Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: 'Un armistițiu este o cale spre nicăieri / Populația din Crimeea, Donbas și Novorossiia a devenit autodeterminată'

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: 'Un armistițiu este o cale spre nicăieri / Populația din Crimeea, Donbas și No
📅 2024-12-28

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acordat, joi, la Moscova, un interviu în care a vorbit despre războiul din Ucraina și relația Rusiei cu NATO, SUA, Franța, conform unui transcript dat publicității de oficialii ruși și citat de Rador Radio România.

Redăm interviul integral:

Întrebare: Desigur, cea mai importantă întrebare acum este despre negocieri. Sunt multe voci din cercurile diplomatice, de experți etc. Mai simplu spus, suntem invitaţi la reconciliere în mod activ. Dar cu cine ar trebui să negociem acum la Kiev? Viitorul trimis special al preşedintelui ales al SUA Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a luat inițiativa. Cum vedeți situația în această problemă?

Serghei Lavrov: S-au spus deja multe despre acest subiect. Președintele Vladimir Putin a abordat, în repetate rânduri, această problemă, inclusiv în timpul liniei directe, iar înainte de aceasta şi în cadrul reuniunii Clubului Internațional de Discuții "Valdai" și al altor evenimente.

Nu ne mulțumim cu vorbe goale. Deocamdată, tot ce auzim este vorba despre necesitatea de a veni cu un fel de armistițiu. În același timp, nu se ascunde în mod deosebit faptul că acesta este necesar pentru a câștiga timp pentru pomparea Ucrainei cu arme, astfel încât "să se organizeze", să efectueze mobilizări suplimentare ş.a.m.d.

Un armistițiu este o cale spre nicăieri. Avem nevoie de acorduri juridice finale, care să stabilească toate condițiile pentru asigurarea securității Federației Ruse și a intereselor legitime de securitate ale vecinilor noștri. Dar într-un context care va stabili în termeni juridici internaționali imposibilitatea încălcării acestor acorduri. Și acestea trebuie să se refere la cauzele fundamentale ale crizei ucrainene. Cele două principale sunt, în primul rând, încălcarea tuturor obligațiilor de a nu avansa NATO spre est și "absorbția" agresivă de către NATO a întregului spațiu geopolitic până la granițele noastre. Ucraina era pregătită acestei soarte. Și chiar și acum continuă să vorbească despre asta. A doua cauză fundamentală sunt acțiunile absolut rasiste ale regimului de la Kiev după lovitura de stat. Atunci exterminarea a tot ceea ce este rusesc a fost permisă oficial și apoi legiferată: limbă, media, cultură, chiar și utilizarea limbii ruse în viața de zi cu zi. Și, desigur, interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice.

Ni se spune că Rusia propune precondiții. Acestea nu sunt precondiții, ci cerințe pentru a îndeplini ceea ce s-a convenit anterior. După cum se dovedește, am fost mințiți când am fost asiguraţi că NATO nu se va deplasa spre est şi când și-au subliniat angajamentul față de un acord bazat pe Carta ONU. Uitând categoric despre aceasta, Carta conține nu doar confirmarea principiului integrității teritoriale. Există și principiul egalității și al autodeterminarii popoarelor. Mai mult, Adunarea Generală a analizat multă vreme relația dintre aceste principii și a decis prin consens în înțelepciunea sa că integritatea teritorială a tuturor statelor ale căror guverne respectă principiul autodeterminării și, prin urmare, reprezintă întreaga populație care locuiește pe teritoriul relevant, trebuie să fie respectată.

Cum poate regimul nazist de la Kiev să reprezinte interesele crimeenilor, ale locuitorilor din Donbas, Novorossiia, pe care i-a declarat terorişti imediat după lovitură de stat şi a lansat o "operaţiune antiteroristă" militară împotriva lor?

Inițiativele Chinei și Braziliei privind criza ucraineană subliniază necesitatea respectării Cartei ONU. Din când în când este menționat principiul integrității teritoriale. Vorbim cu prietenii noștri chinezi și brazilieni și cu alte țări care cooperează în promovarea acestei inițiative, dictată de cele mai bune intenții, şi anume că Carta ONU este mult mai multifaţetată decât doar principiul integrității teritoriale. Principiul autodeterminării popoarelor nu este mai puțin important. Dacă nu ar fi acesta, probabil că ar fi existat probleme cu decolonizarea popoarelor africane și a altor popoare. Acest principiu a devenit baza legală internațională pentru decolonizare. Și a reflectat nedorinţa, nepregătirea și incapacitatea popoarelor africane de a trăi sub dominația colonialiștilor.

De asemenea, populația din Crimeea, Donbas și Novorossiia nu vrea, nu poate și nu va trăi niciodată sub stăpânirea naziștilor, care au preluat puterea la Kiev. Prin urmare, intră în vigoare principiul autodeterminării popoarelor. Au devenit autodeterminați. Crimeea în 2014, iar Donbas și Novorossiia în 2022. Acestea sunt deja realități reflectate în Constituția noastră.

Dacă vrem să vorbim serios, atunci trebuie să tratăm principiile Cartei ONU nu selectiv, ci în întregime și interconectare. Desigur, fără a uita principiul respectării drepturilor omului, atât de îndrăgit de Occident. Nu ei l-au inventat, acesta este scris în Carta ONU. Chiar primul articol al Cartei se spune că toată lumea este obligată să respecte drepturile omului, indiferent de sex, rasă, limbă sau religie. Limba rusă a fost legal exterminată în Ucraina. Religia - Biserica Ortodoxă Ucraineană Canonică a fost interzisă. Prin urmare, cred că toți cei care doresc sincer să ajute la găsirea bazei pentru rezolvarea crizei nu pot ignora cauzele sale fundamentale.

Permiteți-mi să vă reamintesc că președintele Chinei, Xi Jinping, în inițiativa sa privind securitatea globală din februarie 2023, dedicată oricăror conflicte și principiilor rezolvării acestora, a subliniat în special în textul acestui document necesitatea de a vedea și elimina cauzele fundamentale ale oricăror conflicte pentru rezolvarea lor.

