Rusia se confruntă cu o criză a preţurilor alimentelor, punând presiune pe Vladimir Putin să găsească un echilibru între ambiţiile militare ale Kremlinului şi nevoia de stabilitate internă, conform Bloomberg, informează Agerpres.
Datele publicate joi de Institutul Federal de Statistică arată creșteri semnificative ale prețurilor alimentelor: un kilogram de cartofi costă acum cu 73% mai mult față de începutul anului, iar untul s-a scumpit cu peste 30%. Aceste două produse au înregistrat cele mai mari majorări dintre toate alimentele monitorizate, în timp ce legumele s-au scumpit cu peste 20%. Prețurile la smântână, lapte, pâine și pește au crescut cu 12%-15% față de 2023.
Tatyana, o pensionară de 72 de ani din orașul Kirov, a declarat pentru Bloomberg că acum cheltuie două treimi din pensie pe mâncare, față de jumătate cum făcea înainte. Aceasta a adăugat că a renunțat să mai cumpere produse scumpe, precum fructele exotice, iar pentru prima dată de la începutul invaziei rusești în Ucraina, anul acesta nu își va permite să cumpere caviarul roșu tradițional pentru sărbătorile de Anul Nou.
Pe măsură ce situația economică din Rusia s-a deteriorat, oficiali din diverse instituții, de la Ministerul Agriculturii la Procuratură, au început să își exprime îngrijorări cu privire la capacitatea autorităților de a controla creșterea prețurilor.
Banca Centrală a Rusiei ar putea întâmpina dificultăți în gestionarea acestei situații, după ce luna trecută a majorat dobânda de referință la un nivel istoric de 21%.
„Balanța riscurilor este semnificativ înclinată spre creștere”, au avertizat oficialii Băncii Rusiei la finalul reuniunii de politică monetară din octombrie, lăsând să se înțeleagă că noi majorări ale dobânzilor ar putea urma. Instituția estimează că inflația din 2024 ar putea ajunge între 8% și 8,5%.
Tatyana susține însă că, în magazinele din Kirov, un oraș aflat la 1.000 de kilometri nord-est de Moscova, realitatea este mult mai gravă decât sugerează datele la nivel național. Potrivit acesteia, produse de bază precum laptele, untul, ouăle și pâinea s-au dublat în preț față de anul trecut.
În fața acestei situații, procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a pornit o anchetă privind creșterile de preț în sectorul producerii laptelui. Premierul Mihail Mișustin a ordonat Ministerului Agriculturii să asigure o aprovizionare adecvată cu fructe și legume, iar vicepremierul Dmitry Patrushev a cerut implementarea unui sistem de monitorizare zilnică a pieței alimentare și măsuri rapide pentru stabilizarea prețurilor.
„Toate aceste măsuri sunt luate pentru ca populația să dea vina pe producători și traderi pentru problemele de pe piața alimentară și nu pe consecințele războiului din Ucraina”, a declarat Vladislav Inozemtsev, consilier la Middle East Media Research Institute.
"In 2007, când preţul la unt a crescut mult mai rapid, nimeni din guvern nu a fost îngrijorat", a mai spus acesta.
Deși războiul din Ucraina a dus la recrutarea de muncitori în diverse sectoare economice, agricultura a fost unul dintre cele mai afectate domenii.
Ministrul Agriculturii, Oksana Lut, a estimat că sectorul se confruntă cu un deficit de aproape 200.000 de lucrători. În plus, fluctuațiile meteorologice au agravat și mai mult situația, afectând grav recoltele.
De asemenea, Rusia a devenit și mai dependentă de importuri. Astfel, țara a început să importe unt din Turcia și Emiratele Arabe Unite, iar la începutul anului, Azerbaidjanul a contribuit la acoperirea deficitului de ouă.