Hamas suferă o transformare majoră sub conducerea lui Mohammed Sinwar, fratele mai mic al fostului lider ucis de Israel în octombrie. Deși armata israeliană a redus Fâșia Gaza la ruine, a ucis mii de luptători și mare parte din conducere, și a blocat punctele de trecere a frontierei, gruparea își revine sub noua conducere.
Mohammed Sinwar, în vârstă de aproximativ 50 de ani și supranumit „Umbra" pentru activitatea sa discretă, a preluat controlul după moartea fratelui său Yahya, strategul atacurilor din 7 octombrie. Spre deosebire de fratele său care a petrecut peste două decenii în închisori israeliene, Mohammed este mai puțin cunoscut de serviciile de securitate israeliene, scrie The Wall Street Journal, conform Mediafax.
Situația actuală prezintă o nouă provocare pentru Israel
Deși armata israeliană susține că a distrus structura organizată a Hamas și a eliminat aproximativ 17.000 de luptători din cei 30.000 estimați inițial, gruparea continuă să fie activă. În ultima săptămână, zece soldați israelieni au fost uciși în zona Beit Hanoun din nordul Gaza, iar aproximativ 20 de rachete au fost lansate spre Israel în ultimele două săptămâni.
Hamas folosește acum criza umanitară pentru recrutare, oferind hrană, ajutor și îngrijiri medicale familiilor noilor recruți. Gruparea vizează îndeosebi înmormântările și adunările de rugăciune pentru a recruta tineri palestinieni afectați de conflict. Deși noii luptători sunt mai puțin experimentați, ei lansează atacuri de tip „lovește și fugi" în celule mici, folosind arme care necesită pregătire militară minimă.
Oficialii israelieni și arabi estimează că Hamas controlează încă zone importante din Fâșia Gaza. Numărul noilor recruți nu este clar, dar armata israeliană vorbește despre sute de persoane în ultimele luni, în timp ce surse arabe sugerează că ar putea fi mii.
Mohammed Sinwar se dovedește la fel de inflexibil ca fratele său în negocierile pentru încetarea focului, insistând pentru un acord care să asigure supraviețuirea Hamas.
„Hamas este într-o poziție foarte puternică pentru a-și dicta termenii", a scris el într-un mesaj către mediatori, văzut de Wall Street Journal.
„Dacă nu este un acord cuprinzător care să pună capăt suferințelor tuturor locuitorilor din Gaza și să le justifice sângele și sacrificiile, Hamas își va continua lupta".
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că luptele vor continua până la distrugerea Hamas
Cu toate acestea, ambasadorul SUA în Israel, Jack Lew, a declarat pe 10 ianuarie că stabilirea distrugerii Hamas ca obiectiv a fost o greșeală. Mulți din establishmentul de securitate israelian consideră că este necesară introducerea unei noi administrații în Gaza, considerând Autoritatea Palestiniană ca singura opțiune realistă.
Cu peste 46.000 de palestinieni uciși conform autorităților sanitare din Gaza și aproximativ 400 de soldați israelieni morți în lupte, conflictul continuă să se intensifice sub noua conducere Hamas.