Sectorul manufacturier din Europa a continuat să se contracte în noiembrie, conform datelor publicate luni, pe fondul unei cereri în scădere care a subminat speranţele de redresare iminentă, relatează Reuters, citat de news.ro.
Indicele final al Managerilor de Achiziţii (PMI) pentru zona euro, calculat de HCOB şi S&P Global, a scăzut la 45,2, sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie.
În Germania, cea mai mare economie europeană, activitatea manufacturieră rămâne într-o zonă de contracţie profundă, iar Franţa a înregistrat cea mai abruptă scădere a comenzilor noi de la primul val al pandemiei.
În Marea Britanie, în afara UE, PMI-ul a indicat cea mai severă contracţie din ultimele nouă luni. Aceasta a fost atribuită creşterii taxelor pe salarii şi a salariului minim, conform PwC.
În contrast, sectorul manufacturier din China a crescut în cel mai rapid ritm din ultimele cinci luni, stimulat de măsurile guvernamentale şi de o creştere a comenzilor de export.
În SUA, indicele ISM al activităţii manufacturiere a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, deşi activitatea generală rămâne uşor în contracţie, marcând primele semne de creştere a comenzilor noi din ultimele opt luni.
Redresarea Chinei a avut un impact pozitiv şi asupra altor economii asiatice, precum Coreea de Sud şi Taiwan, însă Japonia a raportat cel mai rapid declin al activităţii din ultimele opt luni.
Această tendinţă globală reflectă provocările şi oportunităţile diverse pe care economiile le întâmpină, între impactul măsurilor de stimulare şi riscurile asociate politicilor comerciale globale.