În ciuda anunțatei candidaturi la prezidențiale - susținute probabil, ca și pentru primăria Capitalei, de ecosistemul din jurul lui Klaus Iohannis și finanțate de ONG-uri din afara țării - Nicușor Dan se confruntă cu cele mai dure acuzații privind activitatea sa de edil. Iar de această dată, nu competitorii politici sau simplii cetățeni sunt cei care își manifestă nemulțumirea, ci unul dintre cei mai respectați top manageri din România.
Într-o postare pe rețeaua linkedIn, Lucian Azoiței, fondatorul Forty Management, întocmește un adevărat rechizitoriu cu privire la situația deplorabilă în care a ajuns Bucureștiul în ultimii aproape 5 ani, sub conducerea întemeietorului USR. Printre acuzațiile foarte bine documentate se regăsește blocajul urbanistic total al Capitalei, nu doar de la nivelul investițiilor private, ci și al celor publice. Acesta explică felul în care Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) constituie o reglementare necesară pentru orice demers de dezvoltare, inițiat de Stat sau de particulari. Și detaliază dezastrul economic și edilitar produs, în ciuda legii, de Nicușor Dan:
"Din Septembrie 2020 si pana astazi, in ultimii 4 ani si jumatate s-a aprobat UN SINGUR PUZ, in septembrie 2024, dupa 4 ani de la alegerea noului Primar General, avand ca obiect o cazarmă in cartierul Berceni. La obtinerea mandatului domnului Nicusor Dan, existau 42 de PUZuri ce urmau a fi puse pe ordinea de zi a CGMB de catre Primar, ca atunci le-a venit randul. Dl Primar General le-a blocat pe toate, refuzand sa le mai puna pe ordinea de zi a CGMB, stiind ca aceastea nu pot fi decat aprobate. Astazi ( din ce informatii am, PMB este singura institutie ce nu publica situatia autorizatiilor din Bucuresti, ce este o cerinta legala) sunt peste 200 de PUZ finalizate, 200 de PUZuri ce au reusit sa parcurga toata procedura asta stufoasă si care asteaptă sa fie puse pe ordinea de zi de catre Dl Primar General ( o sa ma intorc la asta, pentru ca este chiar o perfomanta in aceste circumstante)." susține CEO-ul Forty Management.
Însă pe lângă disprețul față de obligațiile sale imperative prin lege, edilul Capitalei a și plătit amenzile dispuse de instanță din bani publici, după ce judecătorii l-au sancționat pentru încălcarea deciziilor finale. Argumentele pentru ignorarea justiției sunt demontate punct cu punct de către Lucian Azoiței:
1. Declarațiile lui Nicușor Dan: Se poate oricand construi in baza PUG, dar petentii doresc mai mult, nu le convone PUG care este foarte bun, si de aceea cer PUZuri derogatorii.
Realitatea: Nu se poate, conform legii, pe care intodeauna petentii nu pot decat sa o respecte. Aveti si explicatia mai sus de ce nu se poate.
2. Declarațiile lui Nicușor Dan: PUZurile mandatelor trecute au fost emise nelegal, nu au respectat legea, vedeti ca a decis instanta ca sunt toate ilegale?
Realitatea: Nu se știe despre existența vreunui PUZ anulat in instantă avand o entitate privată ca beneficiar, cele suspendate sunt cele emise pentru Autoritatile Publice Locale, ce au apelat la aceasta struto-camila pentu ca PUG Bucurestiului este din 2000 , elaborat in 1998 (acum mai mult de un sfert de veac!!!) , fiind dintr-o alta lume si plin de probleme si vroiau sa dezvolte cumva orasul pentru investitiile care intre timp au si venit (PNRR, OSCE). PUG-ul a fost in ultimii 20 de ani folosit intodeauna ca o leverage politic si ca un element de santaj pentru ca banii sa se concentreze in mainile Primarului General, sa fie nevoie de PUZ-uri, pentru orice, iar actualul nu face exceptie. PUG-ul actual este o rusine de act de reglementare, inca in vigoare intr-o piata competitională in care noi activam astazi si unde am ajuns să folosim AI in viata de zi cu zi, in care luptăm global pentru business si cresterea nivelului de trai si a calitatii locuirii in comunitatea noastră. In 1998 nu exista euro, iar dolarul era 10.000 lei vechi sau 1 leu. Chiar si cele atacate de catre Dl Nicusor Dan in calitate de Presedinte al Asociatiei Salvati Bucurestiul (intre timp desfiintată de instantă tot in urma atacarii unui PUZ) sau de catre alte ONGuri au ramas in picioare, au pierdut in instantă. Ultimele 42 de procese declansate de dl Primar General asupra autorizatiilor emise in baza PUZ Sector2, de exemplu, au fost pierdute de domnia sa tocmai ca nu are calitate să le conteste, nu domnia sa decide ce fac primarii de Sector. Asta e si unul din motivele faimosului referendum, trecut cu brio, dar o sa discutam si despre acesta intr-o alta postare. Or fi cateva PUZuri, probabil, din miile emise ce au fost probabil anulate, nu stiu exact, dar este irelevant pentru piata imobiliara, fiind o cantitate neglijabila. PUZurile coordonatoare , cele suspendate de instantă, au avut ca beneficiari autoritatile publice locale iar aceste PUZuri coordonatoare au fost atacate de Dl Primar General , ca reprezentant al PMB, fiind emise tot de PMB. Judecandu-se tatal cu baiatul din aceeasi familie, multe dintre acestea nici nu au fost aparate corespunzator, neavand cine sa o faca si mult nestiind de aceste procese.
