Președintele Comisiei pentru Comerț Internațional din Parlamentul European, Bernd Lange, reacționează la anunțul președintelui american Donald Trump privind introducerea unui tarif de 20%
Președintele Comisiei pentru Comerț Internațional din Parlamentul European, Bernd Lange (S&D, Germania), a condamnat ferm decizia președintelui american Donald Trump de a introduce un tarif de 20% pe importurile din UE, calificând-o drept „nejustificată, ilegală și disproporționată”, cu potențialul de a declanșa o spirală economică descendentă la nivel global.
„În timp ce președintele Trump poate că numește ziua de azi «Ziua Eliberării», din perspectiva cetățenilor obișnuiți, aceasta este mai degrabă «Ziua Inflației»”, a declarat Lange. Potrivit acestuia, consumatorii americani vor suporta cele mai grele consecințe ale unei posibile escaladări tarifare, într-un conflict comercial care nu face decât să afecteze eficiența economică și să genereze incertitudine în rândul investitorilor.
Lange a atras atenția asupra reacțiilor negative ale piețelor bursiere, care reflectă deja impactul destabilizator al deciziei de la Washington.
UE promite un răspuns ferm și proporțional
Reprezentantul Parlamentului European a subliniat că Uniunea Europeană nu va rămâne pasivă. „Vom răspunde prin măsuri legale, legitime, proporționale și decisive”, a afirmat Lange, adăugând că blocul comunitar va analiza toate instrumentele disponibile pentru a formula un răspuns adecvat
„Nu vom da înapoi. Ne vom apăra suveranitatea și nu vom modifica legislația pe care am construit-o democratic și în interesul cetățenilor europeni, chiar dacă acest lucru nemulțumește anumiți miliardari americani.”
Apel la unitate internațională și dialog transatlantic
În același timp, eurodeputatul a făcut apel la unitatea țărilor afectate de noile măsuri tarifare și la o reacție comună care să transmită un semnal clar Statelor Unite privind necesitatea încetării acestui „război al tarifelor”.
Cu toate acestea, Bernd Lange și-a exprimat scepticismul în ceea ce privește disponibilitatea administrației americane de a coopera sincer cu Uniunea Europeană. „Sper ca această administrație să fie cu adevărat interesată de dialog, dar nu sunt încrezător. Însă speranța mea este că fermitatea noastră va convinge Statele Unite să revină la masa negocierilor. Ușa UE rămâne deschisă pentru găsirea unei soluții.”