O retragere accelerată a forțelor americane din Europa ar lăsa aliații expuși și ar genera costuri de ordinul sutelor de miliarde de dolari, avertizează un raport recent al Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), citat de Monitorul Apărării și Securității.
Potrivit analiștilor, lipsa sistemelor convenționale de armament și a sprijinului aerian american ar aduce o notă de plată de aproximativ 344 de miliarde de dolari pentru statele europene. Costurile includ înlocuirea echipamentelor și a capacităților militare pe care SUA le asigură în prezent pe „bătrânul continent”.
În plus, întreținerea unei prezențe militare alternative capabile să susțină planurile NATO ar presupune cheltuieli anuale de 12,3 miliarde de dolari, aflăm din Monitorul Apărării și Securității.
Raportul mai analizează un scenariu în care Pentagonul își mută accentul strategic din Europa în Asia, începând cu 2025, retrăgând cei aproape 80.000 de soldați americani din regiune. Într-un astfel de context, capacitatea Europei de a răspunde rapid unei amenințări ar fi puternic afectată.
„Europenii nu ar avea prea mult timp să se pregătească pentru o amenințare pe teritoriul aliat”, avertizează experții IISS. Ei subliniază că înlocuirea completă a capacităților americane ar putea dura un deceniu, iar cele mai costisitoare și dificil de substituit sunt forțele aeriene și platformele navale.
Reconstrucția puterii aeriene ar necesita între 88 și 125 de miliarde de dolari, iar componentele navale ar presupune cheltuieli similare, între 86 și 125 de miliarde de dolari. Pe fondul acestor riscuri, unele state europene și-au reafirmat angajamentul pentru creșterea bugetelor de apărare. Germania, de exemplu, anunța în trecut că intenționează să atingă pragul de 5% din PIB pentru apărare. În prezent, Berlinul a ajuns la 2%.