Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, s-a întâlnit, în cadrul vizitei pe care o întreprinde în Statele Unite ale Americii, cu reprezentanţi ai Romanian United Foundation, organizaţie a diasporei româneşti cu sediul în Chicago şi prezenţă activă în peste 50 de ţări şi 280 de oraşe.
"În urma unor discuţii şi întâlniri recente cu reprezentanţi ai Romanian United Foundation, (...) analizăm posibilitatea unui parteneriat pentru susţinerea proiectelor din domeniul educaţiei, cercetării şi inovării, cu impact atât în România, cât şi în diaspora. Această iniţiativă va fi gândită în complementaritate cu programele deja derulate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi alte instituţii implicate, astfel încât plusul de valoare să fie unul cu adevărat cumulativ", a scris ministrul, vineri, pe Facebook.
Printre proiectele propuse se află şi o iniţiativă de amploare dedicată conectării cercetătorilor şi profesioniştilor români din diaspora cu instituţii şi companii din România, precum şi programe pentru tineri, care vizează întărirea legăturilor culturale şi lingvistice prin experienţe educaţionale desfăşurate în ţară.
Ministrul David a vizitat şi o biserică românească din North Carolina.
"Dacă în Washington am vrut să văd unităţi şcolare unde învaţă copii ai românilor din diaspora, în North Carolina am vizitat o misiune ortodoxă a unei comunităţi din diaspora românească din zona Durham. (...) Din nou, am discutat despre cum putem ajuta comunitatea românească de aici pe linia educaţiei - spre exemplu, am explorat dacă/cum biblioteca online Edulib ar fi utilă copiilor români, aflând şi că soţia părintelui doreşte să dezvolte în jurul bisericii activităţile educaţionale nonformale, şi i-am încurajat astfel să acceseze suportul oferit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni", a transmis Daniel David.
El a oferit bisericii două volume anastatice după publicaţii din secolul al XVIII-lea, care prezintă informaţii înfiinţarea primei instituţii cu nume de universitate din ţară (1725) şi despre primul doctorat documentat până acum în domeniu în ţară (1715).