Constantin Poiană, directorul Spitalului „Prof. Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși, a fost martor și intervenient la un accident rutier petrecut în localitatea Răcăciuni. Incidentul a implicat o femeie de aproximativ 50 de ani, întinsă pe șosea și aflată în stare critică.
Într-o postare pe rețelele sociale, Constantin Poiană a descris detaliat experiența dramatică:
„În fața mea, la vreo sută de metri, o persoană întinsă pe șosea, un Passat oprit. Aveam în față un accident rutier. Viteza nu avea Passat-ul; eu aveam vreo 30 km/h. Am pornit avariile, am mers la persoana accidentată, o doamnă de vreo 50 de ani+, respira anevoios. Am așezat-o în poziția de decubit lateral, îmi era teamă să nu-i fie afectată coloana. O doamnă localnică probabil m-a ajutat să îi monitorizăm pulsul și funcțiile vitale; victima era în șoc, inconștientă, cu urme de sânge pe membrele superioare. Cineva a sunat la 112. Am cerut ceva ascuțit, deoarece doamna părea strangulată de eșarfa de la gât. Un domn a adus un briceag și i-am eliberat astfel căile respiratorii.”
După ce directorul a reușit să elibereze căile respiratorii ale victimei, alți doi bărbați, care au spus că lucrează în domeniul medical, au intervenit, aplicând un guler cervical și oferind primul ajutor până la sosirea ambulanței.
Constantin Poiană a recunoscut că formarea profesională și cunoștințele de prim ajutor dobândite de-a lungul carierei au fost esențiale în această situație:
„Am lăsat o copie a cărții de identitate și numărul meu de telefon la poliție, pentru a sprijini ancheta. Este o experiență tristă, dar mi-a demonstrat că oamenii se pot mobiliza exemplar în situații de criză.”
”Aseară, întuneric, ceață, la întoarcerea din București în localitatea Racăciuni.
În fața mea, la vreo sută de metri, o persoană întinsă pe șosea, un Passat oprit. Aveam în față un accident rutier. Viteza nu avea Passat-ul; eu aveam vreo 30 km/h. Am pornit avariile, am mers la persoana accidentată, o doamnă de vreo 50 de ani+, respira anevoios. Am așezat-o în poziția de decubit lateral, îmi era teamă să nu-i fie afectată coloana. O doamnă localnică probabil m-a ajutat să îi monitorizăm pulsul și funcțiile vitale; victima era în șoc, inconștientă, cu urme de sânge pe membrele superioare. Cineva a sunat la 112. Am cerut ceva ascuțit, deoarece doamna părea strangulată de eșarfa de la gât. Un domn a adus un briceag și i-am eliberat astfel căile respiratorii. Între timp, au apărut doi domni cu o trusă de prim ajutor; au spus că lucrează la Urgențe și i-au pus un guler cervical.
A apărut și echipajul medical; victima a fost așezată pe targă și urcată în ambulanță.
Oameni buni, chiar dacă sunteți în preajma unei treceri de pietoni, asigurați-vă înainte de a traversa, pentru a evita astfel de tragedii!
Tristă experiență, dar am remarcat că oamenii se mobilizează la greu.
Mulțumesc tuturor celor care au ajutat, sper ca victima să se facă bine! Șoferul nu mai era în stare de nimic; oricum, viteză nu avea, în schimb repeta tot timpul că nu a văzut victima când a apărut în fața mașinii. Ca un bun cetățean, am lăsat o copie a C.I. la organele de poliție și numărul meu de telefon. Recunosc că formarea profesională și ceea ce am învățat la școală, tehnicile de prim ajutor, mi-au fost de real ajutor.”, e postarea lui Constantin Poiană de pe Facebook.