Digi24 și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca organizează o dezbatere între candidații la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. La această dezbatere au fost invitați toți candidații, dar au acceptat invitația doar Elena Lasconi, George Simion, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Cristian Diaconescu și Kelemen Hunor. Principalii favoriți Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu s-au prezentat până la ora începerii acestei dezbateri.
Înaintea dezbaterii, Ludovic Orban a spus că va face un anunț foarte important, care va ”influența situația electorală”.
STIRIPESURSE.RO vă prezintă în format LIVE TEXT principalele declarații ale candidaților și principalele momente ale dezbaterii prezidențiale.
Întrebări fulger:
- Ce scor veți obține la alegerile prezidențiale? Ce fel de președinte veți fi după președintele jucător și președintele tăcut?
- Kelemen Hunor: Un președinte pro activ.
- Mircea Geoană: Un președinte implacabil.
- Cristian Diaconescu: Un președinte implicat
- Geoge Simion: Voi fi președintele energic și voi lua 25%!
- Elena Lasconi: Voi fi președintele implicat!
Întrebări pentru Kelemen Hunor:
- Kelemen Hunor, întrebat dacă l-ar nominaliza pe Klaus Iohannis în funcția de premier?
- Kelemen Hunor: Doamne ferește!
Jurnalist Digi 24: Domnule Orban, v-ați întâlnit azi dimineață, la ora 11.00, cu domnul Traian Băsescu?
Ludovic Orban: ”Cu cine mă întâlnesc eu, este problema mea, nu o să dau explicații pentru oamenii cu care mă întâlnesc. Faptul că m-am retras din cursă este o decizie logică, pentru că în această situație ne-a adus mafia PSD-PNL. Chiar dacă rămâneam în cursă și scoteam un rezultat bun, tot nu reușeam să oprim mafia PSD-PNL.
Cu siguranță de-a lungul acestei campanii am discutat cu Traian Băsescu. Am discutat despre evoluția campaniei, despre cea mai bună strategie pentru a opri PSD să preia toată România.”, a spus Ludovic Orban, întrebat dacă s-a văzut cu Traian Băsescu.
Întrebarea din partea Comunității Declic, despre introducerea educației sexuale în școli
Mircea Geoană: Trebuie găsit un echilibru, educație sexuală, religioasă, civică.
Kelemen Hunor: Trebuie văzut care e conținutul. E mult mai grav că în 2023 în România s-au născut foarte puțini copii. Problema cea mai mare este natalitatea. Trebuie să sprijinim familiile care își doresc copii. Trebuie și educația sexuală să intre în reforme.
Elena Lasconi: Mă întreb ce spun mamele minore care se uită la noi și ne văd că ne dăm cu părerea. E mare nevoie de educație sexuală în școli. E nevoie și de educație politică. Consider necesar să existe astfel de ore, dar sunt și lucruri de bun simț care se învață acolo. Să aduci pe lume un copil la 12 ani este foarte greu.
George Simion: Chiar am o poziție informată. Degeaba facem educațiile astea – nu ajungem nicăieri inventând noi și noi materii. Poziția noastră este împotriva reformării perpetue a materiilor. Cauza este sărăcia din mediul rural. Fetele care rămân însărcinate la 12 ani sunt victime ale sărăciei. Să rezolvăm problema sărăciei, nu să inventăm materii.
Cristian Diaconescu: Orice educație este necesară. Aici trebuie să existe un sistem bine controlat.
Kelemen Hunor o corectează pe Elena Lasconi
- Elena Lasconi a încercat să citeze din Winston Churchill, dar nu a știut citatul exact. A fost corectată de către Kelemen Hunor, cel care i-a relatat contextul și a povestit ceea ce spunea premierul britanic.
- Elena Lasconi: Puteți căuta și pe Google!
- Kelemen Hunor: Sunt chestii pe care nu le citești de pe Google!
Redăm dialogul real purtat de Winston Churchill
– Să luăm de la cultură!, a propus un lord deputat, iar premierul a clătinat pătimaş, a negare, din uriaşul lui trabuc.
– Nu, de la cultură, în nici un caz!
