Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.
Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Barbu pentru portofoliul de la Agricultură cu 26 de voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere.
Florin Barbu a declarat în cadrul audierilor că agricultura se confruntă în continuare cu o situaţie foarte grea, iar fermierii români au trecut prin multe provocări în ultimii ani, unele dintre cele mai grele fiind legate de schimbările climatice.
"În ultimii ani, fermierii români au trecut prin multe provocări şi vorbim aici de schimbări climatice, vorbim de foarte multe lucruri care trebuiau modificate la nivelul Comisiei Europene astfel încât fermierii să nu mai aibă condiţionalităţi şi, bineînţeles, anumite lucrări pe care trebuiau să le facă fermierii români să fie mult mai uşoare şi noi ca şi stat, trebuia să venim alături de ei. În primul rând, vreau să vă spun că în anul 2024, Ministerul Agriculturii, cu sprijinul dumneavoastră în Parlamentul României, este pentru prima oară şi fără precedent când a avut un buget alocat de aproape 7 miliarde (n.r. euro). Practic este pentru prima oară când Ministerul Agriculturii s-a clasat în primele trei ministere ca şi buget", a susţinut Florin Barbu în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Acesta a precizat că au fost lansate foarte multe programe la Ministerul Agriculturii, majoritatea fiind deja implementate, însă 2024 este primul în care fermierii au primit în acelaşi an despăgubirile la secetă.
"Un singur lucru vreau să vă spun: am fost alături de fermierii români, aşa cum am fost şi în calitatea de preşedinte al Comisiei de agricultură.
S-au întâmplat lucruri fără precedent în cadrul Ministerului Agriculturii şi cu sprijinul Guvernului României, pentru că anul acesta este pentru prima oară când fermierii români au primit în acelaşi an despăgubiri la secetă şi nu ca în alţi ani când le primeau în anul fiscal următor. (...) De asemenea, Ministerul Agriculturii, prin Guvernul României, a acordat credite cu dobândă fixă de 1,95% iar ROBOR şi toate comisioanele au fost achitate de către Ministerul Agriculturii. Este fără precedent în momentul de faţă la Ministerul Agriculturii să avem în industria alimentară contracte semnate de 1,5 miliarde euro şi vorbim aici de Investalim", a mai spus Barbu.
Miniştrii propuşi în noul Guvern Ciolacu sunt audiaţi luni în comisiile de specialitate ale Parlamentului, potrivit programului aprobat de Birourile permanente reunite. Audierile în comisii au început la ora 13:00 şi se vor încheia în jurul orei 16:30.
În noul Guvern vor fi 16 ministere - 8 cu miniştri PSD, 6 - PNL şi 2 - UDMR.