Filarmonica de Stat Oradea va prezenta joi, în Sinagoga neologă Sion, concertul "Shalom chaverim", cu lucrări cu specific evreiesc, dedicat Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, stabilită în data de 27 ianuarie, scrie Agerpres.
La pupitrul orchestral se va afla prim-cornistul Filarmonicii orădene, Lorenzo Moroni, iar invitaţii solişti ai serii vor fi interpreta de muzică uşoară altista Szabo Elisabeta, Victor Stanciu la violoncel şi Alexandru Bolganschi, la clarinet.
" 'Shalom Chaverim' este unul dintre concertele nelipsite din cadrul stagiunii Filarmonicii de Stat Oradea. Concertul reprezintă un eveniment aflat în strânsă legătură cu Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, stabilită pe 27 ianuarie, dată propusă de către statul Israel în anul 2005. Nu întâmplător a fost aleasă această zi, ci ea reprezintă eliberarea celui mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau de către armata sovietică, în anul 1945", se arată în comunicatul Filarmonicii.
"Shalom Chaverim" este titlul unui cântec evreiesc de rămas-bun, care este interpretat frecvent la evenimentele de comemorare a victimelor Holocaustului. Piesa este una tradiţională şi se traduce prin "Pace, prieteni", iar versurile au fost traduse în mai multe limbi, precum engleză şi germană, exprimând urări de bine şi de pace odată cu plecarea.
Programul cuprinde aproape 20 de lucrări cu specific evreiesc, care provin din muzica clasică sau din cea tradiţională, precum: "Shalom Aleichem", "Eli Zion", "The Wonder Rabbis" ("Rabinul-minune"), "Rapsodie pe teme populare moldoveneşti", "Israel Shalom", imnul tradiţional evreiesc "Hine ma tov" (trad.: "Iată ce bine şi ce plăcut este ca fraţii să stea împreună"), "Hevenu shalom aleihem" ("V-am adus pace", trad.), "Ale Brider" ("Toţi fraţii"), piesa din genul folk-rock Hallelujah, cântecul evreiesc-rusesc de dragoste Tumbalalaika.
De asemenea, vor mai fi interpretate melodii şi cântece cum ar fi: "Abi Gezunt" ("În sănătatea ta'), "Choson kale mazel tov"- urări de nuntă ,"Freylekh" - un dans evreiesc circular, "Sherele" - "dansul foarfecelor mici", Cântecul "Yosl, yosl, Rumania, Rumania" sau "Hava Nagila", probabil cea mai cunoscută piesă evreiască din toate timpurile.
Concertul este programat să aibă loc în Sinagoga neologă Sion, obiectiv turistic azi, situat în strada Independenţei nr. 22, un spaţiu destinat artelor contemporane, după ce vechea clădire a templului a fost reabilitată de Primăria Oradea în cadrul unui proiect transfrontalier realizat în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Debreţin. Construită în anul 1878, după planurile realizate de Busch David şi Rimanoczy Kalman sr., cea mai mare sinagogă din România şi a treia ca mărime din Europa, a fost renovată complet cu o investiţie de circa 1,25 milioane de euro.
Obiectivele specifice ale proiectului, finalizat în noiembrie 2015, au fost reabilitarea şi reconversia funcţională a Sinagogii Neologe şi introducerea ei în circuitul turistic naţional şi internaţional. În spaţiul ei se organizează evenimente destinate publicului larg: concerte, expoziţii, lansări de carte, diverse evenimente culturale sau religioase.
Lorenzo Moroni este prim-cornist la Filarmonica de Stat Oradea, ce îmbrăţişează atât arta instrumentală, cât şi pe cea dirijorală. Acesta s-a născut la Gallarante, Italia şi a studiat cornul la Liceul de Muzică din Varese, continuând apoi studiile la Conservatorul "Gaetano Donizetti" din Bergamo. În Italia a colaborat cu instituţii precum: Orchestra Simfonică din Milano şi Torino, Academia "Santa Cecilia" din Roma sau Teatrul "Carlo Felice" din Genova. Din anul 1998, Lorenzo Moroni s-a stabilit, prin căsătorie, la Oradea, susţinând în cadrul Filarmonicii recitaluri camerale şi concerte în calitate de solist. În plus, a colaborat cu instituţii de cultură din ţară, precum Filarmonica de Stat din Timişoara, Arad şi Satu-Mare, dar şi Opera Naţională din Timişoara, Opera Naţională Română şi cea Maghiară din Cluj-Napoca.
Elisabeta Szabo a studiat muzică uşoară în cadrul Şcolii de Arte "Francisc Hubic" din Oradea, la clasa prof. Molnar Monica, absolvind secţia în anul 2000. Cariera sa în domeniul muzicii uşoare a fost îmbogăţită timp de 16 ani cu spectacole pe vase de croazieră, precum Princess Cruise Line, Regent Seven Seas, Viking Cruise Line. Solista colaborează cu Comunitatea Evreiască şi cu Filarmonica de Stat Oradea ori de câte ori are ocazia.
Prim-violoncelistul Filarmonicii de Stat Oradea, Victor Sandu, a început studiul violoncelului la vârsta de 7 ani. S-a specializat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi în paralel a participat la nenumărate cursuri de măiestrie. A obţinut distincţii importante. Este membru fondator al Cvartetului de Coarde Outis şi a colaborat cu diferiţi artişti români de renume internaţional. În prezent este doctorand al Şcolii doctorale de Studii interdisciplinare din cadrul Universităţii din Oradea.
Un alt angajat al Filarmonicii de Stat Oradea, clarinetistul Bolganschi Alexandru, invitat ca solist, s-a născut la data de 12 februarie 1997 în oraşul Ungheni (Republica Moldova). A studiat clarinetul de la vârsta de 8 ani în cadrul şcolii de muzică din oraşul natal. A absolvit ulterior Liceul Republican de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Chişinău şi Academia Naţională de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Este laureat al diferitor concursuri şi a participat la masterclass-uri susţinute de distinşi clarinetişti ai lumii.