John Florescu, producătorul documentatului „Tovarăşu'. Facerea. Gloria şi Desfacerea unui Dictator”, în regia lui Trevor Poots, difuzat la Pro TV în trei părţi, vineri, sâmbătă şi duminică, i-a sfătuit pe români să cântărească bine ce votează la viitoarele alegeri, spunând că „e bine să vă uitaţi în istorie şi eu sper că România va merge într-o anumită direcţie”, scrie news.ro.
„În acest moment, România, ca şi Statele Unite, este într-o situaţie controversată. Ce veţi alege va fi alegerea voastră. Ştiu sigur că am origini româneşti, ştiu câteva lucruri despre România. Şi ştiu mult despre Statele Unite. Cred că această dezbatere, dar şi cea pe care o veţi avea, peste câteva luni, sunt vitale. Dar ar trebui să fie deschise, bazate pe fapte, iar oamenii să voteze în număr mare. Asta s-a întâmplat şi în Statele Unite şi acum vedem consecinţele. Veţi fi în aceeaşi situaţie, cu viitorul vot, aveţi candidaţi diferiţi, voi decideţi rău sau bine. Dar ca să faceţi asta, e bine să vă uitaţi în istorie şi eu sper că România va merge într-o anumită direcţie”, a fost îndemnul producătorului.
În ceea ce priveşte polarizarea care s-a instalat în rândul populaţiei din România, John Florescu spune: „Ce trebuie să înţelegem este necesitatea de a avea un dialog deschis şi direct. Eu nu contrazic oameni care au viziuni diferite faţă de acest lucru. Nu îmi plac oamenii care închid discuţia, care au alegeri limitate”.
John Florescu a mai produs şi documentarele „Războiul Regelui” (2016), „Maria, Inima României” (2018) şi „Regele Mihai, Drumul către casă” (2021), tot în regia lui Trevor Poots. În 2021, filmul „Regele Mihai: Drumul spre casă” a înregistrat cel mai bun scor din partea publicului la TIFF.
Florescu a vrut să realizeze filmul „Tovarăşu'. Facerea. Gloria şi Desfacerea unui Dictator” pentru a arăta cine a fost Ceauşescu, pentru a-i face cunoscută viaţa celor care nu au trăit în regimul lui.
„M-am gândit că Ceauşescu este poate figura cu cel mai mare impact a secolului XXI din România. Am urmărit toate filmele şi documentarele despre Ceauşescu şi am simţit că e nevoie de o simplă poveste pentru a spune despre ce a fost viaţa sa. Acest efort a început acum trei ani. Nu am încercat să trag concluzii despre Ceauşescu într-un anumit sens. Nu reprezint o autoritate, nu sunt istoric, las asta în seama altora, iar românii să decidă pentru ei înşişi”, a mărturisit producătorul.
Pentru această producţie, mulţi oameni din cercul lui Ceauşescu au devenit surse, ghizi pentru o corectă informare. „Ca american am fost un fel de outsider, dar am locuit în România în 1967, împreună cu fratele meu Radu am venit aici, cu tata, care a fost istoric, şi am zis să ne implicăm. Împreună cu echipa mea am petrecut trei ani prin toată lumea. De asemenea, am avut noroc că CIA a dezvăluit rapoartele despre Ceauşescu”, a povestit el.
Filmul a fost proiectat în 150 de oraşe din România.
„Este o lipsă totală de cunoaştere. Oamenii au o dorinţa uriaşă de a-şi cunoaşte mai mult ţara, pe regina Maria, despre regele Mihai care i-a făcut mândri, şi sunt curioşi să afle mai multe despre Ceauşescu, cine a fost acest om nebun, ce a făcut? Am văzut, prin acest tur, nevoia oamenilor de a-şi cunoaşte istoria”, a subliniat Florescu, amintind că Guvernul a decis că tinerii ar trebui să înţeleagă mai bine istoria şi că va fi studiată acea epocă în şcoală.
Nostalgia după Ceauşescu
Cineastul atrage atenţia şi asupra unui mare pericol, cel al tehnolgiei, al reţelelor de socializare. „În lumea în care trăim astăzi, toate aceste instrumente tehnologice se joacă cu minţile oamenilor, este un pericol”.
„Eu am realizat că sunt români care l-au urât mult. În planul doi, sunt oameni care au nostalgii. O doamnă care lucrează la noi spunea că pe vremea lui Ceauşescu viaţa a fost mult mai simplă, avea apartament, mâncare al cărei cost nu creştea, mergea la Marea Neagră. Am vorbit cu multe persoane care au aceleaşi idei. Tineretul care aproape nu cunoaşte nimic despre acea perioadă, are experienţă doar prin prisma mamei sau a tatălui, fiindcă după Revoluţia din 1989, ei voiau să aibă joburi, cariere. Asta mi se pare că e atitudinea în general. E trist astăzi că situaţia politică din SUA, din România sau din Ucraina este atât de intensă. Am venit cu avionul din Washington de curând şi mă uit că nimeni în avion nu citeşte, toţi se joacă pe telefon sau se uită la filme. Sunt extraordinar de ignoranţi, fie că sunt aici, în România sau în Franţa, sau în multe alte ţări din lume. Este un pericol enorm. Am fost la Ministerul Educaţiei, de trei ori, am insistat că este necesar ca românii să cunoască mai bine istoria care lipseşte”.