Astronomii avertizează că în următoarele zile și săptămâni ne-am putea confrunta cu fenomene meteorologice spațiale extreme, pe măsură ce o regiune activă a Soarelui se rotește spre partea vizibilă a Pământului. Aceste evenimente ar putea afecta comunicațiile radio, rețelele electrice, sistemele de navigație și ar putea produce spectacole de aurore vizibile chiar și la latitudini neobișnuite.
Observatorul de dinamică solară al NASA a surprins recent cea mai intensă erupție solară a anului, clasificată drept X2.7, cel mai înalt nivel pe scara intensității erupțiilor. Aceasta a fost suficient de puternică pentru a provoca pene de curent radio în Orientul Mijlociu, semnalele de înaltă frecvență fiind întrerupte timp de aproximativ 10 minute, transmite The Independent.
Posibile pene de curent și riscuri pentru astronauți
Potrivit NASA și NOAA (Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA), activitatea solară din regiunea vizată ar putea continua să producă erupții în zilele următoare. Efectele ar putea include:
- Pene de curent radio și interferențe în comunicațiile aviatice
- Disfuncționalități în rețelele electrice
- Perturbări în semnalele GPS
- Riscuri crescute pentru nave spațiale și echipajele lor
Aurora boreală ar putea fi vizibilă în mai multe regiuni
Fenomenul ar putea aduce și un spectacol vizual impresionant. Ejecțiile de masă coronală (CME), eliberate în timpul acestor erupții, pot crea aurore spectaculoase pe cerul nopții, cunoscute drept Aurora boreală sau Aurora australă, în funcție de emisfera afectată.
Potrivit celei mai recente prognoze de la Met Office, există cinci regiuni active de pete solare pe partea vizibilă a Soarelui. Una dintre ele, denumită AR4087, atrage atenția specialiștilor pentru potențialul său de a declanșa noi furtuni geomagnetice.
„Acest lucru devine intens”, a scris fotograful spațial Vincent Ledvina într-o postare pe rețelele sociale. „Cu atât mai mult cu cât această regiune activă se apropie în vizor”.
Soarele traversează perioada de maxim solar
Toate aceste evenimente sunt legate de ciclul solar de 11 ani, aflat în prezent la apogeu, o perioadă numită maxim solar, în care Soarele devine deosebit de activ din punct de vedere magnetic. În acest context, specialiștii se așteaptă ca astfel de furtuni să continue în lunile următoare, necesitând o monitorizare atentă a „vremii spațiale”.