CONAF: Care sunt cele 10 soluţii pentru stabilitate fiscală şi creştere economică

CONAF: Care sunt cele 10 soluţii pentru stabilitate fiscală şi creştere economică
📅 2024-10-22

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) atrage atenţia asupra impactului destabilizator pe care schimbările fiscale frecvente şi imprevizibile îl au asupra mediului de afaceri din România, subliniind că acestea îngreunează planificarea pe termen lung a companiilor şi propune zece soluţii care să sprijine dezvoltarea economică şi să ofere stabilitate companiilor, informează Agerpres.

"Spre deosebire de alte ţări europene, unde schimbările fiscale sunt implementate gradual şi în consultare cu mediul de afaceri, România suferă de instabilitate legislativă. Pentru a remedia acest lucru, CONAF propune un set de soluţii menite să sprijine dezvoltarea economică şi să ofere stabilitate companiilor", se menţionează într-un comunicat al confederaţiei remis, marţi, AGERPRES.

Cele zece propuneri sunt: stabilitatea legislaţiei, ca imperativ în sporirea atractivităţii mediului de afaceri; instanţe fiscale specializate, ca soluţie pentru eficientizarea gestionării litigiilor fiscale şi armonizarea practicii judiciare; funcţionarea unor comisii independente la nivel local (judeţean/regional) pentru soluţionarea contestaţiilor administrativ-fiscale; medierea fiscală, ca soluţie pentru rezolvarea unei părţi a disputelor dintre contribuabili şi autorităţile fiscale; posibilitatea contestării ordonanţelor Guvernului, prin eliminarea aplicării neunitare a art. 9 din Legea nr. 554/2004 ; respectarea termenului de soluţionare a contestaţiei administrativ-fiscale; compensarea obligaţiilor fiscale cu sume de recuperat din bugetul FNUASS; responsabilizarea autorităţilor fiscale pentru erori şi întârzieri; reintroducerea legii prevenţiei şi implementarea unui sistem de notificare şi instruire a contribuabililor; procedura de verificare documentară să conţină o motivare argumentată.

Astfel, potrivit sursei citate, prima propunere, referitoare la stabilitatea legislaţiei fiscale, considerată crucială pentru sporirea atractivităţii României ca destinaţie de investiţii, vizează includerea reglementărilor fiscale în domeniul legii organice, pentru a asigura o dezbatere publică şi parlamentară adecvată, precum şi o mai mare stabilitate a normelor.

De asemenea, CONAF subliniază necesitatea înfiinţării instanţelor fiscale specializate, care ar eficientiza gestionarea litigiilor fiscale şi ar promova soluţii rapide şi coerente.

"Exemple de succes din Germania şi Italia arată că aceste instanţe contribuie la scăderea costurilor judiciare şi la reducerea timpului de soluţionare a cazurilor", spun reprezentanţii CONAF.

În plus, consideră aceştia, crearea comisiilor independente la nivel judeţean pentru soluţionarea contestaţiilor fiscale făcute pentru actele emise de autorităţi locale ar asigura imparţialitatea şi transparenţa procesului.

"Aceste comisii ar elimina conflictul de interese existent în prezent, unde organul fiscal emitent este şi cel care soluţionează contestaţia împotriva propriului act", se subliniază în comunicat.

O altă propunere se referă la medierea fiscală, un mecanism dovedit eficient pentru evitarea litigiilor, utilizat deja cu succes în alte ţări europene.

"Medierea fiscală ar reduce semnificativ costurile şi timpul consumat în disputele dintre contribuabili şi autorităţile fiscale, oferind o soluţie amiabilă şi mai puţin costisitoare", se menţionează în comunicat.

CONAF solicită, de asemenea, respectarea termenelor legale pentru soluţionarea contestaţiilor administrativ-fiscale şi compensarea automată a obligaţiilor fiscale cu sumele recuperabile din bugetul FNUASS, pentru a evita blocajele financiare şi penalităţile nejustificate care afectează companiile şi antreprenorii.

O altă propunere importantă este responsabilizarea autorităţilor fiscale pentru erorile şi întârzierile din procesul administrativ. CONAF susţine crearea unui mecanism prin care contribuabilii să poată solicita despăgubiri în cazul în care sunt afectaţi de greşelile autorităţilor, contribuind astfel la corectitudinea şi eficienţa sistemului fiscal.

Confederaţia aduce în atenţie şi nevoia de clarificare a prevederilor privind contestarea ordonanţelor Guvernului, în special în contextul aplicării neunitare a articolului 9 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, această ambiguitate creând o jurisprudenţă inconsistentă, afectând accesul echitabil la protecţie juridică pentru cei vătămaţi de ordonanţe, chiar şi după adoptarea acestora prin lege.

De asemenea, CONAF propune o modificare a procedurii de verificare documentară, solicitând includerea unei motivări clare şi argumentate în deciziile de impunere, pentru a asigura drepturile contribuabililor şi a corecta dezechilibrul procedural existent.

Nu în cele din urmă, susţin reprezentanţii CONAF, reintroducerea legii prevenţiei şi implementarea unui sistem de notificare şi instruire a contribuabililor ar preveni erorile neintenţionate şi ar încuraja conformarea voluntară, reducând sancţiunile şi tensiunile dintre contribuabili şi autorităţile fiscale.

