Jucătorii cu bilete câştigătoare la marea extragere a loteriei de Crăciun din Spania au sărbătorit duminică cu vin spumant, urale şi îmbrăţişări, în cadrul unei tradiţii vechi de 200 de ani care marchează începutul sezonului festiv, relatează The Guardian.
Premiul total al loteriei naţionale de stat a ajuns la 2,71 miliarde de euro în acest an, cu puţin mai mult decât anul trecut (2,59 miliarde de euro), conform News.ro.
Premiul cel mare, cunoscut sub numele de El Gordo sau Grăsanul, a fost câştigat de deţinătorii de bilete din oraşul nordic Logroño, capitala regiunii La Rioja.
În cadrul extragerii televizate la nivel naţional, care a avut loc la Teatrul Regal din Madrid, tinerii elevi de la şcoala San Ildefonso au ales numerele câştigătoare din două globuri rotative.
Membrii publicului, care au stat la coadă ore întregi pentru a intra, au purtat pălării de Moş Crăciun, costume regionale şi talismane norocoase personale.
Mania loteriei loveşte Spania în săptămânile premergătoare extragerii de Crăciun. Rudele, colegii de muncă, grupurile de prieteni şi membrii cluburilor cumpără frecvent bilete sau fracţiuni din acestea împreună, preferând adesea anumiţi vânzători sau numere „norocoase”.
Cel mai obişnuit bilet costă 20 de euro şi oferă posibilitatea de a câştiga un premiu în bani de până la 400 000 de euro înainte de impozitare.
Mai mult de jumătate din premiul cel mare de duminică, chiar dacă a fost cumpărat în Logroño, s-a întors la Madrid, deoarece multe dintre biletele câştigătoare au fost deţinute de un club de baschet din cartierul muncitoresc San Blas-Canillejas. Tinerii membri ai clubului şi familiile lor s-au adunat să cânte şi să danseze la tobe, aşa cum fac pe teren.
„M-am trezit târziu astăzi şi mama mea a intrat în camera mea cu biletele în mână ţipând ca nebuna”, a declarat Diego Gala, 28 de ani, preparatorul fizic al clubului.
Tradiţia loteriei datează din 1812, când Spania se afla sub ocupaţie franceză, iar extragerea a fost înfiinţată pentru a strânge fonduri în vederea luptei pentru independenţă.
În zilele noastre, încasările după costurile de funcţionare şi plăţi merg către cauze sociale.