China a construit un prototip de reactor nuclear terestru pentru o navă de război de mari dimensiuni, conform unei analize a imaginilor din satelit și a documentelor guvernamentale chineze, scrie Euronews, conform Rador Radio România.
Imaginile reprezintă cel mai clar semn de până acum că Beijingul avansează către producerea primului său portavion cu propulsie nucleară.
Beijingul are deja cea mai mare marină din lume din punct de vedere numeric și și-a modernizat rapid flota. Adăugarea de portavioane cu propulsie nucleară ar fi un prim pas important în realizarea ambițiilor Chinei de a avea o flotă globală care să poată sfida Statele Unite.
„Portavioanele cu propulsie nucleară ar plasa China în rândul exclusiv al puterilor navale de primă clasă, un grup limitat în prezent la Statele Unite și Franța”, a declarat Tong Zhao, de la fundaţia Carnegie pentru Pace Internaţională de la Washington.
Pe plan intern, o astfel de dezvoltare ar simboliza prestigiul național și ar alimenta „naționalismul intern”
Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Institutul Middlebury pentru Studii Internaţionale din California, în timp ce investigau o zonă montană din afara orașului Leshan din sud-vestul Chinei.
Bănuind inițial că China construiește un reactor pentru a produce plutoniu sau tritiu pentru arme, cercetătorii au ajuns la concluzia că Beijingul își concentrează eforturile asupra unui reactor prototip pentru o navă de război de mari dimensiuni.
Reactorul, despre care documentele indică faptul că va fi în curând pe deplin operațional, este găzduit într-o nouă instalație cunoscută sub numele de Baza 909, care adăpostește alte șase reactoare care sunt fie operaționale, fie dezafectate sau în construcție.
Amplasamentul se află sub controlul Instititului pentru Putere Nucleară din China
Amplasamentul se află sub controlul Instititului pentru Putere Nucleară din China, o filială a corporaţiei naţionale nucleare chineze însărcinată cu cercetarea și testarea ingineriei reactoarelor.
Contractele pentru generatoarele de abur și pompele cu turbină indică faptul că proiectul implică un reactor cu apă presurizată cu un circuit secundar - un profil care este în concordanță cu reactoarele de propulsie navale, spun cercetătorii.
„Proiectul de dezvoltare a energiei nucleare se referă cu siguranță la un efort de dezvoltare a unui portavion cu propulsie nucleară”, au scris cercetătorii într-un raport detaliat de 19 pagini. Marina Armatei Populare de Eliberare a Chinei este deja cea mai mare din lume, cu peste 370 de nave și submarine.
Cu toate acestea, ea se află încă în urma Marinei SUA în anumite privințe - marina de la Washington având unsprezece portavioane cu propulsie nucleară care îi permit să mențină grupuri de atac desfășurate în întreaga lume în orice moment.
Pentagonul a devenit din ce în ce mai îngrijorat de modernizarea rapidă a flotei chineze, afirmând că eforturile sale se aliniază cu „accentul tot mai mare pus de China pe domeniul maritim și cu cereri tot mai mari”. Nici ministerul chinez al apărării, nici ministerul de externe al Chinei nu au răspuns la solicitările de comentarii.