Echinocțiul de toamnă 2024: Momentul când ziua și noaptea se echilibrează pe 22 septembrie

Echinocțiul de toamnă 2024: Momentul când ziua și noaptea se echilibrează pe 22 septembrie
📅 2024-09-22

Echinocțiul de toamnă din acest an va avea loc pe 22 septembrie, la ora 15:44, când Soarele va trece pe ecuatorul ceresc, conform informațiilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. În emisfera nordică, durata zilei începe să scadă, în timp ce în cea sudică ziua devine mai lungă.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Aflându-se la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară, conform News.ro.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

La latitudinile ţării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică 26-27 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 27 octombrie să fie cea mai lungă din acest an.

În noaptea de 26 spre 27 octombrie, România revine de la ora de vară, care se aplică din ultima duminică a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, începând de duminică, România va avea două ore avans faţă de timpul universal coordonat (UTC).

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

Parlamentul European a decis în martie 2019 renunţarea la schimbarea orei, măsură care urma să intre în vigoare din 2021, decizia trebuind însă confirmată şi de Parlamentele naţionale.

Ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut, pentru a economisi energie.

Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naţionale divergente în materie de schimbări ale orei. Cu toate acestea, în 2018, scopul schimbării orei a devenit mult mai puţin relevant, existând studii care sugerează că economiile de energie sunt minore, iar cetăţenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătăţii.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Era sau nu drogat? Au ieșit rezultatele la sânge ale vatmanului STB implicat în groaznicul accident de pe Progresului

Vatmanul implicat în accidentul mortal de pe Şoseaua Progresului, în care un bărbat şi-a pierdut viaţa, nu consumase droguri, au arătat rezultatele testelor efectiate de Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici”. Citește mai departe...

SUA spun că nu sunt responsabile pentru violenţele unui cartel al drogurilor din statul Sinaloa din Mexic

Ambasadorul SUA în Mexic a respins sâmbătă afirmaţiile preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador conform cărora SUA sunt ”coresponsabile” pentru violenţele din statul Sinaloa, din vestul ţării, unde peste 50 de persoane au murit luna aceasta într-un război între facţiunile Citește mai depart...

Toamna și imunitatea: Cum curele balneare îți pot revitaliza sănătatea

Chiar dacă temperaturile actuale pot părea înșelătoare, toamna își face treptat simțită prezența, ceea ce poate afecta organismul. De aceea, este important să fii în cea mai bună formă și stare de sănătate. Citește mai departe...

Încă o tragere interesantă la loto: Ce numere au ieșit la 6 din 49

Duminică, 22 septembrie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 19 septembrie, Loteria Română a acordat peste 20.000 de câștiguri în valoare totala de peste 1,42 milioane de lei.STIRIPESURSE. Citește mai depart...

Șahiștii ruși și belaruși încep să fie reprimiți de Federaţia Internaţională de Şah

Adunarea generală a FIDE, forul care guvernează şahul mondial, a acceptat să ia în considerare ridicarea parţială a interdicţiei impuse jucătorilor ruşi şi belaruşi după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022. Votul a avut loc duminică, la Budapesta, relatează Reuters. Citește mai de...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..