Candidatul Alianței „România Înainte” la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a transmis, printr-o postare pe Facebook, un avertisment cu privire la riscurile economice pentru România în contextul unui posibil război comercial de amploare între Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană. Antonescu cere un răspuns rapid și coordonat din partea Guvernului, dar și o repoziționare strategică a politicii externe românești, după ce Donald Trump a anunțat taxe vamale de 20% pentru produsele din UE.
„Trebuie să protejăm cu toate forțele companiile românești de efectele unui război comercial de proporții”, a declarat liderul politic, referindu-se la riscurile generate de impunerea de tarife vamale între cele două mari blocuri economice occidentale.
În acest sens, Crin Antonescu a anunțat că va cere liderilor coaliției guvernamentale PSD-PNL-UDMR-Minorități să elaboreze urgent un pachet de măsuri de sprijin pentru industriile românești afectate. El insistă asupra eficienței și simplității schemelor de ajutor de stat, astfel încât efectele să fie resimțite rapid de mediul economic.
Totodată, candidatul la funcția supremă în stat propune o schimbare radicală a direcției diplomației românești. „Trebuie să ne schimbăm complet atitudinea și să ne orientăm spre o diplomație economică activă”, afirmă Antonescu, adăugând că atragerea investițiilor străine și extinderea piețelor de desfacere pentru produsele românești vor deveni priorități ale tuturor ambasadelor României.
Mesajul complet al lui Antonescu:
„Trebuie să protejăm cu toate forțele companiile românești de efectele unui război comercial de proporții, al tarifelor vamale, între America și Europa.
Voi cere liderilor coaliției ca Guvernul să pregătească urgent măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate. Aceste scheme de ajutor de stat trebuie să fie eficiente și simplu de aplicat, să-și poată produce efectele rapid.
Iar ca președinte al României voi schimba imediat centrul de greutate al diplomației noastre.Trebuie să ne schimbăm complet atitudinea și să ne orientăm spre o diplomație economică activă.
Atragerea de investiții străine majore în România și găsirea de noi piețe de desfacere pentru mărfurile românești vor reprezenta noile priorități ale tuturor ambasadelor noastre din lume.”