Peste 30 de accidente au avut loc, în acest weekend, în decurs de 24 de ore, pe pârtia Clăbucet din Predeal, una dintre cele mai aglomerate pârtii din ţară. În acest context, oficialii Salvamont Braşov fac apel către turişti că respecte regulile şi să nu intre cu săniile în zonele destinate schiorilor.
Directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Braşov, Sebastian Marinescu, a declarat, duminică seară, că în ultimele 24 de ore a fost atins un nou record negativ „fără precedent”, la nivelul judeţului, salvatorii montani gestionând 39 de intervenţii în doar 24 de ore.
Cele mai multe dintre cazuri au fost înregistrate în staţiunea Predeal, unde formaţia Salvamont a intervenit în 31 de cazuri pe pârtia Clăbucet.
„Salvatorii montani au acţionat neobosit în condiţii dificile, acordând primul ajutor atât persoanelor accidentate pe pârtia de schi şi în zona destinată săniuşului, cât şi turiştilor care s-au rănit în timpul plimbărilor. Formaţia Salvamont Râşnov a intervenit pentru a ajuta o persoană care a suferit o entorsă în Poiana Cristianului, transportând-o în siguranţă către echipajul medical. De asemenea, formaţia Salvamont Braşov a gestionat 8 solicitări, intervenind de urgenţă în cazuri diverse”, a transmis şeful Salvamont Braşov duminică seară.
În contextul numeroaselor accidentări, salvamontiştii fac din nou un apel către turişti să respecte regulile, să utilizeze echipament adecvat şi să practice săniuşul doar în zonele special amenajate, pentru a preveni incidentele care pot duce la evenimente cu consecinţe grave. Un astfel de incident a avut loc duminică seară, pe pârtia Clăbucet din Predeal.
„O persoană care se dădea cu sania pe pârtia de schi a prins viteză foarte mare, pierzând controlul asupra saniei. Aceasta a trecut printr-un gard de sârmă şi a căzut de la o înălţime de peste 2 metri. Salvatorii montani au intervenit de urgenţă, acordând primul ajutor medical la faţa locului. Persoana a fost imobilizată şi predată unui echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, care a preluat-o şi a transportat-o la spital pentru investigaţii medicale suplimentare. Astfel de activităţi, care iniţial pot părea doar momente de distracţie, se pot transforma în evenimente tragice, cu consecinţe grave pe termen lung. Recomandăm turiştilor să evite săniuşul cu viteză mare, mai ales în zone neamenajate şi îi îndemnăm pe părinţi să nu încurajeze copiii să adopte astfel de comportamente riscante”, a precizat Sebastian Marinescu.