Candidatul Forței Dreptei și al PMP la alegerile prezidențiale, Ludovic Orban, a anunțat luni seară, în debutul unei dezbateri la Digi24, că se retrage din cursă, el fiind primul competitor care renunță la competiția pentru Cotroceni. Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, pe 24 noiembrie, iar finala prezidențială se va desfășura pe 8 decembrie.
- „Dați-mi voie să fac un anunț. Astăzi, împreună cu colegii mei am luat o decizie pe care o consider necesară şi indispensabilă pentru sănătatea democraţiei din România. Astăzi, împreună cu colegii mei, am luat decizia să continuăm campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, dar această campanie să fie pentru susţinerea candidatului Elena Lasconi. Mă retrag”, a spus Ludovic Orban, în debutul dezbaterii, după care a îmbrățișat-o pe Lasconi și a plecat de pe scenă.
„Vreau să vă mulţumesc, domnule Orban. Eu vă respect foarte mult şi cred că sunt puţini politicieni cu experienţa dumneavoastră. Vă mulţumesc pentru încredere. Domnului Tomac, de asemenea, vreau să îi mulţumesc pentru încredere. Aş vrea să fac un apel la celelalte forţe de centru dreapta să facă acest pas, pentru că într-adevăr putem să avem un nou început, unul în care bunul simţ şi buna credinţă să fie cea care tronează şi nu ceea ce vedem acum”, a spus Lasconi ca reacție la anunțul lui Ludovic Orban.
Candidatul independent Mircea Geoană a spus că nu este foarte surprins de decizia lui Ludovic Orban, candidatul AUR George Simion a spus că Orban putea face anunțul și într-o conferință de presă și că ar fi bine ca și alți „candidați-iepure” să se retragă, iar Kelemen Hunor (candidatul UDMR) a declarat că gestul politic era unul „logic” dar „un pic tardiv”.
- „Am intrat cu încredere şi speranţă în această competiţie, susţinut de oameni de bună credinţă, oameni de suflet, oameni care au făcut tot ce este posibil ca să mă ducă în acest punct al competiţiei. Pe de altă parte, sunt un om realist, sunt un om care ştie exact care este situaţia politică şi ştie când să facă un pas în lateral sau un pas înapoi. De data asta consider că este fundamental, pentru ca această competiţie electorală să dea şansa unui nou început pentru România, să mă retrag din competiţia prezidenţială, să îi acord susţinerea mea Elenei Lasconi, pentru că România are nevoie de un nou început, are nevoie de un aer proaspăt, are nevoie de decenţă, de bun simţ şi de o democraţie autentică", a mai declarat Ludovic Orban, după retragere.
Retragerea lui Orban nu are efecte pe buletinul de vot. În continuare numele acestuia va figura pe buletinele tipărite și care vor fi acordate cetățenilor în secțiile de vot, astfel că acesta va putea în continuare să fie votat. Orban figurează pe poziția 10 pe buletinul de vot.
Decizia lui Ludovic Orban vine după ce candidatul PNL la prezidențiale, Nicolae Ciucă, le-a transmis celorlalți candidați de dreapta că cea mai bună șansă ca alegerile să nu fie câștigate de PSD este să intre în cursă un singur candidat care să reprezinte electoratul de dreapta, astfel încât să nu se risipească voturile.
Scurta biografie a lui Orban
Ludovic Orban este deputat şi preşedinte al formaţiunii Forţa Dreptei. S-a născut la 25 mai 1963, la Braşov. Este absolvent al Facultăţii de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Braşov (1988) şi de studii postuniversitare la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (1993).
A debutat ca inginer stagiar la Izolatorul Târgu Secuiesc (1988 - 1990), apoi a fost inginer tehnolog la "Tractorul Braşov" (1990 - 1991); redactor la cotidianul "Viitorul Românesc" (1991 - 1992); director Relaţii Publice în cadrul Agenţiei de Politici Energetice din România (1997 - 1998); secretar general la Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap (1998 - 1999); secretar de stat, şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului (1999 - 2000); secretar de stat, preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (2000 - 2001); viceprimar general al Capitalei (2004 - 2007), ministru al Transporturilor (2007 - 2008).
În 1992, a devenit membru al PNL, ocupând funcţiile de preşedinte al PNL Bucureşti (2002 - 2010), prim-vicepreşedinte al PNL (2009 - 2010) şi preşedinte al PNL (2017 - 2021).
Începând din 2008, a câştigat trei mandate consecutive de deputat în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti. A fost preşedinte al Camerei Deputaţilor (2020 - 2021).
A fost prim-ministru al României (noiembrie 2019 - martie 2020; martie - decembrie 2020).
În decembrie 2021, a fondat partidul Forţa Dreptei.
Candidează cu sloganul ''Cinstit cu românii''.
Scurta biografie a lui Lasconi
Elena Lasconi este în prezent primar al municipiului Câmpulung Muscel. S-a născut la 20 aprilie 1972, în Haţeg. A absolvit Liceul Pedagogic "Sabin Drăgoi" din Deva (1990), Şcoala BBC - Televiziune (1999) şi este economist licenţiat al ASE Bucureşti, Managementul turismului şi comerţului (2001). A urmat cursuri în domeniile absorbţie, legislaţie, reglementări Fonduri Europene în ţară şi la Bruxelles.
A fost realizator de radio şi director de programe la Radio T5 ABC (1995 - 1996), apoi jurnalist la PRO TV (1996 - 2020).
A câştigat alegerile din 2020 pentru Primăria municipiului Câmpulung Muscel reprezentând alianţa USR PLUS şi a fost realeasă cu aproape 70% dintre voturi în iunie 2024, reprezentând Alianţa Dreapta Unită.
Candidează cu sloganul electoral ''O Românie pentru toţi, nu doar pentru unii''.