Misiune sinucigașă pentru F16-urile trimise în Ucraina? Șanse infime de supraviețuire - expert în războaie aeriene

Misiune sinucigașă pentru F16-urile trimise în Ucraina? Șanse infime de supraviețuire - expert în războaie aeriene
📅 2024-10-23

Războiul brutal din Ucraina este genul de conflict care va consuma tancurile și avioanele de luptă occidentale trimise dacă forțele Kievului le vor pune cu adevărat la treabă în luptă, au declarat experți în război pentru Business Insider, susținând că Occidentul nu ar trebui să fie surprins dacă niciunul dintre acestea nu va ajunge la sfârșitul războiului, scrie businessinsider.com.

Aceasta este o luptă intensă, pe scară largă și îndelungată, iar ucrainenii trebuie să fie îndrăzneți, cu riscuri mari și recompense mari, au spus ei. Acest lucru nu exclude prudența, dar folosirea lor la maximum riscă să genereze pierderi.

„Dacă vreunul dintre F-16 ajunge la sfârșitul războiului, probabil că nu a fost folosit suficient de mult”, a declarat Michael Bohnert, expert în războaie aeriene la RAND Corporation.

„Nu-mi place să spun asta”, a adăugat el, «dar noi, occidentalii, trebuie să ne dăm seama că fiecare tanc Abrams care a fost dat, fiecare F-16, dacă vreunul dintre ele ajunge la finalul războiului, probabil că nu au fost folosite la maximum».

Partenerii occidentali ai Ucrainei au trimis avioane de luptă și tancuri în număr mic, iar acest număr mic limitează ceea ce Ucraina poate face cu aceste arme. Maximizarea potențialului înseamnă creșterea riscurilor, iar utilizarea lor la maximum va însemna pierderi, mai ales în acest tip de conflict.

William Alberque, expert în războaie la Centrul Stimson, a declarat pentru BI că, atunci când vine vorba de armele occidentale, „maximizarea potențialului înseamnă că multe dintre ele, dacă nu chiar toate, pot fi distruse”.

Dar dacă armele sunt „distruse făcând lucruri pe care Ucraina nu le-ar fi putut face altfel și provocând pierderi masive Rusiei, atunci merită pe deplin”, a spus el. „Le dăm cu înțelegerea că nu le vom primi înapoi”.

Riscul este necesar

Alberque a explicat că „tot ceea ce dăm Ucrainei trebuie să presupunem că poate și va fi distrus în luptă, dar cel puțin trebuie să fie folosit la potențialul maxim absolut. Iar asta implică riscuri”.

„Și oricine nu înțelege asta nu înțelege conceptul de generozitate”, a spus el.

Bohnert a menționat că ucrainenii trebuie să cântărească riscul în raport cu „propaganda pe care Rusia o va spune: ”Oh, am doborât F-16. Oh, am aruncat în aer un Abrams, etc.”. Dar, la sfârșitul zilei, este vorba despre câștigarea unui război și despre asigurarea că Ucraina câștigă un război”.

În loc să fim descurajați de potențiala sărbătoare rusească, Bohnert a spus că „noi, cei din Occident, trebuie să fim dispuși să acceptăm că niciunul dintre acele F-16 nu s-ar putea întoarce acasă. Piloții sperăm să se întoarcă acasă”.

„Dacă vă uitați la Al Doilea Război Mondial, majoritatea avioanelor cu care am început nu au încheiat războiul”, a adăugat el.

Forțele ucrainene au pierdut deja o parte din tancurile Abrams, numeroase vehicule de luptă Bradley, un număr de tancuri Leopard și cel puțin unul dintre noile avioane de luptă F-16, ceea ce a condus uneori la întrebări cu privire la valoarea sprijinului furnizat, însă analiștii de război susțin că acesta nu este un motiv de panică pentru parteneri.

George Barros, expert în Rusia și analist geospațial la Insitute at the Study of War, a declarat pentru BI că „arătând cu degetul spre unele avioane ucrainene distruse și piloți pierduți și apoi ajungând la concluzia că «Oh, la naiba, nu putem face asta»” ar fi un mod greșit de a privi lucrurile.

El a spus că o astfel de abordare ar fi ca și cum americanii s-ar uita la ceea ce se întâmplă „în cel de-al Doilea Război Mondial, la Bătălia din Marea Britanie, și ar spune: «Oh, omule, britanicii pierd o mulțime de Spitfires, de ce mai trimitem Regatului Unit materii prime și arme?»”