L-ați menționat pe domnul Keith Kellogg, care a fost "anunțat" ca viitor trimis special al președintelui Donald Trump pentru Ucraina. Acesta a spus recent că au văzut o încercare a Rusiei și Ucrainei de a ajunge la un acord în cadrul procesului de la Minsk, care a eșuat. Prin urmare, nu o vom repeta, a spus el. Bineînțeles, domnul Kellogg nu a pătruns mai adânc în dosarul ucrainean, dar acordurile de la Minsk nu au fost o încercare. Acestea au fost documente semnate, garantate printr-o declarație suplimentară a liderilor Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei. Acestea spuneau că securitatea euro-atlantică va ține cont de interesele tuturor țărilor, că vor fi restabilite eforturile de a crea un spațiu unic de la Atlantic la Pacific. S-au spus multe lucruri acolo. Nimic din ceea ce era scris în această declarație, precum și în Documentul de la Minsk însuși cu privire la responsabilitățile regimului ucrainean, nu a fost îndeplinit. Dar acest document a fost convenit, semnat la cel mai înalt nivel și aprobat în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU.

Poate că domnul Kellogg ar trebui să analizeze acest lucru mai profund. Acordurile de la Minsk nu au fost o încercare. Acestea au fost o decizie a Consiliului de Securitate al ONU care a fost călcată în picioare cu încurajarea Statelor Unite ale Americii. Petro Poroșenko (care a semnat documentul atunci în calitate de președinte al Ucrainei) și foștii lideri ai Germaniei și Franței, Angela Merkel și François Hollande, toţi trei au recunoscut, în urmă cu doi ani, că nu au avut intenția de a le îndeplini. Era fost nevoie de timp pentru a pompa Ucraina cu arme. Și acum toate aceste idei sunt în aer, care sunt mult mai puțin obligatorii decât acordurile de la Minsk. Ei urmăresc același scop - să câștige timp pentru regimul nazist.

După cum a spus președintele Vladimir Putin, suntem pregătiți să analizăm orice propunere serioasă și concretă. Probabil că este prematur să speculăm și să ghicim în ceaşca de cafea acum. Sper că administrația Trump, inclusiv domnul Keith Kellogg, va aprofunda cauzele fundamentale ale conflictului.

Suntem întotdeauna pregătiţi pentru consultări. Dacă cineva nu înțelege poziția noastră, care a fost exprimată în mod repetat și extrem de clar, noi suntem întotdeauna gata să reiterăm această poziție. Suntem deschiși la orice negocieri, dacă acestea sunt în esență despre cauzele fundamentale și principiile despre care a vorbit președintele Vladimir Putin în luna iunie a acestui an, luând cuvântul la Ministerul Afacerilor Externe. Aș dori în special să subliniez că acestea nu sunt nicio condiție prealabilă. Aceasta este o cerere de a îndeplini ceea ce toți au semnat atunci când au adoptat Carta Națiunilor Unite.

Întrebare: Într-un interviu recent, aţi spus că mediul devine toxic atunci când cineva vede că un american sau un european discută cu dumneavoastră. Europenii fug în general când vă văd. Cu această atitudine a politicienilor occidentali, mai este posibil să se rezolve vreo problemă internațională serioasă? Mai este diplomația activă în viața internațională ca instrument de politică externă în acest moment?

Serghei Lavrov: În privinţa metodelor pe care colegii noștri occidentali le folosesc acum în comunicarea internațională, pot exista multe plângeri, dar este inutil. Ei au luat o decizie politică - să obţină izolarea Rusiei în toate sensurile. Se fac cereri nebunești față de alte țări: să nu se întâlnească cu reprezentanții ruși, să nu îi primească, să nu călătorească la ei, să oprească comerțul, să cumpere resurse energetice mai scumpe, să fie în pierdere. Acestea sunt metodele "diplomației occidentale" de acum, care se rezumă la amenințări, sancțiuni, pedepse și șantaj.

Jean Borrell, care a părăsit recent postul de Înalt Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, a declarat recent (deși nu mai era însărcinat cu atribuții oficiale) că Occidentul nu a reușit să izoleze Rusia. Uniunea Europeană a promis că va ajuta Kievul cât va fi nevoie, dar nimic nu este fără limite. Vorbind despre sancțiuni, el însuşi a spus direct că China a înlocuit Europa și Grupul celor Șapte în relațiile comerciale și economice cu Rusia. Sunt sigur că Josep Borrell "s-a luminat" nu în ultima săptămână. Toată lumea a înțeles întotdeauna că sancțiunile occidentale dăunează populației acelor țări care le aplică.

A existat recent un uragan în SUA, pe care președintele John Biden nu l-a "observat" la început, dar apoi a mers acolo. Au fost niște plăți "ridicole" de 700 de dolari de persoană. Au existat proteste în masă cu privire la faptul că, având în vedere această atitudine față de proprii cetățeni, peste 150 de miliarde de dolari au fost direcționați către Ucraina în ultimii doi ani. În Franța a existat o recoltă insuficientă, o criză agricolă, iar fermierii au protestat. Industria germană pur și simplu "a căzut" și s-a prăbușit.

Ei știu mai bine cum să se comporte. Americanii au o politică de eliminare a concurenților. Acum "curăță" Rusia și deja încep să facă același lucru cu China. Livrările de diverse cipuri și elemente de microelectronice sunt limitate pentru China, dorind să restrângă dezvoltarea tehnologică. Poporul chinez, ca și poporul rus, va face în continuare ceea ce este necesar pentru dezvoltarea sa. Dar aceste metode sunt absolut clare.

Pe lângă noi și China, Europa a devenit în mare parte o victimă a politicii Statelor Unite ale Americii de a elimina orice concurență. Vedem cu toţii asta. Suntem pregătiți (am afirmat în mod repetat acest lucru) să discutăm cu toți reprezentanții occidentali, care sunt orientaţi spre un dialog egal, să căutăm un echilibru de interese și acorduri reciproc avantajoase. Există astfel de reprezentanți. Este vorba despre Ungaria, Slovacia. Şi alți membri ai Uniunii Europene încep încet, încet, să solicite negocieri confidențiale. Dar puțini decid să o facă "în mod deschis".

În Uniunea Europeană există "disciplină cu parul". Noul șef al diplomației europene, Kaja Kallas, dictează tuturor cum să se comporte. Să vedem în ce măsură birocrația de la Bruxelles, pe care toată lumea o compară deja cu o versiune mai dură a sistemului autoritar sovietic, va fi capabilă să convingă țările membre că aceasta cunoaște mai bine decât ele starea de spirit a populațiilor lor și nevoile acestor popoare.