Dezbaterile au continuat şi mai încrâncenat, dar fonduri pentru susţinerea eforturilor de război nu se găseau şi pace. Şi-atunci, lordul deputat, care ceruse subscrierea bugetului pentru cultură, a întrebat:
– Şi totuşi, de ce nu am confisca bugetul pentru cultură?
Churchill l-a privit mirat, apoi, cu privirea ironică de vechi şi înnăscut, a rostit monoton:
– Fără cultură, pentru ce am mai câştiga războiul?
Florin Negruțiu, întrebare pentru George Simion: Ați spus unei colege din Parlament „te agresez sexual, scroafo!. Apoi ați spus că nu regretați nimic. Dacă un bărbat spune asta soției dvs – ce faceți. Apoi – dvs ca bărbat heteroxexual – iubiți femeile?
George Simion: A fost o gafă din partea mea și mi-am cerut scuze. Iubesc femeile, mai ales pe soția mea.
Schimb dur de replici între Elena Lasconi și Mircea Geoană
Elena Lasconi: Să știți că 10 ani am asistat la aroganțe, nu avem nevoie de încă un președinte arogant. 10 ani am asistat la asta!
Mircea Geoană: Și cât am fost 10 ani cu Traian Băsescu a fost bine?
Elena Lasconi: Domnul Băsescu vă bate și când nu participă! Credeți-mă!
Întrebare din partea telespectatorilor: Ce părere au candidații despre parteneriatul civil și despre cuplurile de același sex?
- Cristian Diaconescu: Articolul 48 din Constituție nu face diferență. Eu consider așa: căsătoria este între un bărbat și o femeie.
- George Simion: Domnii Ciucă și Ciolacu formează un cuplu. Statul nu trebuie să intervină în casa omului, în dormitorul omului. Mai departe, eu consider că așa: familia este formată dintr-o femeie și un bărbat, căsătoria este baza societății.
- Elena Lasconi: Politicienii trebuie să respecte oamenii, rolul politicienilor nu este să intre în dormitorul oamenilor. Eu sunt pentru parteneriatul civil 100%.
- Kelemen Hunor: Parteneriatul civil rezolvă anumite aspecte și trebuie adoptat, dar trebuie să reglementeze până unde se merge.
- Mircea Geoană: Sunt multe proiecte în Parlament și este important ca după alegeri să tranșăm aceste probleme.
Întrebări din partea jurnaliștilor Digi 24:
Dan Filoti - Pentru George Simion aș vrea să întreb dacă FCSB este Steaua?
- George Simion: Nu este atribuția mea să dau palmaresul cuiva. Singurul care face blat cu domnul Ciolacu este partenerul său de guvernare, Nicolae Ciucă. Poziția mea față de palmaresul cluburilor este una simplă: instanțele trebuie să decidă.
Provocare pentru toți candidații: copilul dvs. tocmai a suferit un accident rutier, s-a întâmplat în țară, într-un oraș mic, a fost dus la spital, dar nu există medic chirurg pediatru. Ce veți face în această situație?
- Cristian Diaconescu: Pentru președintele României, toți copiii României sunt copiii lui. Președintele când s-a așezat în acel scaun trebuie să gândească pentru toți copiii din România.
- George Simion: Din păcate un caz similar s-a petrecut la Târgu-Jiu. Eu, personal, aș încerca să liniștesc pe toată lumea, soția să nu facă vreun infarct sau ceva. Sistemul de sănătate trebuie regândit pentru că ambulanțele nu sunt la Ministerul Sănătății, nu știu dacă domnul Arafat este de acord cu mine, eu nu sunt de acord cu el.
- Elena Lasconi: V-aș invita să vedeți secția de pediatrie de la spitalul din Câmpulung. Există niște protocoale, în momentul în care nu există medic specializat la un spital mic, iar ambulanța merge la un alt spital (...) Medicii sunt scârbiți de politizarea sistemului din România.
- Kelemen Hunor: În orice spital există medici care, chiar dacă nu sunt specializați, pentru o scurtă perioadă pot ajuta un copil aflat într-o astfel de situație până când vine salvarea.
