Președintele ales Nicușor Dan a subliniat joi necesitatea ca statul să elimine obstacolele administrative cu care se confruntă românii din străinătate care doresc să investească în țară, declarând că aceștia au nevoie de predictibilitate și sprijin instituțional.
Președintele ales Nicușor Dan a declarat joi că România este ținta unor agresiuni de război hibrid de aproximativ zece ani și că țara noastră trebuie să adopte o abordare sistematică pentru a contracara aceste amenințări.
Întrebat de jurnaliști despre modalitățile prin care România va putea să prevină atacurile hibride în viitor, viitorul șef al statului a subliniat că problema necesită o strategie pe termen lung și bine organizată.
„Aici e o discuție foarte lungă pentru că, în opinia mea, noi suntem victima acestei agresiuni de război hibrid de cel puțin 10 ani și, din nou, ca în multe alte zone, trebuie să acționăm sistematic", a explicat Nicușor Dan, a relatat MEDIAFAX.
Precizările făcute de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat în exclusivitate la Digi24, că există „foarte multe pericole generate în principal de Federația Rusă”, pentru România, de la începutul războiului în Ucraina.
Acesta vorbește despre „perturbări electromagnetice”, „mine plutitoare” sau „amenințări legate de cablurile și conductele subacvatice”.
Despre amenințările Rusiei pentru România, generalul Gheorghiță Vlad a afirmat următoarele: „Ne confruntăm cu probleme de perturbări electromagnetice și aici mă refer la spoofing și la mutările pentru sistemele GPS. Nu întotdeauna sunt zilnic, dar în mare parte avem provocări săptămânale” (declarația pe larg, aici).