Încă o lună fără gaze! Ministerul Energiei de la Chișinău a anunțat că Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană, transmite MOLDPRES.
Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităților lunare pentru luna următoare se desfășoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.
Potrivit autorităților din țările traversate de Coridorul vertical, rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.
Astfel, luni, 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:
- frontiera Turcia - Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertați
- frontiera Bulgaria - România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertați
- la frontiera România- Ucraina (Isaccea - Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări
- frontiera România - Moldova (gazoductul Iași - Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoși la licitație.
Din 1 ianuarie 2025, Gazprom a sistat livrările de gaz către Moldovagaz, volume care până la acea dată erau livrate integral către stânga Nistrului.
Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.
Tiraspolul a comunicat că acceptă ca livrările de gaz să fie operate de „Moldovagaz” către „Tiraspoltransgaz”, în baza prevederilor legale ale Republicii Moldova. Totodată, Tiraspolul a solicitat ca plata pentru gazele naturale, achiziția și transportarea la hotarul cu Republica Moldova să fie efectuate de companii terțe. „Tiraspoltransgaz” urmează să achite „Moldovagaz” doar tranzitul pe teritoriul țării noastre. Instituțiile de resort ale Republicii Moldova analizează această solicitare, entitățile și conformitatea procedurii cu rigorile legale naționale și internaționale.