Grecia ar putea pierde fonduri de la Frontex în contextul în care Agenţia europeană pentru frontiere şi paza de coastă anchetează 12 cazuri de potenţiale încălcări ale drepturilor omului referitoare la migranţii interceptaţi la graniţele greceşti, cel mai mare număr de asemenea investigaţii într-o ţară membră a Uniunii Europene, relatează joi Politico, potrivit Agerpres.
Majoritatea cazurilor deschise se referă la presupuse înlăturări forţate a mii de persoane de către oficialităţile greceşti cu responsabilităţi privind migranţii, la frontierele terestre şi maritime, o practică cunoscută ca respingere care este ilegală conform Convenţiei ONU privind Refugiaţii şi dreptului internaţional.
''Directorul executiv al Frontex a spus că se aşteaptă ca toate aceste recomandări să fie implementate. În caz contrar, el va lua în considerare reducerea sau tăierea fondurilor pentru activele cofinanţate'', a afirmat Chris Borowski, purtător de cuvânt al Frontex.
Aceste active cofinanţate se referă la un număr de nave ale Gărzii de coastă greceşti.La un summit al UE din luna martie, Mitsotakis a afirmat că Grecia va conduce eforturile UE pentru intensificarea returnărilor de migranţi.
Date preliminare ale Frontex arată o scădere semnificativă a trecerilor ilegale a frontierelor în 2024, cel mai mic nivel începând din 2021.