Trimiterea unor ”forţe de menţinerea păcii” occidentale în ”teritorii istorice ruseşti” este un scenariu care ”ar putea conduce la o confruntare directă între NATO şi Rusia, chiar la un al treilea război mondial pe termen mai lung”, avertizează joi, într-un interviu acordat agenţiei oficiale ruse de presă Tass secretarul Consiliului de Securitate rus Serghei Şoigu, scrie news.ro.
Preşedintele francez Emmanuel Macron evoca la sfârşitul lui martie, într-o conferinţă de presă, la paris, ipoteza unor ”forţe de reasigurare” care ar putea să fie ”desfăşurate în Ucraina”, un plan susţinut de către Regatul Unit.
Aceste forţe, anunţa preşedintele francez, ”nu au vocaţia să fie forţe de menţinerea păcii”, nici ”forţe prezente pe linia de contact” şi nici forţe care să se substituie armatei ucrainene.
Va fi vorba despre forţe ”prezente în locuri strategice identificate în avans împreună cu ucrainenii” şi care vor avea ”un caracter de disuasiune a unei potenţiale agresiuni ruseşti”, preciza el.
Potrivit secretarul Consiliului rus de Securitate, un organ înfiinţat în 1991 cu scopul de a-l consilia pe preşedintele rus în elaborarea politicii sale în domeniul securităţii naţionale, ”ar fi mai corect ca aceste trupe să fie calificate drept de invadatori şi ocupanţi”.
Această ”misiune de menţinerea păcii” este doar o acoperire a ”controlării Ucrainei şi resurselor sale minerale”, consideră Seghei Şoigu.
Amenințările nucleare revin
Serghei Şoigu, fostul ministru al Apărării al lui Vladimir Putin, în perioada 2012-2024, reafirmă în acest interviu că ”Rusia îşi rezervă dreptul de a folosi armament nuclear în cazul unei agresiuni împotriva sa sau a republicii Belarus, inclusiv cu utilizarea armamentului convenţional”.
Rusia ”supraveghează îndeaproape pregătirile militare ale ţărilor europene”, avertizează el.
”Conform Strategiei Securităţii Naţionale a Federaţiei ruse, în cazul în care state străine comit acţiuni ostile care constituie o ameninţare la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Federaţiei ruse, ţara noastră consideră că este legitim să ia măsurile simetrice şi asimetrice necesare pentru a reprima asemenea acţiuni şi a împiedica repetarea lor”, anunţă Serghei Şoigu.
Disuasiunea nucleară, subliniază el, ”este îndreptată împotriva Statelor Unite şi coaliţiilor militare care consideră Rusia drept un potenţţial inamic şi care deţin armament de distrugere în masă sau un potenţial important de luptă al unor forţe polivalente”.
Asemenea acţiuni vor fi aplicate şi statelor care îşi furnizează teritoriul şi resursele în vederea pregătirii şi punerii în aplicare a unei agresiuni împotriva Rusiei, conchide Tass.