Producătorii auto niponi Honda Motor şi Nissan Motor au făcut un prim pas istoric spre fuziune, în speranţa de a crea un gigant care să supravieţuiască concurenţei agresive din China, care afectează sectorul auto global, transmite Bloomberg.
Cele două companii din Japonia au semnat luni un acord de bază referitor la discuţiile privind fuziunea şi au avut o conferinţă de presă comună la Tokyo. De asemenea, Honda a anunţat un program de răscumpărare a propriilor acţiuni, în valoare de şapte miliarde de dolari, conform Agerpres.
Va fi creată o companie holding pentru noua entitate, care ar urma să fie listată până în august 2026. Honda îi va nominaliza pe cei mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie, au anunţat cele două firme.Mitsubishi Motors Corp, deţinut în proporţie de 24,5% de Nissan, a semnat de asemenea Memorandumul de Înţelegere şi probabil va face parte din grup, decizia finală fiind aşteptată până la finalul lunii viitoare.
O astfel de alianţă ar crea al treilea mare grup auto mondial, în funcţie de numărul de vehicule vândute într-un an, după Toyota şi Volkswagen, într-un moment în care producătorii auto tradiţionali se confruntă cu provocări din partea Tesla şi a rivalilor chinezi. Honda are o capitalizare de piaţă de peste 40 de miliarde de dolari, în timp ce Nissan este evaluat la aproximativ 10 miliarde de dolari."Ambele companii vor continua ca subsidiare deţinute integral ale companiei comune holding, cu mărcile lor", a declarat Mibe. Honda va conduce noua entitate, ceea ce arată poziţia sa mai puternică decât a Nissan, afectat de declinul vânzărilor.
Compania holding va include atât mărcile Honda cât şi ale Nissan, precum şi divizia de motociclete a Honda."Parteneriatul cu Honda nu este un semn că renunţăm la planurile noastre de a redresa Nissan", a afirmat luni directorul general al Nissan, Makoto Uchida. Acesta a adăugat că nu are amănunte privind interesul Foxconn în preluarea Nissan. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Foxconn a trimis săptămâna trecută o delegaţie în Franţa pentru discuţii cu Renault (care deţine 36% din Nissan).
Anul acesta, acţiunile Nissan au scăzut cu 19% la Bursa de la Tokyo.
Integrarea celor două renumite mărci japoneze ar reprezenta cea mai mare modificare a industriei auto mondiale, după ce Fiat Chrysler Automobiles şi PSA au fuzionat în 2021 pentru a crea Stellantis, în urma unei tranzacţii evaluate la 52 de miliarde de dolari.
Prin includerea Mitsubishi Motors, noul grup auto japonez ar urma să vândă peste opt milioane de autoturisme într-un an, depăşind actualul număr trei, grupul sud-coreean Hyundai şi compania afiliată Kia.
La fel ca şi alţi producători auto străini, Honda şi Nissan au pierdut teren în China, cea mai mare piaţă auto din lume, pe fondul avansului BYD şi al altor constructori chinezi care produc automobile electrice şi hibride echipate cu cel mai modern software.
Grupul auto francez Renault, cel mai mare acţionar de la Nissan, este deschis în principiu la ideea unei fuziuni între Honda şi Nissan.