- Mircea Geoană: Doamne ferește de așa ceva! Sistemul nostru de sănătate este clar disfuncțional, de aceea este clar că sănătatea și educația să fie prioritățile zero. Revenind la scenariul dat: trebuie să speri că în zone unde nu există medici specialiști, trebuie să căutăm specialiști din alte ramuri.
Cristian Diaconescu, întrebare pentru contracandidați:
„Dați-mi 3 exemple din experiența dvs profesională, de viață, a unui proiect care se potriveste cu proiectul presedintelui României, conform atribuțiilor constituționale”.
- Mircea Geoană: Există o oarecare tensiune între rolul constituțional al președintelui României și percepția poporului român despre liderul care conduce națiunea, de aceea în toată carieră mea, am lucrat mereu în încercarea de a crea un sistem de instituții naționale care să-și facă datoria față de cetățenii țării. Statul român este singurul stat european care nu are un criteriu minim de performanță în sectorul public.
- Kelemen Hunor: În cariera mea politică am fost mereu aproape de oameni, așa că aș fi primul care ar fi de partea oamenilor, un președinte care ascultă oamenii și care pune pe primul loc societatea românească.
- Elena Lasconi: Eu sunt cu faptele nu cu vorbele, 25 de ani am lucrat numai pentru oameni, în interesul lor. Ceea ce am făcut ca primar pot să fac și ca președinte pentru că am armonizat relațiile dintre instituțiile statului și cetățeni.
- George Simion: Alegerile sunt pe câștigarea încrederii românilor, pe curaj, dacă ai curaj să vii la dezbateri, pe energie și la final când se trage linie nu contează atât de mult experiență internațională, ci ce impresie au românii despre cei pe care îi votează, dacă le câștigă sau nu încrederea. Contracandidații mei vor cumpăra voturi, să le fie rușine!
Momentul surpriză:
- Ilinca Simion provocată să spună ceva ce nu știm despre George Simion.
- Ilinca Simion: Nu aș știi să vă spun ceva ce voi nu știți, dar vă pot spune că este un tată exemplar, un om extrem de bun și un soț foarte bun.
Întrebări de la analiștii Digi 24:
- Sabin Orban pentru George Simion: Dacă Ucraina nu mai primește niciun ajutor militar nici din UE, nici din SUA. Asta ar însemna ca România să aibă graniță directă cu Rusia?
- George Simion: Probabil se referă la o graniță terestră, pentru că suntem vecini la Marea Neagră cu Rusia. Eu cred că soluția este un armistițiu în Ucraina. Eu cred că este nevoie de o demilitarizare, inclusiv în zonele în care locuiesc românii.
- Adrian Cioroianu pentru George Simion: Ce facem dacă Rusia atacă țările Baltice? / Întrebare pentru Cristian Diaconescu: Ca președinte veți accepta la guvernare pa
- George Simion: Soluția corectă ar fi invocarea Articolului 5 al NATO, consultare cu toți aliații și soluția este să apărăm fiecare țară membră NATO.
Cristian Diaconescu: Sigur că sunt discuții politice de toate felurile, dar așa cum știți președintele României nu are voie să determine majorități. Președintele nu are voie să determine dacă un partid este abilitat să fie la guvernare.
Claudiu Pîndaru către Mircea Geoană: Ce ați căutat în 2009 la Moscova?
Mircea Geoană: Mulțumesc pentru o întrebare de mare actualitate. Am făcut diplomație la nivel înalt pentru România și atunci când Rusia, care se afla în relație de parteneriat cu NATO, chiar dacă nu-ți place, te duci să discuți. Mai bine să mă duc eu la Moscova, să nu vină rusul aici și să uite să mai plece. Nu am angajat statul român, a fost o vizită privată, exploratorie cu unul dintre consilierii președintelui Medvedev.
Florin Negrutiu pentru Marcel Ciolacu: Copii din flori, doi, unul făcut cu PSD, unul făcut cu PNL. Amândoi seamnă cu tatăl lor prin absență. În ce măsură statul român poate să fie prezent în toate dezbaterile importante care urmează, interne și externe, cu oameni absenți? Ați zburat pe 30 mai 2022 cu avionul privat de lux închiriat de Nordis pe ruta Nisa-București, alături de Vicol, Grindeanu, Simonis și Ciorbă Vladimir. Dacă da, v-a plătit Nordis? Vă prezentați ca om normal. Ce om normal din țara asta zboară cu jetul privat, alături de patronul firmei Nordis, acuzat că a păgubit sute de români? Poate reveniti in turul doi cu un răspuns.