Întrebare: Moscova susține constant că este pregătită pentru negocieri. Acum câteva minute aţi confirmat încă o dată acest lucru. Președintele rus Vladimir Putin a declarat în cadrul liniei directe că Moscova este pregătită să negocieze cu autoritățile legitime, care nu sunt reprezentate de Volodimir Zelenski. Cu cine ar trebui să se desfăşoare negocierile atunci? Cum vede Moscova rezultatul operațiunii militare speciale?

Serghei Lavrov: În ceea ce privește legitimitatea actualei "conduceri ucrainene", președintele Vladimir Putin a spus clar în cadrul liniei directe că ucrainenii trebuie să-și dea seama singuri de asta pentru a aduce situația de la Kiev în conformitate cu constituția ucraineană. Dacă vor să aibă un președinte legitim, ei trebuie să organizeze alegeri.

Conform Constituției Ucrainei, după cum a explicat Vladimir Putin, doar Rada Supremă și președintele acesteia au legitimitate. Dar este prematur să vorbim despre asta. Cel mai important lucru nu este să "selectăm" echipa de negocieri a regimului de la Kiev, ci să înțelegem cauzele fundamentale ale acestei crize, pe care dorim să le eliminăm. Și fără eliminarea lor nu poate exista un acord.

Am detaliat aceste cauze fundamentale, sper ca toți cei interesați de promovarea negocierilor să înțeleagă despre ce este vorba. Din nou, acestea nu sunt precondiții. Acesta este un lucru pe care toți participanții la acest proces și conflict ar fi trebuit să-l îndeplinească cu mult timp în urmă, în conformitate cu obligațiile deja asumate, inclusiv în conformitate cu Carta ONU, ale cărei principii trebuie aplicate în întregime și prin interconectare.

Având această înțelegere, suntem deschiși la orice propuneri serioase. Sper ca toată lumea să înțeleagă că o suspendare temporară a focului pentru a relua conflictul după ceva timp este inacceptabilă.

Insistăm asupra necesității încheierii definitive a conflictului pe o bază durabilă, fără cusur din punct de vedere juridic, prin eliminarea cauzelor sale fundamentale. Sper că înțelegerea că nu există alternativă la această abordare va deveni tot mai puternică.

Întrebare (tradusă din franceză): Ieri, 25 decembrie a acestui an, au fost lansate circa zece rachete spre Ucraina. De ce s-a întâmplat asta într-o sărbătoare sfântă pentru sute de milioane de creștini - Crăciunul? Nu vă șochează modul în care acest lucru a fost perceput în întreaga lume?

Serghei Lavrov: În ceea ce privește acţiunile militare aflate în desfășurare în cadrul operațiunii noastre militare speciale, sau mai bine zis, în cadrul războiului pe care Occidentul, inclusiv Franța, l-a declarat Federației Ruse și îl poartă în mâinile regimului ucrainean. Sper că dumneavoastră, ca reprezentant al profesiei de jurnalist, nu numai că ați acordat atenție la ceea ce se întâmplă în legătură cu acțiunile Forțelor noastre Armate din 25 decembrie a acestui an, ci și urmăriți istoria problemei, însoțiți toate aceste procese, analizaţi și înțelegeţi epistemologia problemei și direcția dezvoltării acesteia.

Nu vreau să vorbesc prea mult despre acest subiect. Ne-am exprimat în mod repetat împotriva furnizării de rachete cu rază lungă de acțiune fabricate din Occident către regimul de la Kiev, inclusiv cele franceze SCALP, ATACMS - americane și Storm Shadow - britanice. Am avertizat că transferul de arme letale nu va duce decât la escaladare și că regimul de la Kiev nu poate respecta regulile războiului și dreptul internațional umanitar. Dacă urmăriți acele informații, care ar putea fi "dezactivate" în Europa, atunci aici acestea sunt disponibile la televizor, pe rețelele de socializare, pe internet. Există lovituri zilnice ale dronelor sau ale rachetelor occidentale împotriva țintelor deschise civile. Sunt omorâţi oameni pașnici. Sunt vizate ambulanțe, școli, spitale, piețe și alte ținte civile.

Niciunul dintre statele occidentale care furnizează arme regimului nazist de la Kiev nu l-a avertizat vreodată să nu se implice într-o încălcare atât de gravă a dreptului internațional umanitar și a regulilor războiului. Atâta timp cât acest comportament al regimului de la Kiev va continua (și acesta nu este doar încurajat, ci chiar dirijat de Occident, inclusiv de Franța), noi vom răspunde. Dar nu vom răspunde așa cum face regimul de la Kiev la instigarea voastră. "Țintim" exclusiv obiective militare, obiective ale complexului militar-industrial și alte obiective care sunt legate de sprijinirea Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pe 20 decembrie a acestui an, când rachetele ATACMS și Storm Shadow au lovit ținte civile în Federația Rusă, am răspuns cu arme de înaltă precizie asupra centrului de control al SBU, asupra biroului de proiectare din Kiev "Luch", care a realizat proiectarea și producția sistemelor de rachete "Neptun", a rachetelor de croazieră și a sistemelor de rachete cu lansare multiplă, precum și împotriva pozițiilor sistemului american de apărare aeriană "Patriot". Toate țintele au fost distruse. Am lovit "punctele" din care se efectuează bombardamente asupra teritoriilor noastre și a obiectivelor civile și în urma cărora mor oameni paşnici.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că selectăm ținte pentru distrugere pe teritoriul Ucrainei exclusiv pe baza amenințărilor la adresa Federației Ruse. Acestea ar putea fi obiective militare sau întreprinderi din industria de apărare. Centrele de luare a deciziilor din Kiev pot fi, de asemenea, astfel de ținte. Răspunsul nostru asupra unor obiective civile nu este în regulile noastre. Acestea sunt regulile naziștilor, care s-au stabilit la Kiev cu sprijinul Occidentului, și ale celor care le furnizează arme pentru a distruge infrastructura pur civilă și civilii.

DESPRE STATELE UNITE

Întrebare: Odată cu venirea la putere a administrației Trump în Statele Unite ale Americii, Rusia speră să construiască relații mai pragmatice cu aceasta. În același timp, sunt cunoscute amenințările multor reprezentanți ai noii administrații americane împotriva multor prieteni și aliați ai Rusiei dintre țările din Sudul Global. Cum ar putea afecta acest lucru relațiile dintre Rusia și SUA?

