Analistul economic Adrian Negrescu a declarat joi, la Antena 3 CNN, că o eventuală majorare a TVA ar fi o „prostie” din partea viitorului Guvern, întrucât România dispune de soluții care ar permite reducerea deficitului bugetar până la 7%, nivelul agreat cu Comisia Europeană, relatează Antena 3 CNN.
Analistul economic Adrian Negrescu a declarat joi, la Antena 3 CNN, că o eventuală majorare a TVA ar fi o „prostie” din partea viitorului Guvern, întrucât România dispune de soluții care ar permite reducerea deficitului bugetar până la 7%, nivelul agreat cu Comisia Europeană.
Potrivit lui Negrescu, măsuri precum eliminarea plafoanelor, liberalizarea pieței de energie, combaterea evaziunii fiscale și reducerea cheltuielilor bugetare — în special cele din programul Anghel Saligny — ar putea contribui semnificativ la atingerea țintei.
Președintele ales, Nicușor Dan, a anunțat că nu va crește TVA-ul în timpul mandatului său, poziție susținută de Negrescu
„Cum vor rezolva problema deficitului? Nu prin creșteri de taxe, e o prostie să crești taxe, și sper să nu insiste cu asta pentru că au la dispoziție două elemente importante: inflația care le va aduce mai mulți bani la buget, vor crește prețurile la energie, la gaze, la carburanți, iar a doua soluție din punctul meu de vedere e evaziunea fiscală, acolo unde trebuie intervenit de urgență, dincolo de scăderea cheltuielii publice mai ales prin programe de tipul Anghel Saligny unde aruncăm cu bani în stânga și în dreapta fără efecte directe în economia reală.
Acesta a subliniat că reducerea investițiilor publice în anumite proiecte nu exclude posibilitatea revenirii asupra lor în anii următori, însă 2025 este un an deosebit de dificil din punct de vedere economic.
„E o combinație între reducerea cheltuielilor publice mai ales pe programe investiționale care n-au legătură cu momentul în care ne aflăm, noi construim stadioane și cămine culturale care nu au legătură cu realitatea economică, și pe cealaltă parte o stimulare a trendului inflaționist în sensul liberalizării pieței de energie care va aduce mai mulți bani la buget, renunțarea la toate plafonările la produsele alimentare și alte servicii care au dat peste cap economia, și pe fond inflaționist și cu scăderi de cheltuieli publice vom reuși să ducem deficitul în 7%.
Dar pentru asta e nevoie lună de lună să urmărim cum cheltuiesc instituțiile statului și să tăiem în carne vie în 2025. Nu zice nimeni că nu avem nevoie de stadioane și săli de sport și ce mai construiesc ei prin Anghel Saligny, dar nu anul ăsta care e extrem de dificil din punct de vedere financiar”, a adăugat el.
'România e în recesiune'
Analistul economic a confirmat declarațiile președintelui ales privind faptul că România se află în recesiune, dar a susținut că acest lucru nu este neapărat negativ, deoarece poate duce la o „curățare” a pieței de companiile neproductive.
„Da, suntem în recesiune, o spun de mult timp. Să nu uităm, anul trecut, în ultimul trimestru am avut scădere economică, în primul trimestru din 2025 am fost pe zero în ce privește creșterea economică, dar în multe sectoare industriale există această recesiune. Cu siguranță o vom anunța inițial prin INS.
Nu e rău să fim în recesiune economică pentru că se mai curăță mediul economic de firmele acestea care au prosperat prin subvenții primite de la stat. Recesiune nu înseamnă stagflație, dar spre asta ne îndreptăm, adică creștere economică zero și o continuare a trendului inflaționist.
Adică ne așteaptă creșteri de prețuri semnificative în perioada următoare”, a explicat Negrescu.
Potrivit Eurostat, România a încheiat anul 2024 cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3%.
Țara noastră s-a angajat în fața Comisiei Europene să reducă acest deficit la 7% din PIB în 2025. În acest context, Nicușor Dan a reiterat marți, la finalul unor discuții cu oficialii Ministerului Finanțelor, că își păstrează angajamentul de a nu crește TVA-ul și a subliniat că nu există riscul ca statul să nu poată acoperi plata pensiilor sau a salariilor.