Vlad Craioveanu pentru Lasconi: De ce întâmpină dificultăți în recuperarea prejudiciilor? Elena Lasconi: Pentru că ANAF nu își face treaba, pentru că e digitalizată această instituție. De ce? pentru că un soft poate să găsească tot felul de probleme în sistem. Cred că din acest motiv nu sunt recuperate nici acele miliarde din TVA pe care ar trebui să le facă ANAF. Am propus ca ANABI să aibă un comision extra, în acel program al nostru de guvernare. Eu cred că multe probleme se pot rezolva prin digitalizarea acestor instituții, doar că nu se dorește.
Claudiu Pândaru către Geoană: Nu am să vă pun să jurați pe Biblie sau testament că nu veți duce România în război, pentru că nici Zelenski nu a dus Ucraina în război. Domnule Simion, președintele acestei țări trebuie să îi apere pe români, nu să înceapă războiul. Biblia trebuie să o ai înăuntrul tău, nu în mână.
Întrebări pentru alți candidați:
George Simion pentru Elena Lasconi: Aveți un program concret de reformă administrativă? A doua întrebare: Cum vedeți recunoașterea statului palestinian?
- Elena Lasconi: Benjamin Netanyahu va mai fi lăsat să-și mai facă de cap până pe 20 ianuarie, apoi Donald Trump va decide ce se întâmplă în Orientul Mijlociu.
- George Simion, întrebare pentru Marcel Ciolacu: Sunt Alex Nedea de la Recorder și aș dori să vă întreb despre cursele cu avioanele private?
- Elena Lasconi pentru Mircea Geoană: Ce ați făcut concret pentru bunăstarea românilor?
- Mircea Geoană: Când am plecat ca ambasador în SUA, nu eram PSD. Atunci, România nu exista în relația bilaterală cu SUA. Când voi ajunge președinte îi voi propune lui Donald Trump o alianță bilaterală, pe tratat.
- Elena Lasconi pentru Marcel Ciolacu: L-aș întreba pe domnul Ciolacu câți nepoți mai are și dacă au fost împreună la Monaco cu avioanele private ale doamnei Vicol și ale Nordis.
Scenariu pentru toți candidații:
Ne aflăm în următoarea situație - Vă sună Donald Trump și vă întreabă: ce alegeri între pace cu dezmembrarea Ucrainei sau continuarea războiului.
- Cristian Diaconescu: Negocierea este importantă și eu cred că trebuie un armistițiu.
- George Simion a răspuns în engleză: Hello President! Is time for peace, romanian people want peace! Acum, ca să vă răspund: Eu am o biblie aici și jur că nu voi implica România în niciun război. A cerut și celorlalți candidați să facă același lucru.
- Elena Lasconi: Vă dați seama, dacă România ar fi atacată, domnul Geoană ar ceda o parte din teritoriu? Nu este o soluție cedarea de teritoriu. Asta este diferența dintre mine și ceilalți candidați, ei stau drepți în fața marilor puteri și nu gândesc drept.
Mircea Geoană, replică pentru Elena Lasconi: Doamna Lasconi, nu cred că aveți un minim de cunoștințe de relații internaționale. Nu știu ce făceați dvs. când eu încheiam parteneriatul strategic cu SUA.
- Kelemen Hunor: Dezmembrarea Ucraienei nu este o variantă nici pentru Ucraina, nici pentru aliați. O dezmembrare a Ucrainei ar fi o victorie a Rusiei, iar Donald Trump sigur nu-și dorește să înceapă mandatul cu o înfrângere. Eu aș dori să încercăm să găsim a treia sau a patra variantă.
Mircea Geoană: Îl cunosc foarte bine pe Mircea Geoană și mă aștept că imediat ce va prelua mandatul la Casa Albă va încerca să găsească cea mai bună formulă de pace.
