Franţa a conectat reactorul nuclear Flamanville 3 la reţeaua sa energetică, sâmbătă dimineaţă, a declarat operatorul de stat EDF, fiind prima extindere a reţelei nucleare a ţării din ultimii 25 de ani, transmite Reuters, citat de news.ro.
Reactorul, care a început să funcţioneze în septembrie, înainte de conectarea la reţea, intră în funcţiune cu 12 ani mai târziu decât era planificat iniţial şi la un cost de aproximativ 13 miliarde de euro - de patru ori mai mult decât bugetul iniţial.
"Echipele EDF au realizat prima conectare a Flamanville EPR la reţeaua naţională la ora locală 11:48.
Reactorul generează acum energie electrică", a spus EDF într-un comunicat.
Reactorul european sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franţa, cu 1,6 gigawaţi (GW) şi unul dintre cele mai mari din lume, împreună cu reactorul Taishan de 1,75 GW din China, care are la bază un design similar, şi Olkiluoto din Finlanda.
Este primul care a fost conectat la reţea de la reactorul Civaux 2, în 1999, dar este pus în funcţiune într-o perioadă de consum lent, Franţa exportând o cantitate record de energie electrică în acest an.
EDF intenţionează să construiască încă şase reactoare noi pentru a îndeplini angajamentul din 2022 făcut de preşedintele Emmanuel Macron, ca parte a planurilor de tranziţie energetică ale ţării, deşi rămân întrebări legate de finanţarea şi calendarul noilor proiecte.