Guvernul Republicii Moldova anunță că astăzi consumul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului este acoperit integral, nefiind necesară activarea contractelor de avarie, conform RFI.
Compania de stat Energocom, împreună cu operatorii sistemelor de transport din România și Republica Moldova, Transelectrica și Moldelectrica, au identificat soluții pentru a acoperi integral deficitul de 484 MWh, care se estima pentru astăzi. Totodată, Energocom anunță că a rezervat capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum cu importuri, pe 15 ianaurie. Președinta Maia Sandu a convocat, marți, Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre criza energetică și măsurile de asistență pentru populație.
Potrivit Energocom, miercuri, 15 ianuarie, pe malul drept al râului Nistru se planifică un consum similar de energie electrică celui din 14 ianuarie. Compania de stat anunță că a rezervat capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum cu importuri. Astfel, pe lângă electricitatea generată de centralele de termoficare locale și instalațiile de energie regenerabilă, restul cererii va fi acoperit cu energie din import, în baza contractelor bilaterale sau de pe bursă.
Este esențială, totuși, utilizarea rațională a energiei electrice în orele de vârf 07:00-11:00 și 18:00-23:00, și amânarea consumului de energie pentru orele din afara vârfului de consum, precizează celula de criză de la Guvern.
Precizăm că, luni, 13 ianuarie, nu era disponibilă capacitate suficientă la hotarul cu România pentru orele 16.00-19.00 și exista riscul ca astăzi să fie accesată energie de urgență.
Pe parcursul serii și nopții de ieri, au fost identificate alte capacități neutilizate la hotarul Ucrainei cu UE și transferate pe hotarul dintre România și Republica Moldova. Ulterior, Energocom, în colaborare cu partenerii săi, a achiziționat din România energia necesară acoperirii consumului malului drept al râului Nistru. În consecință, pentru ziua de astăzi, nu avem deficit de energie, precizează Energocom.
Consumul pe 13 ianuarie a fost mai mare cu circa 20% față de ziua precedentă. Vârful de consum a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, cu un consum maxim de 948 MW.
În sectorul energiei termice, pe malul drept, toate sursele de generare sunt în funcțiune și nu există riscuri. Și în sectorul gazelor naturale, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali.
Între timp, în regiunea transnistreană, începând cu 10 ianuarie, au loc întreruperi programate de energie electrică pentru cinci ore. Deconectări au loc și în satele Copanca, Corjova și Varnița, Guvernul oferind sprijin locuitorilor afectați. Peste 80 la sută din electricitatea pentru malul stâng este produsă de MGRES/ Centrala de la Cuciurgan. Hidrocentrala de la Dubăsari produce 12,43 la sută, iar din fluxul tehnologic provine 0,42 la sută din volumul disponibil de energie electrică.