Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
Fost director financiar de bancă, Radu Georgescu a calculat că statul român ajunge să ia de la populație aproape 50% din câștigurile salariale, sub forma a diverse taxe și impozite, după care le mai ia oamenilor încă circa 20%. Așa ajung românii să dea statului circa 70% din tot ceea ce câștigă, susține Radu Georgescu. Există în schimb mari companii care nu plătesc aproape nimic și care știu și au puterea să facă un lobby agresiv, ceea ce populația și companiile mici și mijlocii nu au cum să facă. Într-o postare pe Facebook, cunoscutul economist a explicat cum stau lucrurile.
„Este foarte interesant cum au apărut taxele pe planeta Pământ. Până în anul 1850 nu există nicio taxa sau impozit pe muncă sau veniturile oamenilor. Singura taxă se plătea către rege. Dacă aveai un teren pe care îl cultivai. Real estate (imobiliare) vine de la „royal estate” adică teren regal”, a început el.
Scurtă istorie a taxelor
În continuarea postării sale, Radu Georgescu a explicat cum au apărut diversele taxe pe care azi le plătim cu toții.
„Prima invenție a statului: impozitul pe venit.În 1850 Maria Britanie avea nevoie de bani pentru a-și finanța războaiele de cucerire. Ministrul de Finanțe a inventat o taxa pe veniturile oamenilor. A numit-o Impozit pe Venit. În mod logic, oamenii s-au revoltat. Au urmat 10 ani de revolte populare. În România, taxele salariale reprezintă 42% din venituri. A doua invenție a statului: TVA. În 1950, Franța avea un deficit bugetar foarte mare. Ministrul de Finanțe din Franța a inventat o taxa care se ia după ce venitul a fost deja impozitat. A numit-o TVA. Wow. Stai un pic. Statul îți ia impozit pe venit. Iar din venitul net începi să plătești o altă taxă? Când au văzut această taxa, americanii au spus că TVA-ul este o taxa stupidă. Americanii nu au TVA. În România taxele pe consum ( TVA, accize) sunt în jur de 25%”, a mai scris el.
A urmat apoi o nouă intervenție a statului, povestește Radu Georgescu. „A treia invenție a statului: Taxele pe clădire, terenuri și mașini. Dacă îți cumperi o casă, teren, mașină, statul vine și îți ia alte taxe. Wow. Stai un pic. Statul îți ia impozit pe venit. Din venitul net plătești o altă taxa, TVA, atunci când cumperi bunuri. Și statul vine și îți ia alte taxe după ce ai cumpărat bunurile?”, adaugă expertul.
Reguli care nu sunt pentru toată lumea
Așa cum se întâmplă de obicei, regulile nu sunt făcute pentru toată lumea. În ce sens și cum, explică tot Radu Georgescu.
„Partea haioasă este că aceste reguli nu se aplică pentru toată lumea. Pe mine mă amuză foarte tare discuțiile despre „ taxa pe stâlp”. Acum 3 zile s-au crescut taxele pentru peste 2 milioane de oameni și pentru peste 700.000 de companii. Dar cel mai mult se vorbește despte „taxa pe stâlp”. Acest lucru se întâmplă deoarece această taxa impacteaza cel mai mult marile firme din energie și telecomunicații. Iar aceste firme au puterea financiară pentru a face lobby fiscal. O putere financiară infinit mai mare decât cei 2 milioane de oameni și 700.000 de companii”, susține el.
„Este moral?”
La final, Radu Georgescu rezumă situația și explică de ce unii plătesc, iar alții nu.
„Pe scurt: „Taxa pe stâlp” este o taxă pe activele firmelor din energie și telecom ( schele petroliere, stâlpi cu antene de telecomunicații etc). Este exact aceeași taxă pe care o plătim toți oamenii și toate firmele pentru apartamente, clădiri, terenuri și mașini. Partea și mai haioasă este că aceste firme mari nu fac lobby fiscal și pentru reducerea taxelor pentru cei 2 milioane de oameni și 700.000 de companii. Nu sunt interesate de acest subiect. Motivul este simplu. Aceste firme nu plătesc taxele mărite pentru angajați. Și nu plătesc nici impozit pe dividende în România deoarece Codul Fiscal spune că firmele străine nu plătesc impozit pe dividende în România. Pam Pam. Acum ați înțeles cum funcționează sistemul fiscal?”
El încheie cu o întrebare despre care spune că este de 100 de puncte: „Este moral că statul să ia 70% din veniturile lunare ale celor care nu au puterea financiară să facă lobby fiscal?”