La doar câteva zile de la anunțul jurnalistei Jessie Baneș cum că platforma TikTok aplică măsuri de cenzură abuzive și nefondate videoclipurilor care vorbesc despre anumiți candidați la prezidențiale, contul acesteia a fost suspendat definitiv, fără preaviz și motivații solide! În această săptămână, mai multe conturi de TikTok ale jurnaliștilor au primit avertismente sau au fost suspendate, semn că s-a intrat în campanie și serviciile veghează.
Jessie Baneș este jurnalistă și moderatoare la Radio Gold FM, publicând pe conturile sale de pe rețelele de socializare numeroase videoclipuri în care atrage atenția cetățenilor asupra problemelor de politică internă și externă. Recent, aceasta a avertizat că TikTok-ul blochează dreptul la liberă exprimare când vine vorba de anumiți politicieni, IB și ND, ținuți în brațe și protejați de Sistem. Practic, s-a instituit o cenzură nepermisă, care nu îi lasă pe jurnaliști să-și facă meseria și să informeze publicul, în contextul extrem de important al alegerilor prezidențiale în desfășurare în România.
După precedentele cu Marius Tucă, jurnalist căruia i-a fost interzis un videoclip de pe rețele, respectiv Ion Cristoiu, prin CNA, de data aceasta TikTok-ul lovește crunt în libertatea de exprimare în România, încălcând legea, dar și litera Constituției și elimină o jurnalistă care strânsese 3,3 milioane de aprecieri, probabil mai mult decât Marius Tucă și Ion Cristoiu adunat.
În cazul lui Marius Tucă, s-a făcut mare vâlvă referitor la acest subiect, despre Ion Cristoiu s-a vorbit pe alocuri, în timp ce despre abuzurile repetate suferite de Radio Gold FM și Jessie Baneș nu mai vorbește nimeni… Este esențial ca românii și colegii din breasla jurnalismului să ia atitudine, să se solidarizeze și să protesteze, măcar pe rețelele de socializare, împotriva acestui abuz fără precedent.
Nu au mai existat cazuri în care un cont cu peste 3,3 milioane de aprecieri să fie, atenție, interzis (nu șters, ci interzis!) în România, pentru că, prin astfel de precedente, se erodează și s-a erodat deja în mare măsură libertatea de exprimare în România.
Membrii Consiliul Național al Audiovizualului ar trebui să se autosesizeze urgent în privința acestui abuz, pentru că, în România, este garantată atât libertatea de gândire, cât și libertatea de exprimare, și orice business sau platformă de social media care își desfășoară activitatea pe teritoriul României sunt obligate să respecte legislația în vigoare.
Astfel, conturile nu pot fi interzise fără explicații clare. E de datoria instituției de resort, în speță a CNA-ului să se autosesizeze și să remedieze acest abuz, care ne aruncă într-o paradigmă de stat totalitar.