Prețurile solicitate pentru chirii în principalele orașe din România au crescut cu 7% în decembrie 2024 comparativ cu aceeași lună a anului anterior, potrivit unei analize Storia. Cele mai mari creșteri anuale au fost înregistrate în Brașov și sectorul 5 al Bucureștiului, unde chiriile au avansat cu 17%. La polul opus, Sibiu a avut cea mai mică creștere anuală, de doar 5%.
În București, sectorul 6 a rămas cea mai accesibilă zonă din punctul de vedere al chiriilor, conform aceleiași analize. Comparativ cu luna noiembrie 2024, prețurile au crescut moderat, cu doar 2%, reflectând o relativă stabilitate pe termen scurt, potrivit Mediafax.
Activitatea pe platforma Storia, parte a OLX Imobiliare, a înregistrat o creștere semnificativă în decembrie 2024. Interacțiunile dintre chiriași și proprietari au crescut cu 22% față de aceeași perioadă din 2023, în timp ce vizualizările anunțurilor au avansat cu 6%.
„În contextul majorării impozitelor pe proprietate și a contribuțiilor la sănătate din veniturile din chirii în anul 2025, anticipate de creșterea salariului minim brut, ne așteptăm la o presiune ascendentă asupra prețurilor de închiriere a apartamentelor din principalele orașe din România. Aceste ajustări fiscale pot determina proprietarii să transfere costurile suplimentare către chiriași, influențând astfel nivelul chiriilor pe piața imobiliară”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.
Investitorii imobiliari rămân optimiști
În paralel, investitorii imobiliari din România estimează o evoluție pozitivă a portofoliilor lor în 2024, potrivit Real Estate Investors Sentiment Barometer realizat de Cushman & Wakefield Echinox. Studiul, care a implicat investitori cu un portofoliu total de peste 15 miliarde de euro, arată că 64% dintre respondenți anticipează o creștere a valorii activelor, în timp ce doar 6% prevăd scăderi.
Capitala și piețele secundare rămân principalele destinații pentru investiții. Bucureștiul atrage 80% dintre investitori, în timp ce interesul pentru orașele terțiare este în creștere, fiind vizat de 31% dintre participanți, față de 24% în 2023.
„Investitorii privesc cu optimism, dar și cu o anumită doză de precauție, piața imobiliară din România în 2025, mizând pe consolidarea segmentelor industrial & logistic și de retail, o stabilizare a cererii pentru birouri și o creștere selectivă a portofoliilor,” a explicat Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.
Perspective pentru viitor
Pe fondul provocărilor economice și fiscale, investitorii își manifestă încrederea în dinamica pozitivă a consumului și stabilitatea economică națională. În următorii trei ani, majoritatea acestora intenționează să-și extindă portofoliile, susținând astfel un optimism moderat pentru piața imobiliară din România, conform adevarul.ro.