Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, s-a exprimat joi în favoarea unei Europe "conştiente de sine", care să colaboreze cu SUA în faţa provocărilor internaţionale precum cea reprezentată de China, după învestirea lui Donald Trump în calitate de preşedinte al Statelor Unite, luni, 20 ianuarie, informează EFE citat de agerpres.
Bătrânul Continent "trebuie să fie o Europă care să vină cu propuneri, pentru că, de exemplu, ştim atât la Washington, cât şi la Bruxelles că împreună putem răspunde mai bine provocării chineze", a îndemnat joi Weber, făcând aluzie la gigantul asiatic şi la ponderea sa în lume, într-o întâlnire cu jurnalişti străini la Berlin.
"Dacă vrem să îngrădim eforturile Chinei de a domina şi să îngrădim sistemul autocratic din spatele ei, atunci are sens ca Europa şi Statele Unite să acţioneze împreună", a apreciat Weber, care a sosit în capitala Germaniei în ajunul reuniunii pe care PPE o organizează vineri şi sâmbătă la Berlin pentru a-şi defini liniile politice în 2025.
Pentru Weber, însă, cealaltă linie pe care Europa trebuie să o menţină după revenirea lui Trump la Casa Albă este aceea ca Bătrânul Continent să fie "conştient" de importanţa sa.
"Dacă Donald Trump începe să impună tarife la produsele europene, aşa cum a spus în campania electorală", atunci "Europa trebuie să demonstreze că nu este un partener care să se lase împins de colo colo", pentru că "suntem la fel de puternici din punct de vedere economic ca Statele Unite", a declarat Weber.
'Uniunea Europeană (UE) reprezintă 21% din PIB-ul Terrei, iar Statele Unite 22%, suntem egali şi trebuie să fim dispuşi să luăm măsuri", a insistat preşedintele PPE, grăbindu-se să adauge că nimeni din familia sa politică conservatoare nu doreşte "un conflict comercial cu SUA" pentru că, dintr-o astfel de confruntare, "nu pot fi decât perdanţi".
"Dar dacă Statele Unite iau măsuri, trebuie să fim capabili să reacţionăm", a adăugat preşedintele celui mai mare grup parlamentar din legislativul european.
Partidul Popular European organizează vineri şi sâmbătă o întâlnire politică la Berlin, la care vor participa principalii săi lideri, sub semnul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă şi a nevoii identificate de popularii europeni de a-şi ajusta agenda politică pentru anul 2025.
Manfred Weber şi compatriotul său Friedrich Merz, preşedinte al Uniunii Creştin Democrate (CDU) şi candidat la postul de cancelar federal din partea CDU, formaţiunea favorită în sondaje înaintea alegerilor anticipate din 23 februarie din Germania, vor fi gazdele reuniunii, la care urmează să participe peste 10 lideri conservatori şi creştin-democraţi.
Printre invitaţi se numără preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, recent recuperată după o pneumonie gravă, mai mulţi şefi de guvern, precum prim-miniştrii Suediei, Ulf Kristersson, sau al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, sau lideri de opoziţie din naţiunile europene, cum este cazul lui Merz însuşi şi cel liderului Partidului Popular din Spania, Alberto Nunez Feijoo.
Reuniunea de la Berlin a conservatorilor europeni va avea ca subiect principal de dezbatere politică două documente: unul care abordează lupta împotriva birocraţiei la nivel european - problemă care a devenit una dintre priorităţile lui Von der Leyen şi a comisarilor ei - şi altul pentru a defini politicile pe care PPE vrea să le promoveze în Europa.
Potrivit lui Weber, acest al doilea document este cel mai important, deoarece urmăreşte să transforme programul electoral cu care PPE a câştigat alegerile europene în iunie anul trecut într-un "program de lucru" pentru anul în curs.
"PPE a primit o însărcinare electorală anul trecut, am câştigat alegerile, suntem singurul partid de centru care a câştigat mandate şi de aceea acum vom căuta să ne implementăm programul într-un mod democratic cu alţi parteneri", a adăugat Weber.
Pentru preşedintele PPE, cheia reuniunii este de a vedea cum anume poate Uniunea Europeană să câştige în competitivitate, pentru că Bătrânul Continent "trebuie să-şi revigoreze economia", pentru care este necesară consolidarea pieţei interne, a politicii comerciale fără a uita de securitatea europeană, problematică asociată, din punctul său de vedere, cu imigraţia ilegală şi apărarea continentului.
La Berlin, se va discuta - potrivit lui Weber - despre "cum obţinem o Europă capabilă să se apere".
"Apărarea continentului este o datorie istorică", a insistat Weber, într-un moment în care politicienii europeni au fost interpelaţi de Trump care a cerut ca ţările membre ale NATO să-şi sporească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB.