GRAFIC Situația ciudată din imobiliare: Prețurile apartamentelor vechi din București au scăzut, în primul trimestru al lui 2024

GRAFIC Situația ciudată din imobiliare: Prețurile apartamentelor vechi din București au scăzut, în primul trimestru al l
📅 2024-09-21

Piața imobiliară din România a înregistrat evoluții interesante în primul trimestru al anului 2024. În timp ce prețurile locuințelor noi și vechi au continuat să crească la nivel național, se remarcă o scădere surprinzătoare în cazul apartamentelor vechi din București.

Cristi Șelaru, consilier superior în cadrul Institutului Național de Statistică, a prezentat, în cadrul Conferinței Naționale a Brokerilor Imobiliari, o analiză a indicilor prețurilor proprietăților rezidențiale (IPPR) din ultimii 3 ani.

”Am ales o serie de timp care începe în primul trimestru al lui 2021 până la primul trimestru din acest an, pentru care avem date.

Obiectivul IPPR este de a măsura evoluţia trimestrială a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale şi nu de a calcula preţul mediu pe metru pătrat sau o valoare medie pe tranzacţie în funcţie de numărul de camere sau suprafaţa utilă. Indicele este un indice agregat de tip Laspeyres, care presupune măsurarea evoluţiei preţurilor în perioada curentă faţă de o perioadă de bază (2015) pentru clădiri de tip apartament, clădiri individuale şi total proprietăţi imobiliare.

Analizând graficul din această imagine, care prezintă dinamica prețurilor proprietăților rezidențiale (locuințe noi și vechi) se observă câteva aspecte interesante.

Graficul indică o tendință de creștere generală a prețurilor locuințelor rezidențiale, atât pentru cele noi, cât și pentru cele vechi. Toate categoriile (total, locuințe noi, locuințe vechi) prezintă o creștere constantă pe termen mediu-lung.

Astfel, dacă în primul trimestru al lui 2021 aveam o creștere la totalul de locuințe de 31,45%, în timestrul I al lui 2024, creșterea a ajuns la 54,26%. Practic, per ansamblu, un imobil este în 2024 cu aproape 55 de procente mai scump decât era în urmă cu 9 ani, adică în 2015.

Remarcăm faptul că locuințele noi au avut un singur trimestru de scădere, trimestrul 3 din 2021. În rest, indicele este mereu pe trend ascendent.

Totodată, tot la locuințele noi, indicele a fost relativ stabil, cu creșteri mici, dar totuși creșteri, între trimestrul II al anului 2022 și trimestrul II al anului trecut. Practic, timp de un an, indicele prețurilor proprietăților imobiliare a crescut puțin.

În perioada pe care am ales-o ca discuție remarcăm și faptul că indicele la locuințele vechi a fost constant mai mare decât la locuințele noi, asta până în ultimul trimestru al anului trecut. De atunci, prețurile la locuințele noi le-au depășit pe cele la locuințele vechi, atât în trimestrul IV al lui 2023, cât și în trimestrul I al anului în curs.

Aici vă pot da câteva date concrete.

Per total locuințe, indicele în trimestrul I al lui 2023 a fost de 46,28%, iar în primul trimestru al lui 2024, indicele ajunsese la 54,26%.

La locuințele noi, pentru aceeași perioadă: a urcat de la 37,6% la 53,95%.

La locuințe vechi, de la 45,45% a ajuns la 48,6%.

Așadar, creșterea indicelui la locuințele vechi este mai mică semnificativ față de cel de la locuințele noi.

Acum, dacă locuințele vechi le împărțim în apartamente, remarcăm că în primul trimestru al lui 2023 indicele a fost de 49,58%, iar în primul trimestru al lui 2024 a fost de 51,68%.

În aceeași categorie, dar numai pe București: în primul trimestru al lui 2023, indicele a fost de 41,96%, iar în primul trimestru al lui 2024 acesta a scăzut, fiind de 38,02%. Rămâne de văzut care va fi trendul în acest an.

În restul țării, de la 53,25% a urcat la 63,89%.

Casele, în primul trimestru al lui 2023, au avut un indice al prețurilor de 36,93%, iar în primele trei luni ale lui 2024 a urcat la 44,85%.

În mediul urban, casele au avut un indice de 33,49% în primul trimestru al lui 2023, și a urcat la 43,04% în primul sfert al acestui an. Așadar, o creștere de 10 procente.

În mediul rural, indicele prețurilor caselor a urcat de la 39,05% în primul trimestru al lui 2023 la 43,97% în cel din acest an. O urcare aproape la jumătate față de cele din mediul urban.”, a precizat Cristi Șelaru.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

VIDEO Celentano din 'Las Fierbinți' a dat burta jos: Cum arată acum actorul din serialul de comedie

Celentano din „Las fierbinți” este un personaj spumos, îndrăgit de foarte mulți români. De cele mai multe ori, el este sarea și piperul din multe episoade ale serialului în care joacă din 2012. Citește mai departe...

GRAFIC Situația ciudată din imobiliare: Prețurile apartamentelor vechi din București au scăzut, în primul trimestru al lui 2024

Piața imobiliară din România a înregistrat evoluții interesante în primul trimestru al anului 2024. În timp ce prețurile locuințelor noi și vechi au continuat să crească la nivel național, se remarcă o scădere surprinzătoare în cazul apartamentelor vechi din București. Citește mai departe...

28 de ani de când Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Consort Radu s-au căsătorit

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Consort Radu sărbătoresc astăzi 28 de ani de căsătorie.MS și ASR s-au întâlnit pentru prima oară în ianuarie 1994, la un orfelinat din București. După câteva zile, ei s-au reîntâlnit pe scena Galei UNITER. Citește mai departe...

Cât de pregătiți suntem pentru o viitură pe Dunăre după prăpădul din Budapesta? Ministrul Mediului: 'Vom avea aproximativ aceleași cantități'

Cât de pregătiți suntem pentru o viitură pe Dunăre după prăpădul din Budapesta? Ministrul Mediului Mircea Fechet a declarat : 'Noi vom avea aproximativ aceleași cantități'. Citește mai departe...

Ghidul complet pentru hidratare corectă în sezonul rece: Cum să îți menții organismul echilibrat toamna

Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, menținerea unei bune hidratări poate deveni o provocare. Temperaturile mai scăzute și timpul petrecut mai mult în interior te pot face să consumi mai puține lichide fără să îți dai seama. Citește mai departe...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..