Federaţia Naţională "CulturMedia" anunţă proteste, pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, susţinând că ordonanţa "trenuleţ" aruncă angajaţii din domeniu în "bezna neagră a sărăciei".
"De Ziua Culturii Naţionale, publicul şi presa au ocazia să îi cunoască pe oamenii cu care guvernanţii se laudă, dar pe care îi umilesc deliberat, cu salarii de muncitori necalificaţi, neplata sâmbetelor, duminicilor şi sărbătorilor lucrate, a muncii de cele mai multe ori voluntare în proiecte care sprijină educaţia tinerei generaţii. Îngheţarea salariilor, indemnizaţiilor şi sporurilor menţine gradul de sărăcie şi distruge orice speranţă la o îmbunătăţire a traiului de zi cu zi. Arheologii, muzeografii, cercetătorii, bibliotecarii devin iarăşi bătaia de joc a guvernanţilor! 'CULTURA UNEŞTE' sub sloganul binecunoscut, văzut de public şi în Piaţa Victoriei, în Noaptea Muzeelor, în 15 ianuarie ne vom uni în proteste organizate în muzeele şi bibliotecile din întreaga ţară", transmite, joi, federaţia, într-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit comunicatului, "în pofida promisiunilor lansate în 2024 de Ministrul Culturii şi alţi reprezentanţi ai Guvernului, angajaţii din muzee şi biblioteci sunt în continuare discriminaţi faţă de colegi omologi sau/şi din alte domenii culturale, deşi Legea salarizării unitare, Codul Muncii, Constituţia şi prevederile europene sunt de partea lor".
"Ca şi cum nu a fost destul, se adaugă efectele ordonanţei 'trenuleţ', care vin să dea lovitura de graţie celor aflaţi în slujba culturii, educaţiei prin cultură, progresului prin instruire. Această ordonanţă aruncă angajaţii din domeniile Cultură 'n bezna neagră a sărăciei, salariaţii din muzee, biblioteci şi alte centre culturale fiind discriminaţi sistematic de şapte ani faţă de ceilalţi colegi din domeniu, iar în anul 2024 au fost hrăniţi de Guvern doar cu promisiuni", arată sindicaliştii.
Conform acestora, repetatele negocieri avute la nivel ministerial în 2024 au avut ca rezultat "promisiuni goale şi strângeri de mână înşelătoare".
"Insistenţa cu care statul refuză să plătească munca angajaţilor săi duce la diminuarea cu premeditare de către guvernanţi a activităţii în instituţiile de cultură. O mare parte a evenimentelor dedicate publicului este desfăşurată în afara orelor de program, în weekenduri şi chiar în zile declarate libere. Constatăm că şi în anul 2025 guvernanţii folosesc a şaptea oară ordonanţa "trenuleţ" ca soluţie pentru rezolvarea problemelor financiare ale ţării, nu ca pe o măsură excepţională, provizorie, până la punerea în aplicare a sistemelor cu care s-au lăudat că vor rezolva discrepanţele salariale", se arată în comunicatul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Presă "CulturMedia", care acuză guvernanţii de indiferenţă faţă de cultura şi istoria ţării.
Federaţia "CulturMedia" reuneşte peste 40 de sindicate din muzee, biblioteci, centre culturale, teatre, radio, televiziune, fiind reprezentativă pentru sectorul de activitate Cultură.