Serghei Lavrov: În ceea ce privește acțiunile administrației Statelor Unite ale Americii, care își oficializează "personalul", care va prelua funcția pe 20 ianuarie 2025, nu ne facem iluzii sau speranțe. Nu vom spune că, dacă va veni un astfel de președinte, va fi mai bine în această chestiune, iar dacă va veni altul, atunci vom încerca să facem altceva undeva. Să nu ghicim ce va fi. Vom aștepta până la formularea definitivă a politicii noii administrații.

Înțelegem pe deplin că există un consens bipartizan în SUA cu privire la Rusia. Acest consens nu este prietenos, ci, sincer vorbind, rusofob. Indiferent de apartenența la partid, elita conducătoare își va promova politica pentru a se asigura că Rusia, drept concurent, este slăbită în toate modurile posibile. Am atins deja această problemă la începutul conferinței noastre de presă. SUA se străduiesc în toate modurile posibile să slăbească orice concurent, fie că este Rusia, China sau Europa. Ei au proclamat cu mult timp în urmă principiul că nicio țară din lume nu ar trebui să fie mai puternică decât Statele Unite ale Americii. Este clar că viața este mai dură decât orice declarație și declarații, dar pentru a realiza inevitabilitatea de a se comporta diferit, Statele Unite ale Americii mai au încă un drum lung de parcurs, pentru a vedea cum se dezvoltă cu adevărat situația și pentru a simți singure ce sunt realităţile unei lumi multipolare.

Deocamdată, Rusia este listată ca "inamic" în documentele doctrinare ale Statelor Unite ale Americii. În discursuri, reprezentanții actualei administrații au numit-o "inamic". Este, de asemenea, etichetată ca o "amenințare existențială imediată", China este următoarea "provocare". Consecvența se menţine în acțiunile SUA. Cu toate acestea, auzim semnale venite din partea echipei lui Donald Trump despre interesul pentru reluarea dialogului. Acest lucru este absolut rezonabil și normal.

Întotdeauna, chiar și atunci când există relații ostile între țări, menținerea dialogului, să vezi cine ce vrea să transmită interlocutorului - acesta este sensul diplomației. Diplomații comunică chiar și în timpul războaielor. Dacă semnalele venite de la noua echipă de la Washington pentru restabilirea dialogului întrerupt de Washington după începerea operațiunii militare speciale sunt serioase, le vom răspunde. Dar dialogul a fost întrerupt de americani, așa că ei ar trebui să facă primul pas.

Așteptăm formularea oficială a politicii administrației Trump față de Rusia. Dacă Washingtonul ține cont de interesele noastre legitime, atunci dialogul nu va fi inutil, ci eficient. Dacă nu sunt luate în considerare, totul va rămâne așa cum este.

Cât despre amenințările pe care le-ați menționat de la reprezentanții noii administrații împotriva Sudului și Estului Global (creșterea tarifelor, pedepsirea celor care folosesc alte valute decât dolarul, platforme de plată), acest lucru nu ne surprinde. După cum am spus deja, suprimarea oricăror concurenți și extragerea de beneficii unilaterale au caracterizat întotdeauna politica SUA. Nu este nimic nou în asta. Linia de interferență în afacerile interne ale statelor suverane a reflectat mult timp metodele Washingtonului. Acest lucru va continua. Trebuie să fii pregătit pentru asta.

Dar viața trebuie să oblige Statele Unite ale Americii să înțeleagă tendințele și procesele reale ale lumii moderne, precum și faptul că dictatura nu mai poate fi principalul instrument de funcționare a relațiilor internaționale.

DESPRE NATO

Întrebare: Reprezentantul NATO Patrick Turner, vorbind despre planurile pentru 2025, a anunțat consolidarea prezenței Alianței în Ucraina. Acesta a spus că prezența alianței aici s-a triplat în 2024 și intenționează să o consolideze și mai mult anul viitor. Cum ați comenta planurile blocului de a-și extinde prezența în Ucraina? Ar trebui să ne așteptăm la o reacție oficială din partea Moscovei la această extindere?

Serghei Lavrov: NATO este, în primul rând, Statele Unite ale Americii. Agențiile de informații americane - CIA și altele - au fost prezente în Ucraina cu mult înainte de lovitura de stat. Și după aceasta s-au stabilit acolo. La SBU aveau un etaj întreg sau poate chiar două. Lipsa de independență a regimului de la Kiev în urma loviturii de stat este binecunoscută. Nimeni nu se îndoiește de asta. Ucraina este condusă de anglo-saxoni și de alte țări din Alianța Nord-Atlantică și UE.

În ceea ce privește mesajele pe care le-ați menționat, acolo a fost creat biroul reprezentantului superior NATO în Ucraina. Această funcţie a fost introdusă prin decizia summitului de la Washington din iulie anul acesta. Conform datelor noastre, aproximativ 50 de persoane lucrează în prezent în această "misiune". Alte 20 ar trebui să apară anul viitor. Poate că asta s-a discutat în acele informații pe care le-ați menționat. Acesta nu este un eveniment atât de semnificativ. Dar, cu toate acestea, acesta este un fapt suplimentar care confirmă faptul că Washingtonul și aliații săi "preiau controlul" Ucrainei, "condensând" controlul deja stabilit asupra tuturor sferelor vieții acestui stat, inclusiv în sectorul de securitate și apărare. Desigur, Occidentul îl sfătuiește cu fermitate pe Volodimir Zelenski să acționeze într-o manieră benefică pentru ei.

Uitați-vă cum au cerut în mod deschis, fără menajamente, să reducă vârsta de recrutare până la 18 ani, fără a ascunde că acest lucru era în primul rând în interesul Statelor Unite ale Americii. Senatorul american Lindsey Graham, care, după ce a vizitat Ucraina și s-a fotografiat cu Volodimir Zelenski, a declarat direct că Ucraina, spun ei, are o mare bogăție, în primul rând minereuri de pământuri rare. Potrivit afirmaţiilor lui, "nu poţi da Rusiei acest grânar al lumii, cel mai bogat din Europa în metale de pământuri rare". Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este cunoscut pentru că încă mai apără public necesitatea războiului în Ucraina (cum a spus el) pentru beneficii financiar-economice pentru Statele Unite ale Americii. Iar faptul că multe terenuri fertile și zăcăminte de resurse minerale din Ucraina au fost achiziționate de corporații americane cu destul de mult timp în urmă nu este un secret.

Tot ceea ce expunem noi cu privire la criza ucraineană, tot ceea ce președintele rus Vladimir Putin a conturat drept principii pentru soluționarea acesteia bazată pe eliminarea cauzelor fundamentale, bazate exclusiv pe dreptul internațional și pe obligațiile existente ale Occidentului și Ucrainei, rămâne pe deplin poziția noastră de necontestat.

