Pază sporită în jurul epavei iahtului de lux Bayesian - Seifurile și hardurile de la bord ar fi ținta serviciilor de informații străine

Pază sporită în jurul epavei iahtului de lux Bayesian - Seifurile și hardurile de la bord ar fi ținta serviciilor de inf
📅 2024-09-22

Autorităţile italiene au confirmat o cerere de securitate suplimentară în jurul epavei iahtului de lux Bayesian, care s-a scufundat în august, provocând moartea a şapte persoane, inclusiv a antreprenorului britanic în domeniul tehnologiei Mike Lynch, după ce au apărut temeri că materialele din seifurile etanşe de la bord ar putea fi de interes pentru guvernele străine, relatează The Guardian, potrivit news.ro.

Procurorii italieni se tem că eventualii hoţi ar putea încerca să ajungă la epavă pentru a jefui bijuterii scumpe şi alte obiecte valoroase aflate la bord, inclusiv date ale serviciilor de informaţii, a relatat CNN, citând surse anonime.

Se pare că autorităţile sunt îngrijorate de faptul că două hard disk-uri supercriptate aflate în seifurile etanşe ale iahtului scufundat ar putea ajunge în mâinile cui nu trebuie.
Ambarcaţiunea s-a scufundat în timpul unei furtuni violente în largul coastei Siciliei la 19 august, provocând moartea a şapte dintre cei 22 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord, inclusiv Lynch, în vârstă de 59 de ani, şi fiica sa în vârstă de 18 ani.

Autorităţile italiene au confirmat postului de televiziune că hard disk-urile ar putea fi de interes pentru guvernele străine, inclusiv Rusia şi China, şi au solicitat ca nava să fie supravegheată îndeaproape cu mijloace de supraveghere la suprafaţă şi sub apă.

„O cerere oficială a fost acceptată şi pusă în aplicare pentru o securitate suplimentară a epavei până când aceasta poate fi ridicată”, a declarat Francesco Venuto de la agenţia siciliană de protecţie civilă pentru CNN.

Preocupările se concentrează pe hard disk-urile pe care Lynch le-ar fi păstrat cu el. Supravieţuitorii ar fi declarat procurorilor italieni că Lynch „nu avea încredere în serviciile de cloud [internet]” şi îşi păstra datele cu el.

Lynch ar fi avut legături cu serviciile de informaţii britanice, americane şi cu alte servicii de informaţii şi ar fi vândut Darktrace, o companie de securitate cibernetică şi inteligenţă artificială pe care a fondat-o, miliardarului american Orlando Bravo, cofondator şi managing partner al Thoma Bravo din Chicago, într-o tranzacţie de 5 miliarde de dolari la începutul acestui an.

Compania din Cambridge a fost cofondată în 2013 de Stephen Huxter, o figură de rang înalt în echipa de apărare cibernetică a MI5, care a devenit director general la Darktrace.

Huxter l-a angajat pe Andrew France, un veteran al GCHQ, agenţia britanică de informaţii şi securitate, ca director executiv al companiei. Fostul şef al MI5 Jonathan Evans a făcut, de asemenea, parte din consiliul de administraţie al Darktrace, alături de Jim Penrose, un veteran al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA, printre alte persoane din domeniul securităţii, potrivit Politico.

Compania anterioară a lui Lynch, Autonomy, pe care a vândut-o către Hewlett-Packard în 2011, a avut, de asemenea, legături cu agenţiile guvernamentale britanice şi americane şi ar fi fost specializată în „sisteme avansate de ascultare a calculatoarelor”.

Riscul ca hard disk-urile lui Lynch, care conţin informaţii foarte secrete, inclusiv coduri de acces şi alte date sensibile, să cadă în mâinile unor actori străini a fost ridicat de un oficial implicat în planurile de salvare, care a cerut să nu fie numit, potrivit CNN.

Scafandrii au cercetat Bayesian cu camere de la distanţă înainte ca acesta să fie ridicat. Se aşteaptă ca aceştia să finalizeze cercetarea epavei în cursul săptămânii viitoare.

Procurorii italieni au deschis o anchetă penală privind scufundarea iahtului, care a avut loc în timp ce Lynch, membrii familiei sale, avocatul şi bancherul său sărbătoreau achitarea sa în iunie pentru acuzaţiile de fraudă legate de vânzarea Autonomy către Hewlett-Packard în 2011, în valoare de 11 miliarde de dolari.

Hewlett-Packard a declarat recent că intenţionează să continue un litigiu civil în valoare de 4 miliarde de dolari împotriva averii lui Lynch, afirmând că această mişcare a fost „în interesul acţionarilor”, în cadrul unei hotărâri pronunţate în 2022 de un tribunal civil din Regatul Unit cu privire la achiziţie.

Scufundarea navei Bayesian în urma unei furtuni ciudate a provocat moartea lui Lynch, în vârstă de 59 de ani, a fiicei sale, Hannah, în vârstă de 18 ani, a avocatului american Chris Morvillo şi a soţiei sale, Neda, a bancherului britanic Jonathan Bloomer şi a soţiei sale, Judy, şi a bucătarului de la bordul iahtului, Recaldo Thomas.

Procurorul local Ambrogio Cartosio a declarat pentru CNN că niciun efect personal, inclusiv computere, bijuterii sau hard disk-uri ale lui Lynch, nu a fost încă recuperat de pe navă, deşi echipamentele legate de sistemul de navigaţie au fost îndepărtate pentru a ajuta la determinarea motivului pentru care iahtul s-a scufundat la câteva minute de la declanşarea furtunii, în condiţiile în care a fost proiectat să facă faţă unei astfel de situaţii şi alte nave din apropiere au rămas pe linia de plutire.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Pe cine vede Theodor Stolojan în turul 2 și ce scenariu exclude: 'O asemenea gafă e cumplită'

Fostul lider PNL Theodor Stolojan a declarat duminică, la Digi 24, că preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, vor ajunge în turul doi al alegerilor prezidenţiale pentru că au în spate două forţe politice puternice. Citește mai departe...

Italianul Enea Bastianini a câştigat GP-ul din Emilia-Romagna la MotoGP. Francesco Bagnaia a căzut

Italianul Enea Bastianini (Ducati) a câştigat duminică Gran Premio di Emilia-Romagna, etapa 14 (din 20) a sezonului de MotoGP.Liderul campionatului, Jorge Martin, a terminat pe locul doi, iar Francesco Bagnaia (Ducati), în prezent al doilea în clasamentul general, a căzut, scrie news.ro. Cite5...

Echinocțiul de toamnă 2024: Momentul când ziua și noaptea se echilibrează pe 22 septembrie

Echinocțiul de toamnă din acest an va avea loc pe 22 septembrie, la ora 15:44, când Soarele va trece pe ecuatorul ceresc, conform informațiilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Citește mai departe...

Incidente deasupra Mării Baltice - Șase avioane rusești, interceptate de aviația NATO

Avioanele NATO au interceptat șase avioane rusești care zburau deasupra Mării Baltice fără transpondere sau un plan de zbor în ultimele două zile, a informat Forțele Aeriene Letone în 21 septembrie. Citește mai departe...

Qualcomm ia în vizor Intel: O tranzacție de miliarde care ar putea schimba industria cipurilor

În ultimele zile, Qualcomm a inițiat discuții cu Intel pentru a explora o posibilă achiziție a gigantului producător de cipuri, aflat în dificultate, conform unei surse apropiate situației. Citește mai departe...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..