Honda și Nissan sunt în discuții pentru a aprofunda legăturile, au declarat miercuri două surse. Se discută și de o posibilă fuziune, cel mai clar semn de până acum al modului în care industria auto japoneză, odată aparent imbatabilă, este remodelată de provocările Tesla și ale rivalilor chinezi.
O fuziune între Honda și Nissan ar crea o companie de 54 de miliarde de dolari cu o producție anuală de 7,4 milioane de vehicule, devenind al treilea grup auto din lume după vânzările de vehicule, după Toyota și Volkswagen, scrie Reuters.
Cele două companii au încheiat deja un parteneriat strategic în luna martie pentru a coopera în domeniul dezvoltării vehiculelor electrice, dar problemele financiare și strategice tot mai grave ale Nissan din ultimele luni au sporit urgența unei cooperări mai strânse cu rivalul mai mare Honda.
Probeleme pentru Nissan
Luna trecută, Nissan a anunțat un plan de reducere a costurilor în valoare de 2,6 miliarde de dolari, care include reducerea a 9.000 de locuri de muncă și a 20% din capacitatea sa globală de producție, în condițiile în care scăderea vânzărilor în China și SUA a dus la o prăbușire de 85% a profitului din al doilea trimestru.
„Această afacere pare să fie mai mult despre salvarea Nissan, dar Honda însăși nu se odihnește pe lauri”, a declarat Sanshiro Fukao, membru executiv la Itochu Research Institute. „Fluxul de numerar al Honda se va deteriora anul viitor, iar EV-urile sale nu au mers atât de bine.”
Acțiunile Nissan, al treilea cel mai mare producător auto din Japonia, au crescut miercuri cu peste 22% în tranzacțiile de la Tokyo, în timp ce acțiunile Honda, al doilea cel mai mare, au scăzut cu 2,3%. Acțiunile Mitsubishi au crescut cu 13%.
Producătorii de automobile s-au confruntat cu provocări din partea producătorilor de vehicule electrice, în special în China, unde BYD și alții au luat avânt.
Honda, Nissan și Mitsubishi, uniunea care ar concura Toyota
Discuțiile dintre Honda și Nissan, raportate pentru prima dată de ziarul Nikkei, ar permite companiilor să coopereze mai mult în domeniul tehnologiei și să le ajute să creeze un rival național mai puternic pentru Toyota. Discuțiile sunt axate pe găsirea unor modalități de consolidare a colaborării și includ posibilitatea înființării unei societăți holding, au declarat sursele Reuters, care au refuzat să își decline identitatea deoarece informațiile nu au fost făcute publice.
Companiile discută, de asemenea, posibilitatea unei fuziuni complete, potrivit uneia dintre surse, precum și analizarea modalităților de cooperare cu Mitsubishi Motors, în care Nissan este acționarul principal cu o participație de 24%.
Honda, Nissan și Mitsubishi au declarat că nicio înțelegere nu a fost anunțată de niciuna dintre companii, deși Nissan a menționat că cei trei producători auto au declarat anterior că iau în considerare oportunități de colaborare viitoare.
Producătorul auto francez Renault, un acționar major al Nissan, a declarat că nu are informații și a refuzat să comenteze.
Capitalizarea de piață a Honda este de aproximativ 44 de miliarde de dolari, în timp ce cea a Nissan este de aproximativ 10 miliarde de dolari după creșterea prețurilor de miercuri, ceea ce înseamnă că o fuziune completă ar fi mai mare decât acordul gigant de 52 de miliarde de dolari dintre Fiat Chrysler și PSA în 2021 pentru a crea Stellantis.