3. Declarațiile lui Nicușor Dan: Nu aprobam documentatii PUZ pentru ca genereaza trafic, nu vedeti că orasul este sufocat?
Realitatea: Aici este o fractură logică majoră. Nu pot genera trafic imobilele ce nu au fost incă construite, faptul ca nu se aprobă nici un PUZ duce la neobtinerea autorizatiei de construire, si implicit la imposibilitatea constructiei acestora, deci nu au locuitori, deci nu generează trafic. Despre trafic este o discutie lungă, o sa discutam si despre inactiunea PMB de a rezolva această problemă, tot pentru a da vina pe "mafia imobiliara". Nu imobilele noi genereaza trafic, fiind in oras siar locuitorii existand deja nu fac decat sa se mute, multimea ramane constanta. Dar in loc sa locuieasca in Ilfov si sa faca naveta cu masina, stau in Bucuresti si pot folosi transportul in comun.
O altă vulnerabilitate majoră a candidatului independent pentru Cotroceni constă în deciziile abuzive și păguboase cu privire la bugetul local. Azoiței amintește câteva fapte reale vis-a-vis de cerintele legale de mai sus si consecintele generate:
O parte din petentii cu cele 200 de PUZ gata au actionat in judecata PMB si pe Primarul General pentru obligatia de a face, adica de a le pune pe ordinea de zi a CGMB . 21 din acestia au castigat definitiv procesele ( procese ce au durat ani, este vorba de fond + apel , amanari , tertipuri, etc) iar dl Primar General a refuzat sa puna in aplicarea hotararea definitiva a instantei. Constat ca instantele incep să inteleaga situatia si dau dreptate covarsitoare petentilor, ceea ce arata ca Justitia functionează, totusi presiunea functiei si voturilor a functionat in trecut, dar nu mai functionează, instantele de contencios administrativ incep sa aiba multă experientă dupa sute de procese.
Pentru ca Dl Primar General nu a pus in aplicare hotararea efinitivă a Justitiei, instanta l-a amendat pe dl Primar General cu 3000 lei/zi , timp de 90 de zile ( aceasta este sanctiunea maximă fixată de legiuitor, scopul acesteia este de a transmite un mesaj continuu de aplicare a legii, iar 90 de zile a considerat legiuitorul că este suficient pentru o autoritate publică să realizeze ca trebuie sa aplice legea). A plătit PMB toate aceste amenzi pentru dl Primar General, atat pentru aceste procese cat si pentru altele ( si datorită refuzului dlui PG de a emite Certificate de Urbanism, Autorizatii de Construire, Certificate de Edificare, Avize de Defrisare, etc). După 90 de zile de plată a amenzii nu mai există nici o sanctiune prevazută in lege, pentru că legiuitorul nu a prevazut asa ceva ca se poate intampla.. Dl PG nu a respectat timp de 90 de zile decizia definitiva a instantei, a platit Primaria amenzile iar acum isi bat capul juristii ce urmează, ce se intamplă, pentru ca Justitia nu a fost servită.
Sunt sute de procese pe rol impotriva PMB pentru diferite stadii in evolutia aprobarii PUZurilor ce incă sunt pe drum, pentru a emite avizele ce tin de PMB ( Aviz Oportunitate, Aviz Coordonare Retele si Aviz Arhitect Sef), pe care PMB refuza sa le emită. De exemplu, noi am asteptat la PUZ Lagoon City 17 luni după Avizul de Oportunitate ( termenul legal este 1 lună) si doar dupa ce am actionat PMB in judecată pentru ca ne expira termenul in care o puteam face, l-am primit ( dupa alte 3 luni, si evident negativ, cu niste justificari absurde). La toate procesele legate de urbanism Dl Primar General participa personal in sală, aratand instantei miza pentru domnia sa. Aceste procese dureaza ani, au zeci de termene, ceea ce insemnă prezentă aproape zilnică in instantă. Aproximativ 66 de procese au fost pierdute si l-au obligat sa emită actele restante , dar ne intoarcem la punctul 1, nu exista altă sanctiune decat amenda dacă nu le pune in aplicare, care oricum este platită de noi toti.