Primii candidați care pot adresa întrebări altor candidați:
- Kelemen Hunor pentru Elena Lasconi: Un coleg din USR a depus un proiect care desființează orașele mici, inclusiv Câmpulung Muscel.
Răspunsul Elenei Lasconi: Îmi pasă de românii de origine maghiară din Harghita și Covasna. Discutaserăm despre comune, nu despre orașe. Sunt acele comune care nu-și permit să plătească nici măcar salariile. În niciun caz nu este vorba despre orașele mici. Eu nu am fost de acord sub nicio formă cu orașele.
- Kelemen Hunor pentru Mircea Geoană: Ce veți face pentru a face România atractivă pentru cei care au plecat?
Mircea Geoană: Este o întrebare existențială și dacă vom continua așa, România se va stinge într-o 100 de ani. Intenția mea este să creăm locuri de muncă și condiții acasă. Nu poți să ceri oamenilor să se întoarcă, dacă nu ai rezolvat problema care i-a determinat să plece.
Mircea Geoană pentru George Simion: Cum vedeți reducerea deficitului și care sunt criteriile de la Maastricht pentru aderarea României la euro.
George Simion: Eu pledez pentru o Europă a națiunilor, nu pentru distrugerea Uniunii Europene. Noi nu considerăm că România trebuie să intre în zona Euro. Eu nu voi încuraja BNR, care în acest moment este condusă de un guvernator, care nici el nu vrea să renunțăm la suveranitate națională.
Mircea Geoană pentru Elena Lasconi: Să presupunem că sunteți președintele României și vreau să îmi spuneți care sunt efectivele NATO în România.
Răspunsul Elenei Lasconi: O situație foarte gravă ar fi invocarea Articolului 5, care nu a fost niciodată invocat.
Mircea Geoană taxează o gafă a Elenei Lasconi: Articolul 5 a fost invocat, după atacul asupra SUA.
România ajunge în incapacitate de plată și aveți parte de proteste majore, tulburări sociale. Aveți 2 variante: creșterea de taxe sau concedierea a 50% dintre angajații de la stat.
- Cristian Diaconescu: Sunt singurul care a stat la masă cu Banca Mondială în scenariul despre care vorbiți. Vreau să-i avertizez pe toți cei care ar duce România într-o astfel de situație. În acel moment, negociatorii ne cereau să introducem măsuri foarte dure, pentru că de partea cealaltă a împrumutătorului există doar 2 variante: concedieri sau creșteri de taxe.
- George Simion: O să vă răspund și cred o să fiu singurul care vă răpunde la întrebarea dvs. Cred că domnii care sunt responsabili de această situație trebuie aduși în fața justiție. Ce spuneți dvs. în întrebare este imposibil, nu putem reduce cu 50% angajații la stat pentru că avem deficit de profesori, de medici. Planul Simion prevede o subțiere a statului prin reducerea paraziților care sunt membri PSD și PNL.
- Elena Lasconi: Pare că politicienii din ultimii 35 de ani îi urăsc pe cei care aduc prosperitate acestei țări. Să nu uităm că Ciucă și Ciolacu au crescut aceste cheltuieli. Nu este nevoie să dăm oamenii afară, putem face un stat mai suplu, să oprim găurile negre din consiliile de administrație.
- Kelemen Hunor: Nu cred într-un asemenea scenariu apocaliptic.
- George Simion: Am crezut în onestitatea formatului propus de dumeavoastră, un astfel de anunț se putea face și în cadrul unei conferințe de presă.
- Mircea Geoană: Nu sunt surprins de retragerea lui Ludovic Orban, se reface cuplul din perioada pandemiei.
- Ludovic Orban nu a mai răspuns la întrebare pentru și-a anunțat retragerea în favoarea Elenei Lasconi.
- Mircea Geoană: Din păcate, acest scenariu apocaliptic nu este imposibil. Dacă vă aduceți aminte în 2009 era o situație similară și apoi am ajuns la cheremul FMI. Dacă eu voi ajunge președinte nu vom ajunge în această situație, pentru că eu cunosc foarte bine liderii europeni (...) în ultimii ani, statul român s-a dublat.