Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, cu câteva ore înainte de învestirea acestuia, declarându-se "deschis dialogului" cu privire la Ucraina pentru a se ajunge la o "pace durabilă", relatează AFP, EFE şi Reuters, conform Agerpres.
"Suntem de asemenea deschişi dialogului cu noua administraţie americană cu privire la conflictul ucrainean", a spus Putin în cursul unei reuniuni a Consiliului de securitate al Rusiei consacrată exclusiv relaţiilor cu Statele Unite, difuzată de televiziunea publică.
"Referitor la reglementarea situaţiei, aş vrea să subliniez că obiectivul nu trebuie să fie un scurt armistiţiu (...), ci o pace durabilă", a subliniat el.
Liderul de la Kremlin a afirmat, de asemenea, că Moscova a luat act de declaraţiile lui Trump şi ale echipei sale "despre dorinţa de a relua contactele directe cu Rusia, care au fost întrerupte nu din vina noastră, ci din cauza administraţiei în exerciţiu".
Rusia "nu a renunţat niciodată" la dialog şi s-a arătat întotdeauna dispusă să stabilească "relaţii de cooperare cu orice administraţie americană", a adăugat Putin.
Ce a mai precizat Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe Donald Trump pentru revenirea la Casa Albă şi s-a declarat dispus să reia "contactele directe" cu preşedinţia SUA, relatează agenţia EFE.
"Am ascultat declaraţiile dumneavoastră despre necesitatea de a face tot posibilul pentru a evita un al Treilea Război Mondial. Desigur, salutăm acest spirit şi îl felicităm pe preşedintele ales al SUA pentru învestirea sa", a afirmat Putin în timpul unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, dedicată exclusiv relaţiilor cu SUA şi de la începutul căreia televiziunea de stat rusă a difuzat câteva secvenţe.
Putin a subliniat că victoria lui Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie a fost una "convingătoare" şi că preşedintele ales al SUA a dat dovadă de "curaj" în timpul campaniei electorale, în timpul căreia el a fost şi ţinta unei tentative de asasinat.
Preşedintele rus a menţionat de asemenea că Moscova a luat notă de declaraţiile lui Trump şi ale echipei sale "despre dorinţa de a relua contactele directe cu Rusia, care au fost întrerupte nu din vina noastră, ci din vina administraţiei în exerciţiu" a preşedintelui Joe Biden.
Putin a subliniat în acest sens că Rusia nu a renunţat "niciodată" la dialog şi s-a arătat întotdeauna dispusă să stabilească "relaţii de cooperare cu orice administraţie americană".
"Plecăm de la premisa că dialogul trebuie cimentat pe o bază a egalităţii şi respectului reciproc, ţinând cont de rolul semnificativ pe care îl joacă ţările noastre într-o serie de chestiuni cheie de pe agenda globală, inclusiv consolidarea stabilităţii şi a securităţii strategice", a indicat liderul de la Kremlin.
Acesta a subliniat mai ales că Moscova este deschisă dialogului cu noua administraţie de la Washington pentru soluţionarea conflictului ucrainean. "Cel mai important lucru aici este eradicarea cauzelor aflate la originea crizei", a punctat Putin, făcând astfel referire, potrivit EFE, la opoziţia Rusiei faţă de apropierea infrastructurii militare a NATO de frontierele ruse.
De asemenea, potrivit lui Putin, obiectivul unor negocieri pentru încheierea conflictului din Ucraina "trebuie să fie nu un armistiţiu scurt, nu o pauză de regrupare sau reînarmare pentru a continua conflictul, ci o pace durabilă bazată pe respectul faţă de interesele legitime ale tuturor persoanelor, ale tuturor popoarele care trăiesc în această regiune".
În orice caz, a atenţionat Putin, Rusia va continua să lupte pentru interesele poporului său în ceea ce priveşte "operaţiunea militară specială" (invazia în Ucraina n.red.) pe care a lansat-o în februarie 2022.
În cadrul întâlnirii, liderul de la Kremlin a ascultat un raport al ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, despre relaţiile cu SUA. Putin speră că Trump însuşi va avea iniţiativa de a-l contacta telefonic după învestire.
Rusia aşteaptă acum "iniţiative concrete" din partea viitorului preşedinte al SUA, Donald Trump, cu care preşedintele rus Vladimir Putin doreşte să se întâlnească, a declarat Lavrov marţea trecută.
Rusia este dispusă să negocieze "garanţii de securitate" pentru Ucraina, dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spaţiul eurasiatic şi va trebui stabilit rolul Rusiei în viitorul sistem de securitate european, după ce puterile occidentale au folosit în ultimii ani Ucraina ca instrument "pentru a slăbi Rusia", a explicat ministrul rus de externe.
Pentru o pace negociată cu Ucraina, preşedintele Putin a cerut în principal retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson), precum şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra acestei aderări.