Comandantul marinei estoniene, Ivo Vark, a declarat că în sensul tradițional al războiului naval, nici Rusia, nici Ucraina nu au obținut un statut de dominație în Marea Neagră, conform ERR, scrie Pravda Ucraineană.
„Astăzi, toată Marea Neagră poate fi considerată o zonă maritimă disputată, unde ambele părți au de fapt un anumit grad de libertate de acțiune. Și această libertate de acțiune este evident mai mare în apropierea litoralului, acolo unde ambele părți au propria lor apărare antiaeriană, mine marine, sprijin din partea diferitelor sisteme de arme de pe țărm”, a spus Vark.
El a adăugat că navele se aventurează în Marea Neagră doar pentru acțiuni specifice, dar niciuna dintre părți nu își asumă riscuri excesive. Vark a remarcat că atât rușii cât și ucrainenii folosesc platformele de foraj dîn Marea Neagră: „Oferă o oportunitate bună pentru ambele părți de a amplasa acolo echipamente de recunoaștere și apoi de a monitoriza situația maritimă de acolo”.
Șeful marinei estoniene a menționat despre folosirea dronelor navale că „au devenit într-adevăr un instrument important pentru Ucraina”, dar dronele sunt o armă secundară în războiul naval.
„Tehnologia dronelor și măsurile contra-dronelor pe mare se dezvoltă cu o viteză vertiginoasă. Va ajuta cu siguranță la îmbunătățirea conștientizării situației și la consolidarea activităților de informații, dar nu va exista nimic care să înlocuiască submarinele moderne, navele de suprafață, rachetele, mine și mijloace similare”, a spus comandantul estonian.
Ucraina a gonit navele de război ruse din Sevastopol
Rusia a capturat o mare parte din flota ucraineană atunci când a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, în 2014. La scurt timp după ce Rusia şi-a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei, în 2022, Kievul a pierdut şi alte nave, când forţele Moscovei au capturat oraşul-port Berdiansk din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei. Nava amiral a marinei ucrainene, Hatmanul Sahaidacini, a fost scufundată la Nikolaev.
Chiar dacă marina ucraineană nu are în prezent nave mari de război, Kievul a reuşit să alunge flota rusă din partea de vest a Mării Negre. Acest succes a revitalizat parţial comerţul maritim prin Odesa. Marina ucraineană urmează să fie, de asemenea, modernizată în viitorul apropiat cu ajutorul partenerilor occidentali.
Ucraina a anunțat la finalul anului trecut că a efectuat prima sa lovitură reuşită asupra unor nave ruseşti în Marea Caspică, situată la peste 1.000 de kilometri de frontiera ucraineană, utilizând drone explozive aeriene de fabricaţie ucraineană, relatează AFP.
Ucraina a reuşit să aducă prejudicii flotei Rusiei în Marea Neagră folosind drone navale, astfel încât Moscova a decis să mute o parte din navele de război din portul Sevastopol (Crimeea) în portul Novorossiisk (din ţinutul Krasnodar/sudul Rusiei).