DESPRE FRANȚA

Întrebare (tradusă din franceză): În decembrie anul acesta președintele francez Emmanuel Macron a organizat o întâlnire între Donald Trump și Volodimir Zelenski la Paris. Credeți că președintele american poate sprijini Kievul mai mult decât a spus în timpul campaniei sale? Ce părere aveți despre această întâlnire, organizată la inițiativa Franței?

Serghei Lavrov: Ne-am obișnuit deja cu numărul mare de inițiative pe care Franța le anunță și organizează diverse întâlniri și conferințe. Îmi amintesc cum, în decembrie 2015, președintele francez François Hollande a anunțat pe neașteptate că este urgent să convoace o conferință privind Libia. Am venit la această conferință, am vorbit o zi și jumătate, apoi s-a "uitat" de tot. Dar conferința în sine a fost prezentată frumos la televiziunea franceză.

Colegii noștri din Franța au dorința de a juca un rol proactiv într-o varietate de probleme. Salutăm acest lucru, dar nu știu care este rezultatul unor astfel de "inițiative" și în ce măsură este sinceră dorința de a juca un rol pozitiv.

Nu voi intra în detalii ca să nu dezamăgesc pe nimeni. De mai multe ori, prin canale închise, am primit solicitări de la colegi francezi cu o ofertă de a ajuta la stabilirea unui dialog pe problema ucraineană fără Ucraina. Apropo, încălcând principiul pe care Occidentul îl repetă în mod constant: "niciun cuvânt despre Ucraina fără Ucraina". Nu refuzăm contactele - suntem gata să ascultăm. Dar, în paralel cu aceasta, Franța este principalul inițiator al trimiterii "trupelor de menținere a păcii" în Ucraina, pregătește unități de luptă ale Forțelor Armate Ucrainene pe teritoriul său și afirmă direct că este necesar să se continue "atacarea" Rusia și să se asigure că Ucraina se pregătește pentru negocieri de pe poziții mai puternice. Un astfel de comportament ambiguu nu inspiră nicio dorință de a lua în serios ceea ce se întâmplă la inițiativa colegilor noștri francezi.

În ceea ce privește întâlnirea desfășurată în legătură cu ceremonia de deschidere a Notre-Dame de Paris, nu am văzut niciun semn încurajator "în imagine". Încă mai am senzația că principalul lucru în această întâlnire a fost tocmai "poza", când doi politicieni și un rasist nazist au fost fotografiați pe fundalul acestei catedrale.

DESPRE CHINA

Întrebare: China și Rusia desfăşoară o activitate pentru consolidarea Majorităţii Mondiale și unirea forțelor Sudului Global. În cadrul summitului BRICS de la Kazan, corporația noastră media, împreună cu Compania de radio și televiziune de stat din Rusia VGTRK, au organizat o "masă rotundă" a mass-media din țările BRICS, la care participanții au susținut în unanimitate crearea unui mecanism de acces la informaţii obiective şi corecte. În 2025, în China, va avea loc summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS). Împreună vom sărbători 80 de ani de la Victoria asupra fascismului. Ce pași credeți că ar trebui să facă țările din Sudul Global, împreună cu China și Rusia (inclusiv în domeniul mass-media) pentru a proteja ordinea internațională și pacea mondială de după cel de-al Doilea Război Mondial?

Serghei Lavrov: Înțelegem perfect că Rusia și China (acest lucru este larg recunoscut) reprezintă cu adevărat un factor de stabilizare în relațiile internaționale.

Ca exemplu al impactului pozitiv al Beijingului și Moscovei asupra situaţiei internaționale, voi menţiona cooperarea pe linia BRICS. În cadrul acestei asociații cooperează țări, care reprezintă diferite continente, civilizații, religii și culturi. Și toate acestea se încadrează armonios în acordurile care sunt convenite în mod regulat în cadrul asociației, care, fără exagerare, acoperă toate sferele de activitate - politica, problemele militar-politice, securitatea, economia, cultura, educația, în general, toate sfere de activitate umană.

Popularitatea BRICS este enormă. La summitul de la Kazan au participat delegații din 35 de state și șefi a șase organizații multilaterale, inclusiv Națiunile Unite. O astfel de reprezentare vorbește despre autoritatea acestei structuri, despre interesul crescând pentru apropierea de uniunea altor organizații din Sudul și Estul Global, care aderă la o politică independentă în afacerile internaționale.

Sunt convins că dezvoltarea durabilă a unei lumi multipolare este imposibilă fără stabilirea unei cooperări între aceste asociații de tip nou, unde nu există "lideri" și "adepți", "șefi", nici ordine care trebuie îndeplinite, aşa cum vedem în Uniunea Europeană și NATO.

Sper că o lume multipolară implică participarea colegilor noștri occidentali la aceste procese. Nu vor dispărea de pe planeta noastră. Dar modul în care se vor poziționa, cum vor supraviețui unei pierderi psihologice atât de severe a dominației, de care s-au bucurat timp de o jumătate de mileniu, depinde de cultura lor politică, de înțelegerea locului lor real în viața modernă și de capacitatea de a acționa în conformitate cu acest loc real, respectând în același timp interesele și realizările legitime ale altor țări, inclusiv ale statelor BRICS.

Cât despre aspectul informațional al activității asociației. Pornim de la faptul că este necesar să explicăm într-un sens bun principiile pe baza cărora funcționează BRICS și asupra cărora este asigurată activitatea sa informațională. Prea multe zvonuri și ştiri false deliberate despre activitatea asociației noastre sunt răspândite în Occident pentru a descuraja țările din Sudul Global, situate pe toate continentele din Africa, Asia și America Latină, cu privire la BRICS.

Promovarea cooperării informaționale este importantă pentru a consolida poziția asociației și a Sudului Global în ansamblu în structurile universale. Acestea sunt ONU, APEC, OCS, G20 și alte formate. În toate acestea, legătura ruso-chineză joacă un rol important, de consolidare, pentru statele din Sudul Global.

Ați menționat viitoarea aniversare a Victoriei în al Doilea Război Mondial. Țările noastre, China și Rusia, au suportat cea mai mare lovitură a fascismului german și a militarismului japonez și au suferit cele mai mari pierderi în al Doilea Război Mondial. Liderii noștri au convenit să sărbătorească cu demnitate viitoarele date aniversare - împlinirea a 80 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei și a celui de-al Doilea Război Mondial în Europa la 9 mai 2025 şi 80 de ani de la Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial în Orientul Îndepărtat la 3 septembrie 2025.

