Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău au înregistrat pe parcursul anului 2024 un timp de răspuns la intervenţii încadrat între un minut şi o oră şi 11 minute, în funcţie de zonele în care echipajele au fost nevoite să se deplaseze.
Anul trecut, la ISU Buzău au fost înregistrate 10.246 situaţii de urgenţă, din care 7.469 cazuri în care au fost solicitate echipajele paramedicale din cadrul subunităţilor de intervenţie, dar şi incendii sau deplasări specifice în teren.
"În anul 2024, la nivelul ISU Buzău au fost înregistrate 10.246 situaţii de urgenţă. Timpul mediu de răspuns a fost de 11 minute pentru cazurile SMURD şi 17 minute şi 49 secunde pentru celelalte intervenţii, timpul minim a fost de un minut, respectiv două minute şi timpul maxim 56 minute, respectiv o oră şi 11 minute (aferent zonelor greu accesibile)", a transmis pentru AGERPRES ISU Buzău.
Potrivit ISU, o componentă importantă a specialiştilor, pe lângă cea de intervenţie, a fost verificarea obiectivelor de interes public, atât instituţii, cât şi operatori economici. În urma controalelor desfăşurate care au avut drept scop verificarea măsurilor de prevenire a situaţiilor de urgenţă, au fost aplicate amenzi pe peste 1,4 milioane lei.
"În perioada anului 2024, specialiştii din cadrul Inspecţiei de Prevenire a judeţului Buzău au efectuat un număr de 1.005 de activităţi de control în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă (unităţi de cult, culturale, unităţi sanitare, stadioane-săli de sport, unităţi economice etc.). Raportat la perioada similară a anului precedent, numărul de controale desfăşurate a crescut cu aproximativ 18,9%. Au fost identificate şi sancţionate 1.162 de deficienţe, astfel au fost aplicate 994 de avertismente şi 168 amenzi în cuantum de 1.425.500 lei. Principalele nereguli constatate: funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu, exploatarea instalaţiilor electrice cu deficienţe, neasigurarea verificării, întreţinerii şi reparării instalaţiilor de limitare şi stingere a incendiilor, neasigurarea dotării cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, depozitarea pe căile de evacuare/acces a diferitelor mărfuri, materiale care reduc lăţimea liberă de circulaţie etc.", informează sursa citată.
În perioada analizată au mai fost înregistrate 360 de cazuri în care serviciile profesioniste au fost întoarse din drum ori s-au deplasat fără a interveni şi 48 de alerte false.