Americanii stiu sa faca spectacol din orice. In vanzari, sunt campionii manipularilor, la cel mai inalt nivel. Romanii iubesc aproape orice fenomen comercial al yankeilor si incearca sa-l plagiaze la nivel local. Uneori, chiar reusesc sa aduca imbunatatiri, daca permit conjunctura si domeniul. Creativitatea romanului in multe segmente economice similare este o copie in miniatura dupa sistemul american de marketing. Si nu suntem singurii ''hoti''.
In opinia mea, piata imobiliara damboviteana pare ca se oglindeste in strategiile imobiliare practicate in SUA pe scara larga. Unii dezvoltatori locali nici nu se mai agita sa se inspire din tranzactiile realizate peste ocean, ci multiplica fidel modelul si constata ca succesul tine cu cei care implementeaza local metodele managementului american. Nu am inventat noi apa calda, dar, deocamdata, asteptam schimbarea tevilor subterane de la actualul edil.
Acum cativa ani, eram intr-o metropola din SUA si vad pe un complex rezidential finalizat un afis cat casa: "Sold, but we have more". De curiozitate intru sa vad care-i treaba, ce a mai ramas de vanzare. Dupa introducerea proiectului si niste explicatii tehnice, intr-un interval de maxim doua ore, constat ca cel putin 80% din unitatile construite erau la vanzare - direct sau indirect - sau la inchiriere pe termen lung. Bineinteles ca cele care erau la revanzare erau doar rezervate sau cel mult arvunite. La inchiriere erau doar cele care apartineau actionarilor/ investitorilor in proiect, dar nu era nicio problema sa fie oferite si la vanzare, pentru pretul "corect".
Povestea asta se potriveste cu piata imobiliara din Bucuresti in anul 2025. "Totul" e vandut, dar, surprinzator, mai exista 8/9 din 10 apartamente la vanzare. La sfarsitul anului trecut, am avut ocazia sa ajung seara prin cateva ansambluri rezidentiale centrale din Capitala. Pe ici pe colo, vedeai cate o lumina razleata, semn ca blocul finisat era "vandut", dar cu putin efort, cel mai probabil, poti sa cumperi orice apartament. Majoritatea unitatilor locative vandute in ultimul timp nu sunt pentru a fi locuite imediat, ci pentru eventuale speculatii imobiliare. Mai toti conteaza pe cresterea preturilor si unii le inchiriaza intre timp.
E adevarat ca in anumite zone din Bucuresti preturile au crescut, dar singurul sfat pe care-l dau celor interesati de noi investitii imobiliare este sa caute atent oportunitati si sa decida cu atentie, in acord cu interesul individual pe termen lung. Dupa parerea mea, si pot sa certific ceea ce spun urmare a verificarilor pe teren, cei care au cumparat unitati locative cu gandul spre revanzare, stau de ani de zile cu apartamentele nevandute. Ei nu iau in considerare cat ar castiga daca ar cumpara titluri de stat, devalorizarea banilor prin inflatie si riscul unui colaps imobiliar.
In fiecare an cresc pretul in ''acord'' cu piata si statisticile din burta ale site-urilor care promoveaza vanzarile imobiliare. Nimeni nu se intreaba la modul real: daca anul trecut am avut proprietatea la vanzare la pretul ''X'' si nu s-a vandut, de ce s-ar vinde anul asta la un pret ''Y'', mai mare? Dar, cand o sa afle ca exista doua feluri de bani, cei pe care-i ai si cei pe care crezi ca-i ai, vor ajunge sa inteleaga ca nu tot ce zboara ajunge in farfurie.
Nu stiu de ce, atunci cand citesc parerea "expertilor" vanzatori ca nu mai sunt/ nu se vor mai gasi apartamente la vanzare in viitor, imi aduc aminte instant de reclamele "garantate" de la Nordis, cu oferte unice si de neratat. Si acolo se folosea agresiv o metoda specifica marketingului american:''Buy now, not later''... Vi se pare cunoscuta? E folosita intens in prezent de orice dezvoltator sau vanzator. Poate de aceea rabdarea a ajuns sa fie considerata o virtute...
un comentariu de Dragos Dragoteanu
Manager Euroest Invest / Fast Parking
CIPS - Certified International Property Specialist