FOTO Ciudățenie cu chip uman, observată pe Marte de roverul NASA: Imaginile care au stârnit replici aprinse

FOTO Ciudățenie cu chip uman, observată pe Marte de roverul NASA: Imaginile care au stârnit replici aprinse
📅 2024-10-19

Apărut în fotografiile realizate de roverul Perseverance al NASA în timpul explorării versantului vestic al craterului Jezero, strania formațiune cu chip uman seamănă cu o față mumificată.

În imaginile trimise de vehiculele care explorează suprafața marțiană, Planeta Roșie ni se înfățișează în toată splendoarea sa, dar dezvăluie adesea și structuri misterioase. Un astfel de exemplu a fost surprins de roverul Perseverance pe 27 septembrie 2024, când acesta explora versantul vestic al craterului Jezero: fotografia arată ceea ce pare a fi un chip uman care iese din solul marțian. Cu toate acestea, nu este vorba de capul vreunui hominid îndrăzneț care ar fi ajuns pe Planeta Roșie și nici de un marțian cu trăsături umane, ci doar de o formațiune stâncoasă neobișnuită. În realitate, nu este decât o rocă erodată, iar forma ei bizară creează o iluzie.

Chipul uman care iese din solul marțian

Văzut prin Mastcam-Z, camera roverului Perseverance, peisajele de pe Marte incită imaginația, iar fenomenul numit pareidolie – tendința noastră de a vedea chipuri umane acolo unde nu sunt – joacă un rol important. Astfel, ceea ce pare a fi un chip uman este, de fapt, o rocă erodată, probabil din gresie, modelată de vânt și, în trecut, de apă. Această eroziune i-a conferit trăsături ce amintesc de un chip uman îmbătrânit, aproape mumificat.

Din unghiul în care a fost surprinsă de Mastcam-Z, roca pare întinsă pe o parte, iar umbrele accentuează trăsături precum arcadele sprâncenelor, nasul, gura și bărbia.

Fotografia, selectată drept „imaginea săptămânii” în cadrul misiunii Perseverance, nu este prima care sugerează forme de viață extraterestre. În trecut, au fost raportate imagini cu ceea ce părea a fi botul unui urs, un femur, un Bigfoot în miniatură și chiar insecte ciudate. Alte imagini bizare au condus la speculații despre existența unui portal marțian, care s-a dovedit a fi doar o fisură în stâncă.

Misiunea roverului Perseverance

După trei ani și jumătate de explorare a craterului Jezero și a deltei unui râu străvechi, roverul Perseverance a început să urce versantul vestic al craterului. Ascensiunea, începută la 19 august 2024, marchează cea de-a cincea campanie științifică a misiunii NASA, după ce roverul a aterizat în crater la 18 februarie 2021.

Până acum, Perseverance a colectat 22 de probe de rocă și a parcurs aproximativ 30 de kilometri. Deși roverul a îndeplinit deja multe obiective, este încă într-o formă excelentă pentru a studia partea superioară a craterului. Două regiuni, Pico Turquino și Witch Hazel Hill, sunt considerate prioritare.

Pico Turquino pare să conțină fracturi antice cauzate de activitatea hidrotermală din trecutul îndepărtat al planetei, în timp ce Witch Hazel Hill conține materiale stratificate care datează dintr-o perioadă în care clima pe Marte era diferită de cea actuală.

Deși probele colectate până acum au fost valoroase, echipa NASA se așteaptă la descoperiri și mai importante în viitor. „Probele noastre constituie deja o colecție incredibil de interesantă din punct de vedere științific, dar ne așteptăm ca marginea craterului să ofere și mai multe probe care să ne ajute să înțelegem istoria geologică a planetei Marte”, a declarat Eleni Ravanis, cercetător la Universitatea Hawaii și membru al echipei Perseverance. Ravanis a explicat că aceste roci sunt din cea mai veche crustă a planetei și ar putea proveni din medii vechi, potențial locuibile, care nu au fost încă explorate.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

George Simion şi Claudiu Târziu, la mitingul de protest al AUR din municipiul reşedinţă

Câteva mii de membri şi susţinători AUR veniţi din toată ţara au participat sâmbătă după-amiază, la Bistriţa, la îndemnul liderului George Simion, la un miting de protest faţă de decizia Biroului Electoral de Circumscripţie nr. Citește mai departe...

VIDEO Nebunie în Orientul Mijlociu: Se trage din toate direcțiile între Israel și Hezbollah

Armata israeliană a declarat că Hezbollah a lansat sâmbătă zeci de rachete şi mai multe drone către nordul Israelului, ucigând o persoană, o dronă fiind direcţionată către reşedinţa de vacanţă a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit purtătorului său de Citește mai departe...

Bărbat în stare gravă după ce a căzut de la înălţime lângă Acvariul de pe faleza Cazinoului

Un bărbat a fost transportat în stare de inconştienţă la spital după ce, sâmbătă după-amiază, pe faleza Cazinoului din Constanţa, a căzut de la o înălţime de circa patru metri, lângă clădirea Acvariului, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Citește mai departe...

Selecţionata Romanian Wolves a terminat cu victorie ediţia 2024 a Rugby Europe Super Cup şi a câştigat Grupa B

Selecţionata Romanian Wolves a învins, sâmbătă, la Amsterdam, cu scorul de 46-24, echipa Delta, în Grupa B din Rugby Europe Super Cup, potrivit news.ro. Citește mai departe...

Lasconi: Sunt uimită că nu am avut oameni în stradă pentru Șoșoacă / Geoană miroase de departe a influenţa interlopilor

Candidatul USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, s-a arătat surprinsă că decizia CCR de eliminare a Dianei Şoşoacă din cursa prezidenţială nu a generat proteste de stradă și a lansat un val de critici la adresa fostului secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Citește mai de...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.