Sunt încrezător că structurile informaționale ale BRICS și ale altor organizații în care cooperăm împreună cu China vor acoperi în mod adecvat și la scară largă aceste evenimente.

Suntem interesați de consolidarea în continuare a cooperării mass-media în cadrul BRICS. În septembrie anul acesta, la Moscova, când Rusia deţinea președinţia, a avut loc un summit media, care a fost organizat de TASS cu sprijinul părții chineze. Au participat reprezentanți ai 60 de instituții media din 45 de țări. În luna octombrie a acestui an a avut loc "masa rotundă" pe care ați menționat-o "Dialogul mass-media din țările BRICS", care a avut loc la Universitatea din Kazan. Sunt sigur că astfel de evenimente ar trebui să fie regulate și să aibă loc mai des.

Acest lucru creează platforme alternative de acces la informații pentru populația din Sudul și Estul Global și cetățenii interesați din țările occidentale (și sunt din ce în ce mai mulți dintre ei) care ar dori să afle adevărul despre ceea ce se întâmplă în afara contururilor Uniunii Europene și NATO.

DESPRE SIRIA

Întrebare: Moscova susține, de asemenea, că poartă negocieri cu noile forțe care controlează puterea în Siria. Cum pot fi caracterizate aceste negocieri? Cum vedeți viitoarele relații dintre Moscova și Damasc?

Serghei Lavrov: În ceea ce privește Siria, nu ne-am rechemat pe diplomații noștri din Damasc. Ambasada noastră continuă să îşi desfăşoare activitatea acolo, la fel ca multe altele.

Menținem contacte cu noile autorități siriene prin misiunea noastră diplomatică. Discutăm problemele practice legate de asigurarea siguranței cetățenilor ruși și funcționarea în siguranță a ambasadei noastre. Suntem interesați și pregătiți pentru dialog şi pe marginea altor probleme ale relațiilor noastre bilaterale și ale agendei regionale.

După cum a subliniat președintele rus Vladimir Putin, suntem deschiși la contacte cu toate forțele socio-politice active din Siria. Menținem aceste contacte de ceva timp. Înainte de evenimentele recente, astfel de contacte au fost cu majoritatea dintre ele.

Subliniez că șeful noilor autorități siriene, A. al-Sharaa, a vorbit recent. El a acordat un interviu corporaţiei BBC, în care a numit relațiile dintre țările noastre ca fiind de lungă durată și strategice. Împărtășim această abordare. Avem multe în comun cu prietenii noștri sirieni.

Am adus o mare contribuție la eliberarea Siriei de dependența colonială și la pregătirea personalului. Zeci de mii de sirieni au primit educație de la noi. În prezent, 5.000 de cetățeni sirieni sunt la noi la studiu. Vom fi pregătiți să dezvoltăm o astfel de cooperare.

Sper că în chestiunile de cooperare economică și investițională, unde avem deja anumite realizări din anii trecuți, vom putea relua activitatea cu noi lideri atunci când noua structură de putere va fi în sfârșit "așezată".

Acesta nu este un proces ușor. Aceasta este o perioadă de tranziție, care a fost anunțată ca pregătire pentru alegeri. Trebuie convenite fundamentele campaniei electorale. Toate țările mari subliniază necesitatea de a face acest lucru în așa fel încât procesul să fie incluziv, astfel încât toate grupurile politice și etno-religioase ale poporului sirian să poată participa la el.

Repet că acesta nu este un proces ușor, dar suntem gata să-l asistăm, inclusiv în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, în activitatea "formatului Astana", unde Rusia, împreună cu Turcia și Iranul și cu participarea un număr de țări arabe, este gata să joace un rol în sprijinirea consolidării tuturor proceselor din Siria și în organizarea alegerilor în așa fel încât acestea să fie recunoscute de toată lumea și să nu ridice niciun fel de semne de întrebare.

Pe această temă, avem contacte cu Arabia Saudită, Irak, Iordania, Egipt, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Liban. Toți sunt interesați să se asigure că Siria nu repetă calea pe care statul libian a luat-o după ce NATO a distrus-o, iar acum țara trebuie să fie "asamblată" bucată cu bucată. Acest lucru încă nu are prea mult succes.

Este important ce rol vor juca vecinii Siriei. Am auzit o declarație a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Înțelegem preocupările legitime ale conducerii și poporului turc cu privire la securitatea la granița cu Siria, unde au avut loc numeroase incidente legate de structurile teroriste care au provocat tulburări acolo.

Aceste interese legitime de securitate trebuie să fie asigurate în așa fel încât Siria să-și păstreze suveranitatea, integritatea teritorială și unitatea. Recep Tayyip Erdoğan se pronunță în favoarea acestui lucru. Susţinem asta.

Este important să ne înţelegem cu estul Siriei. Acolo, americanii au ocupat ilegal o parte semnificativă a teritoriului, unde se află principalele zăcăminte petroliere și cele mai fertile terenuri. Toate acestea sunt extrase și exportate. Banii merg pentru a sprijini structurile separatiste pe care americanii le-au creat în estul statului sirian. Acest lucru trebuie luat în considerare. Nu trebuie să permitem Siriei să se destrame. Unii şi-ar dori asta.

Este important ca Israelul să-și înțeleagă responsabilitatea pentru efortul general și să nu încerce să-și asigure securitatea în detrimentul securității celorlalți. Acest principiu a fost proclamat cu destul de mult timp în urmă - principiul securității indivizibile. Nu te poți aștepta ca, după ce ai distrus toate obiectivele militare ale vecinului tău, să poți trăi în pace și bunătate până la sfârșitul timpurilor. Aceasta se numește "să semeni o furtună", care cu siguranță se va întoarce la cei care o fac.

Întrebare: Care este viitorul negocierilor în formatul Astana, având în vedere că acesta a demonstrat o eficiență ridicată în coordonare cu toate părțile siriene?

Serghei Lavrov: În ceea ce privește Siria și rolul formatului Astana, am atins deja acest subiect. A fost creat în urma unei conferințe naționale speciale a forțelor politice și etno-confesionale siriene. Ne-am întâlnit de peste 20 de ori în cadrul "formatului Astana". Ultima întâlnire a fost la Doha pe 7 decembrie anul acesta, în ajunul evenimentelor siriene. Am avut ocazia să discut despre situație cu colegii mei din Turcia și Iran, cu participarea trimisului special al Secretarului General al ONU, Geir Pedersen. Încă facem schimb de aprecieri și opinii.