Conflictul din Ucraina este o luptă catastrofală, cu un număr mare de victime, care a făcut sute de mii de victime, consumând oameni și echipamente așa cum continentul european nu a mai văzut de zeci de ani, sau chiar de la al Doilea Război Mondial.

Bohnert a declarat: „Din păcate, aceasta este natura războiului, mulți oameni nu se întorc acasă. Multe echipamente nu trec niciodată prin război”.

În Occident, în ultimele decenii, a spus el, „suntem obișnuiți cu războaie în care mor 5, 10, 20 de oameni pe lună”, războaie precum Irakul sau Afganistanul, războaie care, deși tragice, nu s-au apropiat de această amploare.

„Suntem obișnuiți cu aceste războaie cu foarte puține victime”, a spus el, «iar acest lucru este atipic în istoria omenirii».

Contrastul dintre războiul lent, îngrozitor de sângeros și crunt dintre Rusia și Ucraina, care a înregistrat pierderi masive, și războaiele recente în care a fost implicat Occidentul este unul pe care mulți experți în război l-au comentat, precum și luptătorii.

Un veteran american care a luptat în Ucraina a declarat anterior pentru BI că există mulți luptători occidentali care vin în Ucraina crezând că va fi ușor, dar, în schimb, constată că pregătirea lor nu i-a pregătit suficient pentru intensitate. Ca urmare, mulți au fost uciși, a spus el.

Războiul din Ucraina este o luptă dificilă, în care trupele și echipamentele sunt în mod constant în pericol, deoarece aceste mijloace sunt fie scuturi, fie sulițe, care fie atenuează un atac rusesc, fie sunt folosite pentru a străpunge apărarea rusă, ceea ce va însemna pierderi dacă sunt puse la treabă.

Ucraina, de exemplu, a pierdut primul său F-16 în timpul unei misiuni de apărare aeriană menită să protejeze orașele de un baraj masiv de rachete rusești.

„Dacă sunteți ucrainean, ați prefera să pierdeți un F-16 sau un orfelinat? Acesta este modul în care trebuie să începem să gândim. Acesta este modul în care Occidentul trebuie să înceapă să se gândească la ajutor: Că este pentru a câștiga. Nu este pentru spectacol”, a spus Bohnert.

Alberque a spus că pentru Ucraina, riscurile sunt necesare.

„Te poți asigura că nu pierzi niciun avion F-16 dacă nu zbori cu niciunul dintre ele și le ții în peșteri subterane adânci, dar atunci care este rostul?”

„Occidentul ar trebui să permită Ucrainei să își asume mai multe riscuri cu armele sale„

Ucraina a primit doar un număr mic de F-16 și, până în prezent, a primit doar aproximativ câteva zeci de Abrams. Având stocuri limitate, Ucraina a încercat, uneori, să joace la sigur.

Alberque a susținut că Ucraina ar trebui să ia în considerare asumarea mai multor riscuri cu aceste arme, deoarece, având atât de puține, „ar fi bine să le folosești din greu, deoarece nu te poți abține”.

Bohnert, de asemenea, a declarat că Occidentul ar trebui să permită Ucrainei să își asume mai multe riscuri cu armele sale. El a spus că Occidentul, de exemplu, nu ar trebui să restricționeze modul în care Ucraina își folosește avioanele F-16, arme care au fost fabricate inițial de General Dynamics înainte de a trece ulterior la Lockheed Martin.

Danemarca, una dintre țările care oferă Ucrainei F-16, a declarat că Ucraina poate lovi Rusia cu F-16-urile pe care le oferă țării, însă alți aliați nu au spus același lucru.

Bohnert a declarat că „întotdeauna ar trebui să permiți cuiva să își folosească armata în cel mai eficient mod posibil”.

Nu numai că acesta este un război în care echipamentele vor fi pierdute dacă sunt folosite în luptă, mai ales dacă sunt folosite cu un anumit grad de risc, dar este, de asemenea, demn de remarcat faptul că acestea nu sunt sisteme de vârf de gamă.

