Curtea de Apel Ploiești a decis joi să suspende executarea hotărârii prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat alegerile prezidențiale din decembrie 2024. Aceasta a acceptat cererea de suspendare a efectelor deciziei CCR până la soluționarea definitivă a cauzei, argumentând că executarea acesteia nu poate avea loc deocamdată. Cristi Danileț, fost judecător și fost membru CSM, a subliniat pe rețelele de socializare că o instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, mai ales una care a fost deja pusă în aplicare, cum este cazul hotărârii ce prevede organizarea unor noi alegeri prezidențiale în luna mai 2025. Danileț avertizează că o astfel de decizie ar putea avea consecințe grave pentru judecătorul implicat, inclusiv o anchetă disciplinară.
„O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Cu atât mai mult o decizie CCR care s-a pus deja in aplicare, prin emiterea HG de organizare a unor noi alegeri, în luna mai 2025. Cum să suspenzi să se aplice ceva ce deja s-a aplicat??
Curtea de Apel Ploiești suspendă decizia de anulare a alegerilor
Curtea de Apel Ploiești a decis joi să suspende executarea hotărârii prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat alegerile prezidențiale din 2024.
„Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru”, este minuta deciziie Curții de Apel Ploieșt.
Decizia Curții de Apel Ploiești este cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare.
Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti.