Deschisă în 1802, Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu-Mureş găzduiește o colecție impresionantă de peste 230.000 de volume, printre care se află numeroase cărți extrem de rare. Aceasta a fost prima bibliotecă publică din Transilvania și se datorează contele Sámuel Teleki, ale cărui studii umaniste și științifice l-au inspirat să înființeze acest lăcaș al cunoașterii.
Contele Sámuel Teleki, bibliofil pasionat, și-a conturat ideea de a crea biblioteca în perioada studiilor sale în Olanda, Franța și Elveția, între 1759 și 1763, când a vizitat biblioteci celebre și s-a interesat de organizarea acestora. Vasta sa cultură va sta la baza selecției cărților pentru biblioteca ce va fi destinată publicului, scrie adevarul.ro.
”Contele Sámuel Teleki și-a deschis în 1802 faimoasa Bibliotheca Telekiana în fața publicului cu un număr de aproximativ 40 000 de cărți științifice, specificând în testamentul său voința ca această biblioteca să rămână și după moartea sa în folosința publicului. În 1948 colecția a fost naționalizată. Colecția ce s-a naționalizat în 1948 este denumită azi colecția tradițională a Bibliotecii Teleki, cărțile ce au fost cumpărate sau colecțiile ce au fost aduse după această dată nu au fost amestecate în colecția inițială, ci au fost inventariate ca fonduri diferite în patrimoniul bibliotecii. Deci putem afirma că fondul tradițional Teleki are și azi în jur de 40.000 de volume”, a declarat pentru "Adevărul” Klára Lázok, șef serviciu Biblioteca Teleki-Bolyai
În anii 1950, biblioteca a fost mutată în clădirea actuală și a absorbit o colecție de aproximativ 80.000 de volume din biblioteca naționalizată a Colegiului Reformat, iar în 1962 cele două biblioteci s-au contopit, formând Biblioteca Teleki-Bolyai.
Tot în perioada 1950-1960, au fost aduse în patrimoniul bibliotecii colecțiile altor școli și mănăstiri naționalizate din regiune, care au fost inventariate în Fondul Mixt. „Pe lângă aceste fonduri tradiționale fixe (Teleki, Colegiul reformat și Mixt), biblioteca are și un fond de cărți noi (moderne), mai precis cărțile cumpărate începând cu 1948 și până în ziua de azi”, a mai adăugat Klára Lázok.
Biblioteca deține o valoare deosebită prin incunabulele sale, cărți tipărite între 1455 și 1500. Contele Teleki a adunat 52 de incunabule, iar la acestea s-au adăugat alte 20 din colecțiile ulterioare. „Cele 72 de incunabule constituie partea cea mai valoroasă a colecției, fiind datate din primele decenii ale tiparului până la anul 1500, iar prin paginile lor deja tipărite încearcă să continue încă splendoarea codicelor scrise de mână”, a precizat Klára Lázok.
Printre cele mai valoroase piese ale bibliotecii se numără și Codicele Koncz, cel mai vechi document al bibliotecii, o Biblie latină din secolul XIV, scrisă pe pergament, care conține cuvinte în limba maghiară, marcând al șaselea monument de limbă maghiară.
„Incunabulul tipărit la Bologna în jurul anului 1474 este cel mai vechi incunabul al Bibliotecii Teleki-Bolyai. Cartea întitulată Liber de homine face parte din colecția contelui Teleki, autorul lucrării fiind umanistul Galeotto Marzio, medic la curtea regelui Matia Corvinul”, a adăugat Lázok.
Contele Sámuel Teleki, născut în 1739 la Gornești, a fost un om de cultură remarcabil, cunoscut și pentru activitatea sa în viața publică, fiind numit prefect și mai apoi vicecancelar al Transilvaniei. A fost un adevărat vizionar al bibliotecilor, reușind să achiziționeze cărți din 25 de orașe europene.
Biblioteca Teleki-Bolyai rămâne astăzi un loc important al patrimoniului cultural din România, păstrând moștenirea intelectuală a unui contele cu o viziune extraordinară asupra importanței cunoașterii și educației.