Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost preţuit ca un erou al ţăranilor, a spus, miercuri, la Târgovişte, la o conferinţă despre rolul lui Cuza în formarea României moderne, preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, conform Agerpres.
"Cuza a fost şi un erou al poporului şi mai ales al ţăranilor, cărora le-a dat pământ şi i-a ocrotit în aşa măsură, încât aceştia l-au plâns la moarte ca pe un apostol. Când a fost adus în ţară trupul lui, fiindcă murise la Heidelberg, departe, era încă tânăr, s-au strâns ţăranii la Ruginoasa, vreo 40-50 de mii. Şi au fost întrebaţi de ce au venit şi au zis: pentru că a murit domnul nostru, singurul şi primul domn care ne-a iubit, că ne-a dat pământ (...). Cuza a fost preţuit ca un erou al ţăranilor", a spus academicianul Ioan Aurel Pop.
Acesta a adăugat că domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost un vizionar, pentru că a plănuit multe lucruri care s-au realizat după el.
"A făcut, prin urmare, în şapte ani, atâtea fapte bune pentru ţară, câte alţii în decenii întregi de domnie (...). În fine, Alexandru Ioan Cuza este important. Pentru că a participat la exercitarea voinţei poporului român. Când politicienii se îndepărtează de voinţa poporului român, ei nu se mai pot numi nici oameni politici, nici măcar oameni de stat. Ei devin nimicuri. Cuza a înţeles că are o misiune. Noi am avut atunci primul program de ţară pe care l-am făcut şi l-am dus la îndeplinire. Prima etapă a fost Cuza 1805, a doua a fost 1877 şi a treia a fost 1918, când am făcut o Românie rotundă de 300.000 de kilometri pătraţi, cu aproape 18 milioane de locuitori, stat mediu în Europa, respectat", a mai spus Ioan Aurel Pop.
Conferinţa intitulată "Cuza - părinte fondator al României moderne" a avut loc, miercuri, la Cinematograful Independenţa din Târgovişte. A fost organizată de Casa Corpului Didactic Dâmboviţa, în parteneriat cu Universitatea "Valahia" din Târgovişte şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi al Primăriei municipiului Târgovişte. Au fost prezenţi elevi şi studenţi, cadre didactice din judeţ, dar şi persoane interesate de subiectul conferinţei.