Furnizarea de gaze ruseşti către compania de petrol şi gaze OMV din Austria riscă să se oprească înainte de sfârşitul anului din cauza unui caz de arbitraj intentat împotriva Gazprom, relatează Reuters.
Austria este una dintre puţinele ţări europene încă dependente de gazul rusesc. O mare parte a restului continentului european a redus importurile în urma invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina în 2022.
Miercuri, OMV a declarat că a primit o hotărâre arbitrală de la Camera Internaţională de Comerţ (ICC) prin care i se acordă peste 230 de milioane de euro, în urma livrărilor de gaz deficiare ale Gazprom către unitatea OMV din Germania, care s-au încheiat în septembrie 2022. Conducta de gaze Nordstream din Rusia către Germania a fost sabotată la acea vreme prin explozii şi nu a mai fost niciodată reparată.
Deşi hotărârea arbitrală se referă la livrările de gaze către unitatea austriacă din Germania, în cazul în care Gazprom nu plăteşte suma decisă de instanţă, OMV va trebui să compenseze creanţa cu facturile din cadrul contractului său din Austria de furnizare de gaze pe care îl are cu Gazprom Export, gaze ce vin printr-o rută ce tranzitează Ucraina.
Ruta de tranzit ucraineană se va încheia oricum şi ea la sfârşitul anului, dacă nu va fi prelungit contractul între Naftogaz din Ucraina şi Gazprom. Kievul a declarat în repetate rânduri că nu va încheia un nou contract cu Gazprom.
Plăţile OMV pentru gazul destinat Austriei sunt de obicei efectuate către Gazprom în fiecare lună, spre sfârşitul lunii, ceea ce înseamnă că gazul s-ar putea opri în această lună sau în decembrie, a declarat compania.
Gazprom a refuzat să comenteze.
„Următoarea dată de scadenţă a plăţilor (20 noiembrie) ar putea însemna că livrările de gaze prin Ucraina se vor înjumătăţi începând cu 21 noiembrie, dacă Gazprom renunţă la livrare”, a explicat Klaas Dozeman, analist de piaţă la Brainchild Commodity Intelligence.
PREŢURILE SPOT LA GAZ AU EXPLODAT
Joi dimineaţă, preţurile la gaze, la bursa spot olaneză, au atins cel mai ridicat nivel din aproape un an, din cauza temerilor că livrările de gaze ruseşti către Austria ar putea fi întrerupte.
În luna august, 82% din toate importurile de gaze ale Austriei proveneau din Rusia, potrivit datelor Ministerului austriac al Energiei. Unul dintre motivele pentru care cantităţi mari continuă să ajungă în Austria este faptul că OMV are un contract de furnizare cu Gazprom până în 2040. Acest contract stipulează o livrare anuală de aproximativ 6 miliarde de metri cubi de gaz şi include o clauză „take-or-pay”, care obligă OMV să plătească indiferent dacă primeşte sau nu gazul.
OMV a declarat că se pregăteşte de ceva timp pentru o eventuală întrerupere a furnizării de gaz rusesc şi că încă poate livra gaz clienţilor săi. OMV are asigurată capacitatea de transport din Germania şi Italia către Austria, precum şi contracte pe termen lung cu alţi furnizori de gaze. De asemenea, poate obţine gaze naturale lichefiate din Ţările de Jos.
„Evoluţiile actuale legate de contractul de furnizare a gazului rusesc către OMV trebuie luate în serios, dar nu reprezintă o ameninţare imediată la adresa securităţii noastre de aprovizionare. Am ştiut întotdeauna că aprovizionarea cu gaze din Rusia nu este sigură”, a declarat Leonore Gewessler, ministrul austriac al climei şi energiei, într-o postare pe X.
Şi alte companii europene de gaze au intentat procese împotriva Gazprom pentru livrări mai mici decât cele contractate sau pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, inclusiv CEZ, RWE, Uniper şi ENI.
Gazprom a lansat la rândul său numeroase litigii cu companii europene în legătură cu livrările de gaze, pentru a încerca să respingă pretenţii în valoare de cel puţin 17 miliarde de euro.