Cooperarea economică și militară în creștere a Rusiei cu China, Coreea de Nord și Iran amenință Europa, zona Indo-Pacifică și America de Nord, a declarat marți secretarul general al NATO Mark Rutte. Mesajul pare să fie adresat viitorului președinte al SUA, cred experții.
Mark Rutte se află la Paris și a făcut declarațiile înainte de discuțiile cu președintele francez Emmanuel Macron. El a vorbit despre pericolele reprezentate de asistența militară nord-coreeană și iraniană pentru Rusia, dar și de sprijinul Chinei.
„În același timp, China sprijină economia Rusiei (...) Rusia, care lucrează împreună cu Coreea de Nord, Iran și China nu numai că amenință Europa, ci amenință pacea și securitatea, da, aici în Europa, dar și în Indo-Pacific și în America de Nord”, a spus șeful NATO, potrivit Reuters, scrie Mediafax.
Anterior, Donald Trump a criticat amploarea ajutorului occidental pentru Kiev și a spus că va pune capăt rapid conflictului din Ucraina, fără a spune cum. Victoria sa la alegerile prezidențiale din SUA a provocat îngrijorare la Kiev și în alte capitale europene cu privire la sprijinul pentru Ucraina.
Provocarea imediată
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi secretarul general al NATO, Mark Rutte, au îndemnat marţi, la Paris, la menţinerea sprijinului militar ferm pentru Ucraina, în condiţiile în care revenirea lui Donald Trump la preşedinţia SUA face să planeze îndoiala asupra continuării ajutorului american pentru Kiev, informează AFP.
"Sprijinul pentru această ţară agresată de Rusia rămâne o prioritate absolută", a afirmat în faţa presei şeful statului francez înainte de un dineu de lucru cu Rutte. "Desfăşurarea recentă a unor trupe nord-coreene pe linia frontului este o escaladare gravă. Şi noi vom continua să pledăm ca NATO şi aliaţii săi să îşi aducă sprijinul pentru armata ucraineană cât timp va fi nevoie", a adăugat Macron.
Potrivit preşedintelui francez, "aceasta este singura cale spre negocieri". "Şi vreau să fiu clar, când va veni momentul, nimic nu trebuie să se decidă asupra Ucrainei fără ucraineni, nici asupra Europei fără europeni", a subliniat Macron, conform Agerpres.
Donald Trump, care se va reveni la Casa Albă pe 20 ianuarie, a amintit săptămâna trecută că el nu este acolo pentru a face război, ci a face pace. El a promis în timpul campaniei electorale că va pune capăt în 24 de ore războiului în Ucraina, însă fără a preciza cum.
Alături de Emmanuel Macron, noul secretar general al NATO i-a îndemnat marţi pe occidentali "să facă mai mult decât doar să-i permită Ucrainei să lupte".
"Trebuie să menţinem forţa alianţei noastre transatlantice. Provocarea imediată cu care ne confruntăm este sprijinul pentru Ucraina", care "se pregăteşte pentru iarna sa cea mai dură" de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, a adăugat Rutte.
Sprijinul nord-coreean adus Moscovei ilustrează necesitatea unei susţineri din partea SUA, a căror proprie securitate este pusă în discuţie, potrivit lui Rutte.
Rusia susţine financiar Phenianul şi îi oferă expertiza sa în materie de tehnologii de rachete, a amintit secretarul general al NATO.
Apelul lui Macron
În timp ce Donald Trump le reproşează în mod regulat europenilor că nu alocă suficient de mulţi bani pentru apărarea lor pe cheltuiala SUA, Emmanuel Macron a recunoscut că Europa "a evitat prea multă vreme să poarte povara propriei securităţi", chiar dacă "aceasta nu a fost niciodată cazul Franţei", potrivit lui.
Preşedintele francez a reiterat importanţa construirii unui "pilon european al securităţii noastre transatlantice". "Acest lucru este aşteptat pe bună dreptate şi de administraţia americană de la europeni în cadrul alianţei", a estimat Macron.
"Avem nevoie de o cooperare transatlantică de apărare mai robustă şi de mai multe investiţii în apărare", a întărit secretarul general al NATO. "Cu cât mai mult vom cheltui pentru apărare, cu atât mai mult vom reduce riscul unui viitor conflict", a subliniat Mark Rutte.