Tancurile Abrams sunt modele mai vechi, fără îmbunătățiri de top ale blindajului, iar F-16 sunt, de asemenea. Aceste avioane sunt avioane de vânătoare capabile din a patra generație, dar țările occidentale trec deja la noi avioane din a cincea generație și cercetează opțiuni din a șasea generație. Occidentul nu pierde nimic în Ucraina pe care nu își poate permite să îl piardă.

Alberque a afirmat că această realitate ar trebui să motiveze Occidentul să sprijine Ucraina în asumarea de riscuri.

„Nu le oferim ce este mai bun din ce este mai bun”, a spus el. „Le dăm ceea ce credem că ne putem permite să le dăm. Iar pentru multe dintre țările europene, acestea sunt lucruri pe care au decis deja să le înlocuiască.”

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Association starting second edition of firewood distribution project

The Smart Energy Association (AEI) is starting today the second edition of its "Houses with Warmth" project designed to support families in distress by distributing firewood necessary to heat homes in winter. Citește mai departe...

Politehnica University hosting Start Your StartUP event

Politehnica Bucharest National University of Science and Technology will host on Wednesday and Thursday the second edition of the "Start Your StartUP" event, where participants will have the opportunity to interact with industry leaders, investors and renowned mentors, explore Citeș...

VIDEO Marcel Ciolacu: 'Am umblat în telefonul cuiva fără permisiunea persoanei'

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a dat răspuns întrebărilor din categoria „am / n-am” de la postul Digi FM. Candidatul social democrat la alegerile prezidențiale susține că nu a abuzat de funcția pe care o are pentru a scăpa de amenzi sau să nu plătească nota de plată la restaurante. Citește mai...

Premieră în NBA: LeBron şi Bronny James, împreună pe teren la un meci din sezonul regulat -Este primul duo tată-fiu care face acest lucru

LeBron James şi fiul său Bronny au devenit primul duo tată-fiu care joacă împreună într-un meci din sezonul regulat al NBA, marţi, când Los Angeles Lakers a întâlnit Minnesota Timberwolves în deschiderea sezonului, relatează Reuters, potrivit news. Citește mai departe...

Lucrări de pictură pe sticlă şi acuarelă de Ioana Belţic Piassoni, expuse la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti

Expoziţia de pictură „Poveşti de aur şi culori", semnată de artista şi restauratoarea Ioana Belţic Piassoni, va fi deschisă la Sala de Sticlă a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” în 30 octombrie, potrivit news. Citește mai departe...

Dominic Thiem şi-a încheiat cariera cu o înfrângere în primul tur la Viena

Austriacul Dominic Thiem şi-a încheiat cariera marţi, cu o înfrângere în primul tur al Viena, în faţa lui Luciano Darderi (7-6 [6], 6-2), potrivit news.roJucătorii părăsesc rareori circuitul cu o victorie, iar Thiem nu a fost o excepţie. Citește mai departe...

Procesul în care regizorul Roman Polanski ar fi violat o adolescentă în 1973 a fost soluţionat şi respins

Roman Polanski, regizorul premiat cu Oscar care a fugit din SUA în urmă cu zeci de ani după ce a recunoscut că a violat o minoră în vârstă de 13 ani, nu va mai fi judecat pentru o presupusă agresiune sexuală asupra unui alt minor, după ce a ajuns la o înţelegere, potrivit news. Citește mai d...

Astra Film Festival - Umberto Eco, într-un documentar-eseu despre biblioteca sa ca memorie a lumii

Spectatorii Astra Film Festival l-au putut vedea, marţi seară, pe marele Umberto Eco într-un documentar-eseu, proiectat în premieră naţională, un film ce reflectă cu fidelitate complexitatea şi frumuseţea minţii lui şi surprinde şi reprezintă ideea universală a unei biblioteci ca Citește mai...

SURSE - Fiica afaceristului ucis la Arad ar fi plănuit omorul: Motivul pentru care ar fi pus în aplicare atentatul cu bombă

Apar noi amănunte după descinderile polițiștilor din această dimineață în cazul afaceristului Ioan Crișan, ucis în atentatul cu bombă din Arad. Citește mai departe...

VIDEO Marcel Ciolacu despre cei care acuză un blat cu George Simion: 'În timpul campaniilor electorale apar și idioți utili'

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat acuzațiile privitoare la un plan secret prin care candidatuL AUR, George Simion, să fie ajutat să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale. O tâmpenie, un plan secret știut de toată lumea, a spus Ciolacu. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.