Se platesc avocatii pentru procesele din zona imobiliară cu aproximativ 1.000.000 euro/luna de catre PMB din informatiile publice prezente si extrase din bugetul PMB, chiar daca PMB are peste 40 de consilieri juridici angajati cu niorma intreagă. Justificarea este ca dezvoltatorii au bani si isi angajează avocati scumpi si buni si trebuie sa le facă fată acestora. In acelasi timp s-au taiat indemnizatiile persoanelor cu handicap ce erau ( coincidentă) tot 1 mil euro/lună.
Pentru ca multe procese se pierd de catre PMB, dl Primar General a decis in August 2024 să suspende activitatea Comisiei de Circulatie din PMB, ce emite singurul aviz solicitat in orice documentatie de urbanism, si care este in subordinea directa a domniei sale. Fara acest aviz, nu se poate aproba nici o documentatie urbanistică, nici un PUZ, dar nici vreo autorizatie de construire. De la momentul suspendarii activitatii comisiei, motivand competenta acestora si invocand coruptia acestora, avand ca consecinta preluarea activitatii comisiei de catre domnia sa, personal, nu s-a mai eliberat nici un aviz.
Pentru ca dupa 2021 urmau investiile majore din PNRR si alte programe europene ( POIM, Angel Saligny etc), iar acestea necesita PUZ - am explicat mai sus - precum metrou M6, pasaje, poduri, liniile de tramvai si peroanele, parcarile albastre, spitale, scoli inclusiv in Bucuresti, Guvernul a modificat legislatia la inceputul lui 2023 si a aprobat o procedura simplificata prin care a eliminat cerinta PUZ pentru investiile majore de utilitate publica pentru cladirile si constructiile noi. Asa se face astazi M6, asa urmeaza sa se faca drumurile radiale, eventuale pasaje etc, acestea nu au PUZ pentru ca nici unul nu a fost aprobat in ultimii 5 ani. Din pacate alte investitii ce necesitau PUZ parte din fonduri europene sau granturi guvernamentale dar pe alte programe ( precum extinderea Spitalului Universitar, Corpul nou de la Grigore Alexandrescu, 16 scoli in Bucuresti , 2 spitale in Sectorul 2, etc) nu au putut fi realizate, chiar daca aveau finantare, datorita refuzului emiterii PUZurilor de catre PMB. Banii s-au pierdut.
In acest moment, orice proiect major vedeti că se construieste in Bucuresti este pe baza unui PUZ mai vechi de 5 ani sau in baz aunor PUZuri ce au fost contestate si PMB a pierdut procesul. Pentru ca in ultimi 5 ani nu a fost aprobat nici un PUZ aferent locuintelor colective sau cu alta destinatie, iar perioada de aprobare realista a unui PUZ este de minim 2 ani + 3 ani constructia propriu zisa, cererea fiind solida intr-o economie unde veniturile s-au triplat iar veniturile medii din Bucuresti sunt in top 25% regiuni din Europa, cu o oferta ce este neglijabilă, puteti trage singuri concluziile asupra evolutiei pietei imobiliare din Bucuresti, si accesibilitatea acesteia pe viitor, precum si cauzele aferente.
Nu exista nimic concret, vreo dezbatere, dialog sau opinie asupra acestui subiect important, ce ne dorim să facem pe viitor cu acest oras, ce facem cu investitiile absolut necesare pentru dezvoltare, care sunt directiile de dezvoltare, plecand si respectand opinia Administratiei Publice Locale ca ceea ce s-a intamplat pana acum nu este ok. S-au incarcat dezbateri si s-au transmis propuneri de catre asociatiile profesionale, camere de comert, asociatii non guvernamentale, Ministerul Dezvoltarii, etc., cu zecile in astia 5 ani, fară nici un rezultat, fară a avea vreo directie. Pur si simplu nu exista această tema, nu este o miza pentru opinia publicp chiar daca au crescut nejustificat preturile imobilelor, efectele deja se vad in buzunarele noastre. Este mai simplu sa fie de vină dezvoltatorii, asta aduc si voturi si deturnează atentia de la bilanturile unora.
Regretul meu personal este ca am pierdut accesibilitatea pietei imobiliare din Bucuresti, un lucru extraordinar castigat cu multa trudă facută de dezvoltatorii romani ( daca piata era dominata de straini o poerdeam de mult, dar asta e o piată eminamente condusă de localnici), cu multe programe guvernamentale de sprijin in toti acesti ani, si se va inlocui cu aceeasi tendintă existentă in Occident, in care oamenii stau cu chirie pentru ca nu-si mai permit să-si cumpere o casă.