În efortul de a sprijini mediul de afaceri din România, CONAF anunţă formarea Grupului de Lucru dedicat Fiscalităţii.

Acest grup va reuni experţi şi membri din sectorul economic şi juridic pentru a discuta şi propune soluţii la provocările actuale din domeniul fiscal. Confederaţia patronală îşi propune să contribuie activ la dezvoltarea unor politici fiscale mai clare şi eficiente pentru antreprenori şi companii.

"CONAF îşi doreşte un mediu fiscal stabil, transparent şi echitabil, care să sprijine dezvoltarea sustenabilă a economiei româneşti. Implementarea propunerilor prezentate ar contribui la reducerea incertitudinilor fiscale şi la crearea unui cadru legislativ predictibil şi favorabil investiţiilor. CONAF îndeamnă autorităţile să adopte o atitudine consultativă şi să colaboreze îndeaproape cu mediul de afaceri pentru a asigura un viitor economic sustenabil", se menţionează în comunicat.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederaţie din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autorităţile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creştere economică sustenabilă şi sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele. CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 12 patronate, 20 asociaţii, 27 sucursale şi peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajaţi.

CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educaţie continuă, conştientizare şi găsire de soluţii pentru probleme şi domenii de larg interes public. Dezvoltă şi finalizează proiecte naţionale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât şi pentru strategiile de dezvoltare ale autorităţilor centrale şi locale.

Printre proiectele CONAF, amintim "Pactul pentru Tineri", "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială" "DigitalUP" "Pactul pentru Muncă" - în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială" , "Romanian Venture Forum" seria de dialoguri deschise, "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate", ce au generat pe lângă ecourile în spaţiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalităţi. Sute de speakeri şi mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante oraşe româneşti, cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluţiilor optime şi celor mai bune strategii de viitor.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

VIDEO Momentul în care Marcel Ciolacu a fost huiduit: 'Cei care te pupau din jur se retrăgeau'

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent pe stadionul Ilie Oană, la 13 octombrie, cu ocazia aniversării a o sută de ani de existență a echipei de fotbal românești Petrolul Ploiești. Citește mai departe...

VIDEO Marcel Ciolacu îi critică pe primarii care se cred patroni de club: 'La Gigi sunt bani privați, pe tine te-a ales lumea să faci școli'

Premierul Marcel Ciolacu, fan declarat al FCSB, critică implicarea unor primari în fotbal, dar și comportamentului lui Florin Talpan, conducător al clubului Steaua. Citește mai departe...

CONAF: Care sunt cele 10 soluţii pentru stabilitate fiscală şi creştere economică

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) atrage atenţia asupra impactului destabilizator pe care schimbările fiscale frecvente şi imprevizibile îl au asupra mediului de afaceri din România, subliniind că acestea îngreunează planificarea pe termen lung a Citește mai depart...

Incident grav la Penitenciarul din Arad: Un deținut a fost ucis de colegul de celulă. Arma neașteptată pe care a folosit-o

Un deținut de 45 de ani a fost ucis, în timpul unui conflict cu un coleg de celulă. O anchetă urmează să lămurească exact ce s-a întâmplat.Din motive încă necunoscute, cei doi s-au luat la ceartă, apoi s-au îmbrâncit şi au spart geamul camerei de detenție. Citește mai departe...

Iga Swiatek anunţă că va participa la faza finală a Billie Jean King Cup

Absentă de pe terenuri de la US Open, Iga Swiatek, numărul 2 mondial, a anunţat, marţi, pe reţelele de socializare că va evolua pentru Polonia la faza finală a BJK Cup, programată în perioada 13-20 noiembrie la Malaga (Spania), potrivit news. Citește mai departe...

Trei kilometri până la capătul lumii va putea fi vizionat într-o serie de proiecţii speciale urmate de discuţii, în Bucureşti şi în ţară

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” va putea fi văzut într-o serie de proiecţii speciale urmate de dezbateri despre infracţiunile motivate de ură, relaţia dintre instituţiile statului şi persoanele queer, religie, spiritualitate şi comunitatea LGBTQ, potrivit news. Citește mai depa...

Breaking: Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a câștigat procesul cu ANI

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a câștigat marți procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care îl declarase în conflict de interese și în incopatibilitate. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) este definitivă. Citește mai departe...

Jucătoare din 24 de ţări cer FIFA să rupă un parteneriat cu o firmă saudită

Peste 100 de jucătoare de fotbal din 24 de ţări au semnat o scrisoare deschisă către Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) prin care solicită ruperea unui acord de sponsorizare cu compania petrolieră de stat Aramco a Arabiei Saudite, scrie Reuters, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Valencia, pentru prima oară în postura de codaşă în ultimii 70 de ani

Valencia CF, care a pierdut luni împotriva Las Palmas (2-3) pe stadionul Mestalla în a zecea etapă din La Liga, are şase puncte şi este lanterna roşie în clasament, postură cu care nu s-a mai confruntat de aproape 70 de ani, transmite EFE, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Bayer Leverkusen se aşteaptă ca antrenorul Xabi Alonso să plece la finalul sezonului (presă)

Bayer Leverkusen, campioana en titre a Germaniei, ia în calcul o plecare a antrenorului Xabi Alonso la finalul sezonului, cu un an înainte de expirarea contractului său cu "farmaciştii", informează Sky Sport Germania, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.