Dacă oamenii vor dispărea la un moment dat, cercetătorii susțin că o creatură cu opt brațe ar putea prelua controlul ca forță dominantă pe Pământ. Oamenii de știință sugerează că, în lipsa influenței umane, aceste creaturi ar putea evolua pentru a deveni noii lideri ai ecosistemului planetei noastre, adaptându-se perfect la diverse condiții și exploatând mediul într-un mod similar cu cel al oamenilor de astăzi, informează Daily Mail.
Caracatița este animalul care are ”atributele fizice și mintale necesare” pentru a evolua într-o specie care să pună bazele unei noi civilizații.
”Dexteritatea, curiozitatea, capacitatea de a comunica între ele și inteligența supremă” de care dau dovadă sunt calitățile cu care ar putea crea instrumente complexe pentru a construi civilizații subacavtice de tipul Atlantidei, spune profesorul Tim Coulson de la Universitatea Oxford.
Potrivit lui Coulson, zoolog și biolog de talie mondială, deși este puțin probabil să devină un animal complet terestru, caracatița s-a dovedit suficient de inteligentă pentru a-și prelungi timpul petrecut pe uscat astfel încât să găsească noi metode de a vâna.
În viitor ar putea chiar să ajungă să dezvolte echipamente de tipul celor folosite de oameni pentru scufundări, pentru a sta și mai mult afară din apă, a spus profesorul pentru revista The European.
Caracatițele se numără printre cele mai inteligente, adaptabile și ingenioase creaturi de pe Pământ
Capacitatea caracatițelor de a rezolva probleme complexe, de a manipula obiecte și chiar de a se camufla cu o precizie uimitoare sugerează că, în condițiile de mediu potrivite, ar putea evolua într-o specie capabilă să construiască o civilizație după extincția oamenilor.
Structura lor neurală avansată, sistemul nervos descentralizat și remarcabilele abilități de rezolvare a problemelor fac din caracatițe niște candidați unici pentru o lume imprevizibilă.
Aceste calități le-ar putea permite să exploateze noi nișe și să se adapteze unei planete în schimbare, mai ales în absența influenței umane.
Într-o lume dominată de mamifere, caracatițele rămân un concurent subapreciat. Capacitatea lor cognitivă avansată, utilizarea uneltelor și capacitatea de a se adapta la medii în schimbare oferă un model pentru ceea ce ar putea deveni următoarea specie inteligentă a planetei, după oameni”, a spus Coulson.
Primatele, considerate de-a lungul timpului succesoarele omului, vor avea aceeași soartă ca acesta, potrivit profesorului, fiind vulnerabile la aceleași amenințări.
”Desigur, ascensiunea caracatițelor este pur speculativă: evoluția este imprevizibilă, iar noi nu putem spune cu certitudine ce direcție va urma în cazul dispariției oamenilor.
Viitorul vieții pe Pământ este modelat de nenumărați factori, iar un număr mare de specii ar putea ajunge să domine”, a mai precizat Coulson.