Pozițiile Turciei, Iranului și Rusiei constau în aceea că acest format poate juca un rol util în stadiul actual. În plus, statele arabe - Liban, Irak și Iordania - au participat în mod tradițional la activitatea sa în calitate de observatori. Monarhiile din Golful Persic manifestă, de asemenea, interes. Ne-am arătat disponibilitatea de a ajuta. Turcii și iranienii au făcut același lucru. Țările arabe, care sunt acum în contact cu noile autorități din Damasc, știu despre posibilităţile noastre. Având în vedere ceea ce a spus Ahmed al-Sharaa despre relațiile noastre, numindu-le de lungă durată și strategice, cred că noile autorități siriene vor putea decide sub ce formă specifică, sub ce forme "formatul Astana" poate acorda asistenţă proceselor care au acum început în Republica Arabă Siriană.

Avem legături strânse cu poporul sirian încă de pe vremea URSS. Atunci țara noastră a susținut activ dorința sirienilor de a scăpa de colonialismul francez. În toți anii următori, am contribuit la crearea bazelor economiei, industriei și sferei sociale a Republicii Arabe Siriene. Înțelegem că interesul poporului sirian este să stabilească relații bune cu toți "jucătorii externi", fără excepție. Credem că acest lucru este corect. Acesta este unul dintre principalii factori care vor garanta unitatea, integritatea teritorială și suveranitatea statului sirian. Suntem gata să contribuim la aceasta în toate modurile posibile.

Este clar că Ahmed al-Sharaa și asociații săi sunt acum sub o mare presiune din partea Occidentului. Americanii și europenii au devenit mai activi. Ei vor să lucreze nu pentru a păstra unitatea tuturor forțelor etnopolitice din Siria, ci pentru a "smulge" mai multă influență și teritoriu pentru ei înșiși.

În ceea ce privește egoismul occidental, noul șef al diplomației europene, Kajsa Kallas, a ținut un discurs orientativ, cerând Siriei să înceteze cooperarea cu Rusia. Și o astfel de putere "majoră" precum Estonia, prin gura ministrului său de externe, a declarat că această țară nu va oferi sprijin noilor autorități de la Damasc dacă nu "expulează" bazele militare rusești din Siria. Vă puteți imagina cât E de "înfricoșător"? O astfel de grosolănie diplomatică devine obișnuită. Așa procedează şI autoritățile ucrainene, insultând pe toți cei care nu "cântă" cu ei și vecinii noștri europeni. Sper că viața îi va învăța să respecte interesele tuturor statelor fără excepție și să abandoneze obiceiurile neocoloniale.

Vom continua să lucrăm în continuare.

DESPRE AMERICA LATINĂ

Întrebare: America Latină și Rusia sunt de mult timp unite prin legături de mari simpatii istorice, culturale și umane. Ce măsuri concrete va lua Rusia anul care vine și, în general, în viitor pentru a ne consolida relaţiile? Care sunt prioritățile politicii ruse în regiunea Americii Latine?

Serghei Lavrov: Aveți perfectă dreptate. Relațiile dintre Rusia și țările din America Latină și Caraibe sunt în mod tradițional prietenoase. Rușii și latino-americanii au simpatii reciproce de lungă durată. Respectul reciproc se manifestă și în sfera atitudinii față de cultura mondială și de cultura celuilalt. Aceasta leagă ferm popoarele noastre.

Primim un semnal de la marea majoritate a țărilor din America Latină cu privire la interesul lor de a-și consolida și de a extinde parteneriatul cu Federația Rusă. Dialogul și cooperarea pe probleme politice, prin canale diplomatice în domeniul economic şi cooperarea cultural-umanitară se dezvoltă activ. Cooperarea dintre regiunile țărilor noastre și chiar dintre municipalități se îmbunătățește.

Aceasta este o structură atât de ramificată de cooperare. Suntem gata să o aprofundăm cât mai mult, să o dezvoltăm în măsura în care țările din America Latină sunt interesate.

Relațiile noastre se bazează pe egalitate, beneficii reciproce și respect. Nu există ideologie sau doctrină, fie că este "Doctrina Monroe" sau orice alta.

Atrag atenţia că, în ultimii patru ani ai domniei sale, administrația Biden a declarat de mai multe ori, prin intermediul reprezentanților oficiali, că este îngrijorată că Rusia a trimis o delegație în Nicaragua sau Venezuela și acest lucru, spun ei, creează riscuri pentru securitatea Statelor Unite ale Americii.

Dar trebuie să ai conștiință. Pentru că toată lumea înțelege perfect ce riscuri creează SUA pentru securitatea altor țări, având câteva sute de baze militare în peste 100 de țări și, în același timp, interzicând cuiva să aibă relații cu Federația Rusă. Aceasta este o abordare fără perspectivă. Sper că noua administrație de la Washington își va da seama de acest lucru.

Avem planuri bune pentru anul viitor. Sunt planificate o serie de vizite reciproce, ne dezvoltăm relațiile nu doar pe linie bilaterală, ci și cu structuri regionale precum SELAC, ALBA, CAIS, MERCOSUR, CARICOM și multe altele.

Presupunem că anul va fi fructuos pentru evenimente. Mai ales având în vedere că în următoarele luni vom avea o "paradă" de aniversări de la stabilirea relațiilor diplomatice între Rusia și statele din America Latină: în martie 2025 - cu Venezuela și Republica Dominicană, în aprilie 2025 - cu Guatemala, în iunie 2025 - cu Ecuador și Columbia, în septembrie 2025 - cu Cuba și Honduras, în octombrie 2025 - cu Argentina, iar în decembrie 2025 - cu Mexic. Fiecare dintre aceste aniversări va fi marcată într-un mod demn. Planificăm expoziții, conferințe, întâlniri ale personalităților publice, evenimente de tineret și culturale. Acest lucru ne va permite să schițăm noi perspective pentru relațiile noastre.

În 2025, vom deschide o ambasadă cu drepturi depline în Republica Dominicană. În iunie 2025, vom fi bucuroși să vedem oaspeți din America Latină la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg. Există în mod tradițional o secțiune latino-americană.

