Donald Trump îşi va expune luni după inaugurarea sa ca preşedinte al SUA viziunea asupra politicii comerciale, dar se va abţine, cel puţin deocamdată, să impună taxele vamale promise anterior şi va dispune în schimb instituţiilor federale americane să facă o evaluare a relaţiilor comerciale ale SUA, în special cele cu China, Canada şi Mexic, a declarat un oficial din viitoarea sa administraţie citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Trump a promis în campania electorală că va impune taxe vamale asupra importurilor cu procente cuprinse între 10% şi 20%, pentru a diminua deficitul comercial al SUA, ajuns la circa o mie de miliarde de dolari anual. El a menţionat de asemenea o taxă vamală de 25% asupra importurilor din Canada şi Mexic, până când aceste două ţări vecine cu SUA vor lua măsuri menite să oprească la graniţe migraţia ilegală şi traficul de droguri, şi de 60% asupra importurilor din China.
Analiştii economici estimează că astfel de măsuri că vor avea printre efecte distorsionarea fluxurilor comerciale, creşterea costurilor şi măsuri de retorsiune comercială împotriva exporturilor americane.
Însă acum, potrivit oficialului citat de Reuters, Trump pare să-şi fi revizuit abordarea la acest capitol şi, în locul impunerii acestor taxe, el ar urma să dispună agenţiilor specializate evaluarea şi corectarea deficitelor comerciale persistente şi a practicilor comerciale şi monetare neloiale ale partenerilor comerciali externi. Un memorandum cu această dispoziţie va evidenţia Canada, Mexic şi China, dar nu vor fi anunţate taxe vamale noi, spune sursa citată.
În acest timp, fostul director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Pascal Lamy, a susţinut că, dacă Trump porneşte un război comercial împotriva Uniunii Europene, aceasta din urmă ar trebui "să încerce să-l păcălească", aşa cum a procedat în primul mandat al preşedintelui republican.
Atunci, aminteşte Lamy, Trump s-a plâns cancelarului german Angela Merkel că "sunt multe Mercedes-uri la New York, dar puţine Chevrolet-uri la Berlin". "Cei mai expuşi în Europa (unor taxe vamale americane) sunt germanii, de cinci ori mai mult decât noi, francezii", a explicat francezul fost director al OMC, potrivit AFP.
"Cred că tactica la Bruxelles este de a aştepta să vadă ce se întâmplă şi (...) de a ajusta răspunsul", eventual de "a încerca să-l păcălească pe Trump, care nu este infailibil", remarcă Pascal Lamy.
"În primul său mandat, (Trump) a încercat lovitura cu (taxele vamale pe) maşini, iar Jean-Claude Juncker, care era preşedintele Comisiei Europene, l-a îmbrobodit spunându-i: "nu faceţi asta, vă promit că vom importa mai multă soia (din SUA)". Dar urma oricum să importăm mai multă soia. Aşa că lucrurile s-au oprit aici", a aminitit Lamy, de asemenea fost comisar european pentru comerţ.
În orice caz, susţine acesta, "arsenalul european de retorsiune este puternic" dacă Trump recurge la taxe vamale.