În iunie 2024, la Forumul Economic Internațional anual de la Sankt Petersburg, invitatul principal a fost președintele Boliviei, Luis Arce. Pentru prima dată, un reprezentant al regiunii Americii Latine a participat în această calitate.

Aș dori să atrag atenția şi asupra altor forumuri care au loc în Rusia și care vor fi de interes pentru prietenii noștri din America Latină. Acestea sunt Forumul Economic de Est, Săptămâna Energiei Ruse, Forumul Cultural Internațional din Sankt Petersburg și multe altele.

În ciuda pandemiei de coronavirus și a războiului de sancțiuni declanșat de Occident, cifra noastră de afaceri comercială cu America Latină este constantă și a rămas stabilă în ultimii ani. Principalii noștri parteneri comerciali sunt Brazilia, Mexic, Ecuador, Argentina, Columbia, Chile. Suntem interesați să ne extindem relațiile comerciale și de investiții cu Nicaragua și Venezuela, care sunt cel mai grav afectate de sancțiunile ilegale impuse de Statele Unite ale Americii.

Implementăm proiecte bilaterale cu o serie de țări din diverse domenii, inclusiv în sfere de înaltă tehnologie. Suntem interesați ca țările continentului să își consolideze contactele cu EAEU. În prezent, singurul observator non-regional din Uniunea Economică Eurasiatică este Cuba. Am menționat cooperarea în domeniile educațional, umanitar, cultural și sportiv. Suntem interesați să dezvoltăm acest lucru în cel mai rapid ritm.

Astăzi avem aproape 5.000 de studenți din America Latină care studiază cu burse guvernamentale ruse. Știm că în unele țări din America Latină se organizează concursuri pentru obținerea unei astfel de burse. Există până la 10 solicitanți pentru o astfel de bursă. Suntem mulțumiți de asta. Vom crește cotele anuale.

Printre caracteristicile unice ale cooperării noastre se numără faptul că 27 din cele 33 de țări din America Latină și Caraibe au acorduri cu Rusia privind călătoriile fără viză pentru cetățenii noștri. Acesta este un procent record în comparație cu alte părți ale lumii. Turiștii ruși vizitează fără vize Cuba, Republica Dominicană, Venezuela, atracții din Peru, Mexic, Guatemala, carnavalul brazilian și fotbalul din America Latină. Toate acestea atrag turiştii şi asigură o creştere a fluxului turistic.

Anul viitor va exista o nouă oportunitate de a depune eforturi comune pentru dezvoltarea cooperării multilaterale. Vom organiza, în septembrie 2025, Concursul Internațional de Cântec "Intervision", peste 25 de țări exprimându-şi deja interesul de a participa la acesta, inclusiv o serie de țări din America Latină.

Suntem pregătiți să salutăm și să primim turiști din țările din America Latină în toate modurile posibile, pentru a arăta Moscova, Sankt Petersburg, Baikal, Kamceatka, Soci, Suzdal, Altai. Avem multe locuri pitorești și monumente istorice. Există un astfel de tip de turism, cum ar fi să faci o plimbare de-a lungul căii ferate transsiberiene prin toată Rusia până la Oceanul Pacific și să o faci dintr-o privire.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Aici ar putea ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare

Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un context de temeri crescânde că Moscova ar putea ataca acest oraș aflat la graniță și vulnerabil, informează Politico. Citește mai departe...

Petrolul, în creștere: prețurile au urcat cu 1% vineri, marcând un câștig săptămânal

Preţurile petrolului au crescut vineri cu aproximativ 1% şi au consemnat câştig săptămânal, în contextul unui volumul scăzut de tranzacţionare înainte de sfârşitul anului, susţinute de aşteptările privind scăderea stocurilor de ţiţei din SUA şi de speranţa unei redresări Citește mai departe...

Donald Trump cere Curţii Supreme a SUA să o lase mai moale cu interzicerea TikTok

Donald Trump a cerut Curţii Supreme a SUA să amâne pronunţarea asupra unei legi care ar interzice populara aplicaţie de social media TikTok sau ar forţa vânzarea acesteia, susţinând că ar trebui să i se dea timp, după preluarea mandatului, pentru a încerca el o „rezolvare Citește mai departe...

Sindromul Havana: explicațiile CIA dezamăgesc, iar Senatul SUA reacționează dur

Un raport bipartizan al Comisiei de informaţii a Senatului SUA, publicat vineri, a criticat răspunsul CIA la aşa-numitul sindrom Havana, care a creat probleme de sănătate personalului său, afirmând că multe persoane nu au primit îngrijirea adecvată, relatează Reuters, citat de news. Citește ...

Industria tehnologică intră într-o nouă eră: ce inovații majore ni se pregătesc pentru 2025

Principalele companii din domeniul tehnologic pregătesc lansări semnificative pentru anul 2025, anunțând dezvoltări în multiple sectoare ale industriei. Citește mai departe...

'Forţele de ocupaţie sunt acum în interiorul spitalului şi îl ard': contact pierdut cu un spital din Gaza, în urma unui raid israelian

Forţele israeliene au efectuat vineri un raid la spitalul Kamal Adwan, una dintre cele trei unităţi medicale din extremitatea de nord a Fâşiei Gaza, ordonând evacuarea a zeci de pacienţi şi a sute de alte persoane şi lăsând o parte din clădire în flăcări, au declarat oficialii Citește mai de...

De ce toată Europa a ales Dacia? Povestea uimitoare a succesului Sandero, cea mai vândută mașină de pe continentul nostru

Dacia Sandero a devenit cea mai vândută mașină din Europa, consolidând succesul brandului românesc pe piețele internaționale. Citește mai departe...

VIDEO Cum arată viața în cel mai răcoros loc din lume: Rămâne unul dintre marile mistere ale istoriei

Lacul Vostok, aflat adânc sub gheață și unul dintre cele mai fascinante mistere ale planetei noastre, este un gigant subglaciar și unul dintre cele mai mari lacuri subterane din lume. Citește mai departe...

Veste alarmantă: virusul gripei aviare a suferit mutaţii în organismul unui pacient

Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul organismului său pentru a se adapta la tractul respirator uman, au anunţat joi autorităţile sanitare americane, relatează AFP, citat de news.ro. Citește mai departe...

Abdullah Ocalan, liderul PKK, urmează să fie vizitat în închisoare de un partid pro-kurd din Turcia

Un partid pro-kurd din Turcia a primit permisiunea de a-l vizita în închisoare pe liderul PKK Abdullah Ocalan, informează Rador Radio România. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.